20 Δεκ 2013

Επιβολή 60 προστίμων από τον ΕΦΕΤ! Δείτε σε Ποιές Εταιρίες!

Έτοιμα φαγητά, κεμπάπ, χωριάτικα λουκάνικα, καβουρμάς, σουτζούκια, πίτσες, σαλάμια βοδινά, σνίτσελ κοτόπουλου, μπιφτέκια, κοτομπουκιές, παριζάκια και πάριζα από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, μπιφτέκια χοιρινά, ήταν κάποια από τα προϊόντα των εταιριών στις οποίες έγινε έλεγχος από τον ΕΦΕΤ και δυστυχώς βρέθηκαν παρανομίες που οδήγησαν σε πρόστιμα.
Στα δείγματα των παραπάνω προϊόντων βρέθηκε κρέας αλόγου επικίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Η μεγάλη απορία είναι πως γίνεται να υπάρχει κρέας αλόγου σε κοτομπουκιές ή σε χοιρινά μπιφτέκια! Τα αποτελέσματα δείχνουν για άλλη μια φορά πως δεν πρέπει πια να εμπιστευόμαστε τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα ακόμα και μεγάλων γνωστών εταιριών και ιδίως όταν αυτά τα προϊόντα αφορούν την διατροφή των παιδιών μας.
 
 
Σε ελέγχους που έγιναν στα παραπάνω προϊόντα ανιχνεύθηκε και η ουσία "φαινυλοβουταζόνη" (γνωστή και ως «bute»). Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες παυσίπονο για άλογα αγώνων, αλλά απαγορεύεται να χορηγείται σε ζώα που θα καταλήξουν στο τραπέζι των καταναλωτών, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Δόθηκαν επίσης πρόστιμα σε εταιρίες με προϊόντα που φέρουν την επισήμανση "παραδοσιακά" χωρίς να είναι, εταιρίες που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας και κάποιες χωρίς βιβλιάρια υγείας, εταιρίες που δεν είχαν επαρκές επίπεδο υγιεινής στο χώρο τους και στον εξοπλισμό τους (δηλαδή καθαριότητα μηδέν), αλλά και σε εταιρίες που παρεμπόδισαν και τους ελέγχους.
 
 
Βρέθηκαν επιπλέον τρόφιμα που έχουν περάσει το όριο του χρόνου δατηρησιμότητας, τρόφιμα μη ασφαλή για κατανάλωση, μέχρι και σχολικά κυλικεία που λειτουργούσαν χωρίς άδεια λειτουργίας.
Πρόστιμα πήραν και εταιρίες που εμφιάλωναν νερό αφού τα δείγματα του νερού ήταν μολυσμένα με την ψευδομονάδα "aeruginosa" που τα κατατάσσει στα επιβλαβή για την υγεία του καταναλωτή.
Επίσης μπάρες δημητριακών με υφές εντόμων και ζωντανές προνύμφες
Ακόμα υπήρχαν αρκετές εταιρίες οι οποίες είχαν ελλειπή σήμανση στα προϊόντα τους όσο αφορά σε επικίνδυνα πρόσθετα συστατικά της ομάδας Ε τα οποία θα έπρεπε να αναφέρονται στην ετικέτα του προϊόντος, όπως και πως η κατανάλωση τους μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών!!!
 
 
Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε τις 60 εταιρίες στις οποίες βρέθηκαν οι παραπάνω παρανομίες - παρατυπίες και επέβαλε πρόστιμα σε αυτές τις εταιρίες που αναλυτικά μπορείτε να δείτε εδώ. Τα συμπεράσματα και οι επιλογές στην διατροφή σας δικά σας.

Υγειοφάγος

Πηγή : ΕΦΕΤ
Photo Credit: Spigoo via Compfight cc

2 σχόλια:

  1. poies einai aftes oi eteries? pou mporo na matho perisotera? efxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει το link ανάρτηση που οδηγεί στο site του ΕΦΕΤ, ωστόσο στο δίνω και εδώ :http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1134.
    Σε ευχαριστώ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή