12 Ιουν 2013

Τροφές & Βότανα με Αντιβιοτικές Ιδιότητες!

Στην θεραπευτική βοτανολογία υπάρχουν φυτά και βότανα που ονομάζονται στυπτικά και έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες. Για τις συνθετικές χημικές μορφές των αντιβιοτικών, η λέξη “Αντί - Βίωση” σημαίνει ενάντια στην ζωή αφού τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να σκοτώνουν επιβλαβή βακτήρια στον κάθε οργανισμό στον οποίο εισέρχονται. Είναι γνωστό πως αυτές οι συνθετικές μορφές των αντιβιοτικών σκοτώνουν εξίσου και τα καλά μικρόβια που βρίσκονται στον οργανισμό για να τον προστατεύουν, να κρατούν την φυσική του χλωρίδα σε σωστή ισορροπία και να διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα γερό και υγιές.
Με δεδομένη την αντίσταση των μικροβίων ενάντια στα σύγχρονα αντιβιοτικά το πιο σοφό είναι να καταναλώνουμε τροφές με φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες όσο πιο συχνά γίνεται, που θα κάνουν το ανοσοποιητικό μας πιο δυνατό και πιο μαχητικό ενάντια σε βακτήρια και επικίνδυνους μικροοργανισμούς.
Γνωρίζοντας ποιες τροφές θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και καταναλώνοντας τες, ιδίως σε περιόδους που νιώθουμε πως το ανοσοποιητικό μας είναι πιο εξασθενημένο ή όταν οι γύρω μας είναι άρρωστοι, θα καταφέρουμε να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να κάνουμε χρήση χημικής φαρμακευτικής αντιβίωσης.
Κρεμμύδια και σκόρδα
Στενοί συγγενείς με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, έχουν χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία όλων των ασθενειών στην ιστορία του ανθρώπου, από μικρές έως σοβαρές ασθένειες, μέχρι φλεγμονές, εσωτερικά και εξωτερικά. Οι ενώσεις θείου που περιέχουν είναι αυτές που βοηθούν και σε πειράματα που έγιναν φάνηκαν πιο αποτελεσματικές ενάντια σε στελέχη του σταφυλόκοκκου που ήταν ανθεκτικά σε αντιβιώσεις. Το σκόρδο προστάτεψε τα πειραματόζωα από παθογόνους υιούς και μείωσε τις φλεγμονές. Και τα δυο (σκόρδο & κρεμμύδι) έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση κοινών κρυολογημάτων και της γρίπης ενώ η δράση του σκόρδου ενάντια στους μύκητες το κάνει αποτελεσματικό ακόμη και ενάντια σε κολπικές μολύνσεις από ζυμομύκητες. Η υψηλή περιεκτικότητα των κρεμμυδιών σε φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν την δύναμη να εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Λάχανο
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Όμως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη C και ανήκουν επίσης στα φυσικά αντιβιοτικά. Ο φρέσκος χυμός λάχανου ανακατεμένος με 1 κουταλάκι του γλυκού ωμό μέλι, 2-3 φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα, για 2 εβδομάδες, είναι η φυσική θεραπεία για περιπτώσεις έλκους στο στομάχι.
Ωμό μέλι
Αρχαίο φάρμακο για πληγές, ασθένειες και θεραπεία ενάντια σε μικρόβια, πολύ πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Το μέλι περιέχει ένα ένζυμο το οποίο απελευθερώνει   υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) και εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων.  Στην Κινεζική ιατρική το μέλι ηρεμεί το ήπαρ, εξουδετερώνει τις τοξίνες και οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες το κάνουν αποτελεσματικό ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και στο έλκος στομάχου.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Σήμερα όλο και περισσότεροι γιατροί συνιστούν την παράλληλη χρήση προβιοτικών ενζύμων μαζί με αντιβιοτικά, για την προστασία των καλών βακτηρίων του οργανισμού και της χλωρίδας του πεπτικού συστήματος. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί και γενικά τα λαχανικά τουρσί είναι η ιδανική πηγή προβιοτικών ενζύμων φυτικής προέλευσης.
Βότανα,  μυρωδικά & μπαχαρικά
Υπάρχουν πολλά βότανα με αντιβιοτικές ιδιότητες και εδώ θα βρείτε αυτά που μπορείτε να προσθέσετε σαν μυρωδικά στα φαγητά σας και στις σαλάτες σας.
Θυμάρι
Μέντα
Βασιλικός
Κανέλα
Φασκόμηλο
Καυκαλίθρα
Δενδρολίβανο
Μελισσόχορτο
Ρίγανη
Κύμινο
Εστραγκόν
Γαρίφαλο
Δάφνη
Πιπεριές τσίλι
Μαντζουράνα
Κύμινο
Κορίανδρος
Άνηθος
Μοσχοκάρυδο
Κάρδαμο
Πιπέρι
Τζίντζερ
Γλυκάνισο
Μάραθο
Μουστάρδα
Μαϊντανός

“Άφησε το φαγητό σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι το φαγητό σου.” Ιπποκράτης
 
Υγειοφάγος
Photo Credit: erix! via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου