13 Μαρ 2014

Ευφράζια για Λαμπερά & Υγιή Μάτια!

Υπάρχει ένα φυτό με πανέμορφα λευκά και μωβ άνθη που μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία των ματιών. Το όνομά του, Ευφράζια (Euphrasia officinalis) είναι ελληνικό και προέρχεται από την Ευφροσύνη, μια από τις τρεις χάριτες, η οποία διακρίθηκε για την χαρά και το κέφι της και πιστεύεται πως αυτά τα στοιχεία της μετέφερε και στο φυτό.
Η πρώτη "σύγχρονη" επιστημονική καταγραφή του φυτού για ιατρικούς σκοπούς βρίσκεται στο 14ο αιώνα όπου και περιγράφεται ως μια θεραπεία για όλες τις παθήσεις των ματιών αλλά και της όρασης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για περιπτώσεις βλεφαρίτιδας, πρησμένων βλεφάρων, φλεγμονές και μολύνσεις των ματιών, τραυματισμούς, τσούξιμο, μέχρι αλλεργίες των ματιών και επιπεφυκίτιδα.
Οι βοτανολόγοι ισχυρίζονται πως με την συστηματική χρήση της μπορούν να διορθωθούν και τα προβλήματα όρασης κάνοντας μη αναγκαία την χρήση γυαλιών όρασης.
Η ευφράζια έχει και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις που την κάνουν ωφέλιμη και σε περιπτώσεις ρινίτιδας, καταρροής και ρινικής συμφόρησης όταν υπάρχει κρυολόγημα ή αλλεργία κάνοντας ρινικές πλύσεις με το αφέψημα της.
Η στυπτική δράση της, την κάνει χρήσιμη για πληγές του δέρματος. Σαν κατάπλασμα μπορεί να μπει στην πληγή και να βοηθήσει την γρήγορη επούλωση.
Πλύσεις με ευφράζια στο πρόσωπο που πάσχει από ακμή βοηθά στην μείωση της φλεγμονής, ενώ ένα κρύο κατάπλασμα με το βότανο είναι το καλύτερο συσφιγκτικό για το δέρμα του προσώπου.
Μπορείτε να βρείτε την ευφράζια σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς αλλά και σε κάψουλες, οφθαλμικές σταγόνες, βάμμα και έλαιο. Μπορείτε όμως και πολύ οικονομικά να χρησιμοποιήσετε το αποξηραμένο βότανο και να φτιάξετε με αυτό κατάπλασμα ή αφέψημα ή και εκχύλισμα, ανάλογα με την περίπτωση για την οποία το χρειάζεστε.
Την περίοδο της άνοιξης που διανύουμε τα προβλήματα των ματιών είναι πολλά ιδίως αλλεργίες και επιπεφυκίτιδες λόγω της αυξημένης παρουσίας γύρης στον αέρα. Αν νιώθετε τα μάτια πρησμένα και κόκκινα οι πλύσεις με κρύο αφέψημα ευφράζιας είναι η καλύτερη λύση. Σε περίπτωση που υπάρχει και πόνος τότε καλύτερη ανακούφιση έρχεται με πλύσεις των ματιών με ζεστό αφέψημα και ζεστές κομπρέσες, όσο πιο συχνά γίνεται στην διάρκεια της ημέρας.
Σε πολλές περιοχές χρησιμοποιούν τον χυμό του φρέσκου φυτού για πλύσεις των ματιών όταν αυτά αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά δύσκολα θα το βρείτε να πωλείται φρέσκο στην αγορά. Υπάρχει επίσης και μια παλιά αγγλική συνταγή όπου βάζουν το αποξηραμένο φυτό σε πολύ ζεστό γάλα, δημιουργώντας έτσι ένα μείγμα γάλακτος και βοτάνου με το οποίο πλένουν τα μάτια όταν υπάρχει σε αυτά φλεγμονή ή αδυναμία στην όραση.
Δυστυχώς η κλασσική ιατρική δεν χρησιμοποιεί την ευφράζια λόγω έλλειψης "έρευνας και επιστημονικών μελετών" . Ωστόσο οι περισσότεροι βοτανολόγοι και ομοιοπαθητικοί ιατροί συνιστούν ανεπιφύλακτα την ευφράζια για κάθε πάθηση των ματιών και την ενδυνάμωση της όρασης.

Υγειοφάγος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου