Σε μια σειρά ερευνών που τα αποτελέσματα
τους δημοσιεύτηκαν στο Food
Research International Journal φαίνεται
πως οι καρποί Γκουάβα έχουν την μεγαλύτερη
συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών
συγκριτικά με τα μήλα, τις μπανάνες, τα
ρόδια και τα σταφύλια. Η μελέτη διαπίστωσε
ότι ανά 100 γραμμάρια φρούτου περιέχονται
135mg
αντιοξειδωτικών ουσιών στα ρόδια, 30mg
στις μπανάνες, 125mg
στα μήλα και 500mg
αντιοξειδωτικών ουσιών στους καρπούς
γκουάβα.
Πρόκειται για τον καρπό
εξωτικών θάμνων και δέντρων κυρίως της
Κεντρικής και Νότιας Αμερικής αλλά και
της Βόρειας Αφρικής που σήμερα πια
καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές του
πλανήτη. Τα φρούτα γκουάβα είναι στρογγυλά
και η γεύση τους θυμίζει τα φρούτα του
πάθους ή τις φράουλες. Ο χυμός γκουάβα
είναι πολύ διαδεδομένος στις χώρες
καταγωγής του φρούτου, ενώ η Ασία προτιμά
το αφέψημα των φύλλων και των καρπών
του γκουάβα.
Αυτοί οι καρποί άγνωστοι
στην χώρα μας έχουν πολλές ευεργετικές
ιδιότητες και συμβάλλουν στην λύση
πολλών προβλημάτων υγείας, που σημαίνει
πως αξίζει τον κόπο να τους γνωρίσουμε
λίγο περισσότερο.
- Οι καρποί γκουάβα είναι ευεργετικοί στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο έχει την ιδιότητα να αντιστρέφει την επίδραση του νατρίου στον οργανισμό ρυθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ισορροπία της πίεσης του αίματος και μια γκουάβα έχει σχεδόν την ίδια ποσότητα καλίου με μια μπανάνα.
- Η κατανάλωση των γκουάβα βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύ χρήσιμη σε διαβητικούς, αφού μελέτες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
- Οι καρποί γκουάβα περιέχουν τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών και χρήσιμη για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.
- Μπορεί οι καρποί γκουάβα να μην περιέχουν ιώδιο είναι όμως ευεργετικοί για τον θυρεοειδή επειδή περιέχουν χαλκό που υποβοηθά στην παραγωγή και απορρόφηση των ορμονών.
- Περιέχουν μαγγάνιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αναγκαίο για την ενεργοποίηση ενός αριθμού ενζύμων που βοηθούν το σώμα να πέψει την τροφή καλύτερα. Επίσης το μαγγάνιο βοηθά στην απορρόφηση όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων διαταραχών του νευρικού συστήματος.
- Αν θέλετε να τονώσετε την λειτουργία του εγκεφάλου δοκιμάστε αυτά τα φρούτα πλούσια σε νιασίνη που προωθεί την κυκλοφορία του αίματος και πυριδοξίνη που επίσης βοηθά στην λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων.
- Η κόκκινη και ροζ γκουάβα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπένιου από την τομάτα και είναι μια καλή εναλλακτική λύση σε όσους έχουν αλλεργία στη τομάτα.
- Το αφέψημα από τα φύλλα γκουάβα είναι ευεργετικό στην θεραπεία της βρογχίτιδας βοηθώντας στην απομάκρυνση των βλεννών και μαλακώνοντας τον βήχα.
- Περιέχουν καλές ποσότητες φυλλικού οξέος και είναι άριστη τροφή για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
- Οι καρποί γκουάβα έχουν και βιταμίνη Α σε αφθονία, που βοηθά στην βελτίωση της όρασης.
- Τέλος αυτά τα φρούτα περιέχουν βιταμίνη Ε με στυπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες για την καλή υγεία του δέρματος, που σημαίνει ότι μπορείτε και να τα φάτε αλλά και να τα προσθέσετε σε σπιτικές μάσκες προσώπου για πιο λαμπερή επιδερμίδα.
Αν λοιπόν βρείτε σε κάποιο
κατάστημα με εξωτικούς καρπούς τους
καρπούς γκουάβα, δώστε τους μια ευκαιρία
γιατί πρόκειται για ένα φρούτο που
δικαιολογημένα ανήκει στις super
τροφές.
Υγειοφάγος
Πηγή : Food
Research International Journal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου