12 Ιουν 2013

Κίνδυνοι για την Υγεία από τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα!

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (GMO) είναι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν υποστεί αλλαγές στο γενετικό τους υλικό, μετά από ανθρώπινη επιστημονική παρέμβαση. Η όλη διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την “επιλεκτική αναπαραγωγή” όπως για παράδειγμα, ορισμένες καλλιέργειες αναπαράγονται επιλεκτικά και με την πάροδο του χρόνου αποκτούν αντοχή σε συγκεκριμένες δύσκολες συνθήκες (π.χ. θερμότητα) ή όταν διάφορες ράτσες σκύλων διασταυρώνονται με σκοπό την βελτίωση της ράτσας. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί υποβάλλονται σε μια μορφή γονιδιακής θεραπείας κάτω από συνθήκες εργαστηρίου, στις οποίες  τμήματα του DNA τους αφαιρούνται, τοποθετούνται διαφορετικά και προσθέτονται νέα γονίδια  που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη. Δυστυχώς το πιο πιθανό είναι ότι καταναλώνουμε μεταλλαγμένα τρόφιμα εδώ και χρόνια χωρίς να το γνωρίζουμε.
Στην Αμερικανική ήπειρο το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένο – ειδικά αυτό που προορίζεται για ζωοτροφές, ενώ η Ευρώπη δείχνει να αντιστέκεται δυναμικά, με μικρές εξαιρέσεις. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει παντού στην διατροφή μας, δημητριακά, μπισκότα, προϊόντα σόγιας, μέχρι και στο γάλα χωρίς όμως να υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν για την ασφάλεια τους.
 
 
Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας της Αμερικής εκτιμά πως κάθε άνθρωπος καταναλώνει περίπου 190 κιλά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων το χρόνο. Υπάρχουν όμως και καταναλωτές πιο επιλεκτικοί, πιο ανήσυχοι και συνειδητοποιημένοι που οργανώνονται και αντιδρούν επιτέλους για τις πιθανές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία του ανθρώπου.
 
 
Ίσως η νούμερο ένα ανησυχία σχετικά με τα μεταλλαγμένα είναι η ικανότητά τους να παράγουν καινούρια αλλεργιογόνα μέσω της τροφής μας. Οι αλλεργικές αντιδράσεις συνήθως προέρχονται από τις πρωτεΐνες. Με την μεταφορά γενετικού υλικού  από έναν οργανισμό σε έναν άλλο δημιουργούνται νέες πρωτεΐνες. Αυτή η γενετική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των φυσικών αλλεργιογόνων που υπάρχουν σε ένα τρόφιμο ή να εισάγει νέες αλλεργικές ιδιότητες σε τροφές που στο παρελθόν δεν είχαν. Και τελικά μπορούν να δημιουργήσουν μια εντελώς καινούργια αλλεργιογόνα ουσία που δεν έχουμε ξαναδεί.
 
 
 Η γενετική μηχανική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αντιβιοτικά για να καθοδηγηθεί στα πειράματα της. Δεν έχουν όλα τα κύτταρα την ικανότητα να φιλοξενήσουν ξένα γονίδια. Για αυτό οι επιστήμονες δημιούργησαν την παρακάτω διαδικασία ανίχνευσης τους : προσκολλούν στο γονίδιο μια χαρακτηριστική αντοχή σε συγκεκριμένους τύπους αντιβιώσεων. Αφού γίνει η εισαγωγή των γονιδίων στα κύτταρα στην συνέχεια όλα μαζί “βρέχονται” με τα αντιβιοτικά για να δουν πια θα επιβιώσουν. Τα σωζόμενα κύτταρα είναι τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και αυτά τα οποία έχουν δεχθεί τα ξένα γονίδια.
 
 
Πολλοί οργανισμοί υγείας όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, έχουν λάβει θέση και έχουν ζητήσει να καταργηθούν οι αντιβιώσεις από την διαδικασία λήψης των γενετικά τροποποιημένων κυττάρων. Ο φόβος μεγάλος από μέρους αυτών των Οργανισμών γιατί η κατάχρηση των αντιβιοτικών μπορεί να δημιουργήσει παθογόνους οργανισμούς ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά και επικίνδυνους για την δημόσια υγεία.
 
 
Η πλειοψηφία των μεταλλαγμένων καλλιεργειών έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι ανθεκτικά και στα φυτοφάρμακα. Στην πραγματικότητα τα φυτά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να δέχονται το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να βλάπτονται οι σοδιές. Στην μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε αυτό να ακούγεται σαν καλό νέο είναι αν συμφωνείτε με την έκθεση του ανθρώπου και όλης της φύσης σε τέτοιου είδους επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες. Το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο σε μελέτες που έχουν γίνει, βρέθηκε να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, αναπαραγωγικές βλάβες, καρκίνο και ενδοκρινικές διαταραχές.
 
 
Όταν γίνεται εισαγωγή ξένου γενετικού υλικού σε έναν οργανισμό, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ασταθή συμπεριφορά αυτού του οργανισμού. Τα γονίδια μπορεί να έχουν διαφόρων ειδών συμπεριφορές με μεγάλη ποικιλία αποτελεσμάτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δημιουργία μορφών καρκίνου. Διατροφικά και θρεπτικά προβλήματα είναι ένα άλλο αποτέλεσμα.
 
 
Σε μια φάρμα όπου οι αγελάδες ταΐζονταν με σόγια ανθεκτική στο Roundup βρέθηκε πως το γάλα που παρήγαγαν περιείχε περισσότερο λίπος. Σε άλλο παράδειγμα ανακαλύφθηκε πως το γάλα από αγελάδες που είχαν λάβει μεταλλαγμένη αυξητική ορμόνη, περιείχε πολύ υψηλά επίπεδα μίας ένωσης γνωστή ως ινσουλίνη αυξητικού παράγοντα-1, που συνδέεται με εκδήλωση καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.(Journal Lancet) Το  γάλα επίσης περιείχε υψηλότερα επίπεδα ορμονών ανάπτυξης, μαζί με πύον και μερικές φορές αντιβιοτικά. Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες έχουν συνδεθεί με πληθώρα προβλημάτων υγείας όπως, καρκίνο, αλτσχάιμερ, διαβήτη, αναπαραγωγικές βλάβες. Επιστήμονες που ανησυχούν φωνάζουν όλο και πιο δυνατά σχετικά με το θέμα.
 
 
Το DNA των οργανισμών είναι τόσο πολύπλοκο που έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε σχετικά με τις πιθανές πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις. Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι δύσκολο να προβλεφθούν και να εντοπισθούν αμέσως. Και συνήθως οι κυβερνήσεις δημιουργούν συστήματα αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων αφού αυτά παρουσιαστούν. Η λογική λέει πως σε κάθε τέτοιου είδους νέα επιστήμη και τεχνολογία πρέπει να δρούμε σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης. Σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
 
 
Επιλέγετε όσο μπορείτε βιολογικά προϊόντα – σε αυτά δεν επιτρέπονται οι μεταλλαγμένοι σπόροι, διαβάζετε τις ετικέτες των τυποποιημένων προϊόντων που αγοράζετε αφού αν το προϊόν περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά σε ποσοστό πάνω από 0,9% αυτό πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία.
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή: Mother Earth News, Environmental Working Group
Photo Credit: fsgm via Compfight cc

2 σχόλια:

  1. Γράφεις : "Επιλέγετε όσο μπορείτε βιολογικά προϊόντα – σε αυτά δεν επιτρέπονται οι μεταλλαγμένοι σπόροι".
    Αυτό είναι ανακριβές. Στις λαικές τουλάχιστον αγορές βιολογικών προιόντων, πωλούνται επισήμως και με άδεια μεταλαγμένα. Είχα την ευκαιρεία να το διαπιστώσω προσωπικά.
    Φίλος καλιεργητής και συγχρόνως πωλιτής παρουσιάζει δηλ. πουλά στην βιολογικών προιόντων λαική, ντομάτες απο μεταλαγμένα φυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου σχετικά με τους μεταλλαγμένους σπόρους και τα βιολογικά προϊόντα. Σου λέω όμως πως αυτό που περιγράφω είναι απολύτως ακριβές. Σε παραπέμπω στην παρακάτω ιστοσελίδα : http://nexuspremium.com/clients/oxygen/wp-content/uploads/2011/12/fytikhs-paragoghs.pdf.
      Πρόκειται για τον Ελληνικό Φορέα Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων "Οξυγόνο" όπου περιγράφονται οι προδιαγραφές για την Βιολογική Φυτική Παραγωγή. Εκεί μπορείς επίσης να βρείς και γενικότερες πληροφορίες για κάθε βιολογική δραστηριότητα και τις προδιαγραφές της : (http://www.oxygencert.gr/?page_id=294). Και βέβαια όποιος εμπορεύεται στις βιολογικές αγορές μεταλλαγμένα προϊόντα παρανομεί. Θα μπορούσες να ενημερώσεις σχετικά και τον φίλο σου, αλλά και εμάς σχετικά με την δραστηριότητα του (Επωνυμία εταιρίας, περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται.
      Σε ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

      Διαγραφή