7 Ιαν 2014

Φτιάξτε Μόνοι σας Αλοιφή Εντριβής για το Κρυολόγημα!

Ο χειμώνας όσο όμορφος και αν είναι φέρνει μαζί του και ιώσεις, κρυολογήματα, με βήχα μπούκωμα και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Υπάρχει όμως μια απλή συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας μια απίθανη αλοιφή εντριβής που θα σας ανακουφίσει από αυτά.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε πολύ απλά : ελαιόλαδο, αγνό κερί μέλισσας και μερικά αιθέρια έλαια.

Οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων είναι γνωστές - μέσα σε μια πολύ μικρή ποσότητα ελαίου συγκεντρώνονται σε μεγάλη πυκνότητα όλες οι ευεργετικές ουσίες φυτών, λουλουδιών και βοτάνων. Όπως το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος και η λεβάντα, που χρειάζονται για αυτή την αλοιφή και έχουν και τα τρία ιδιότητες αντιμικροβιακές, αντιικές, αποχρεμπτικές και καθώς τα αναπνέουμε ελευθερώνουν ευχάριστα την αναπνοή μας.
Το φυσικό κερί μέλισσας έχει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες που σχετίζονται με την ποσότητα της πρόπολης που τοποθετούν οι μέλισσες σε κάθε κελί κηρήθρας. Έτσι το κερί έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και μαλακτικές ιδιότητες, ότι πρέπει δηλαδή για να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την αλοιφή.
Βάλτε λοιπόν σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, 100ml παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και δυαλύστε σε αυτό 2 κουταλάκια του γλυκού κερί μέλισσας. Προσέξτε να μην "καεί" το λάδι και το κερί γιατί οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν και όλες τις ευργετικές ουσίες των φυσικών συστατικών. Μόλις διαλυθεί το κερί βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέστε 25 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Ανακατέψτε λίγο ώστε τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους και στην συνέχεια αδειάστε την αλοιφή όσο είναι ακόμα σε ρευστή μορφή σε μικρά καθαρά γυάλινα βαζάκια. Σφραγίστε τα βαζάκια και όταν το περιεχόμενο κρυώσει θα έχετε έτοιμη την αλοιφή σας για εντριβές στο στήθος και την πλάτη, το λαιμό και την περιοχή γύρω από τη μύτη. Μπορείτε να την διατηρήσετε σε κρύο και σκιερό μέρος μέχρι και ένα χρόνο.
Ανάλογα με την δική σας προτίμηση μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αιθέρια έλαια ή και να αφαιρέσετε αν δεν τα έχετε και τα τρία. Ο παραπάνω συνδυασμός όμως είναι αυτός που δίνει άμεση ανακούφιση, μυρίζει τέλεια και επιπλέον αφήνει το δέρμα τόσο απαλό.

Υγειοφάγος
 
 
 
 
Photo credit: Symic / Foter.com / CC BY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου