16 Δεκ 2013

Ασπαρτάμη! Ένα Γλυκό Δηλητήριο!

Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων "EFSA" ανακοίνωσε πως η Ασπαρτάμη (E951) και τα παράγωγα της είναι ασφαλή για τον γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, των παιδιών και των εγκύων γυναικών. Τονίζουν πως η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (40mg ασπαρτάμης ανά κιλό σωματικού βάρους του καταναλωτή, την ημέρα) θεωρείται ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό. Έκτοτε οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση από όλο τον πληθυσμό αφού πρόκειται για ένα τόσο ασφαλές προϊόν. Ίσως σύντομα να ξεκινήσουν να απαριθμούν και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας η κατανάλωση ασπαρτάμης και τα παράγωγα της.
Η ασπαρτάμη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Πρόκειται για μια λευκή , άοσμη σκόνη, περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο σε τρόφιμα, ποτά, γαλακτοκομικά, τσίχλες, αναψυκτικά και διαφημίζεται πως βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους. 
Η αλήθεια είναι πως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ασπαρτάμη είναι η νούμερο ένα πηγή παρενεργειών και καταγγελιών στην Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με πάνω από 91 συμπτώματα, τα οποία τεκμηριωμένα προήλθαν από την κατανάλωση της. Με τόσες πολλές αναφορές είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η ασπαρτάμη ακόμα κυκλοφορεί στην αγορά και τώρα πολύ περισσότερο γιατί "θεωρείται" και ασφαλής.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet σχετικά με τα "ανθυγιεινά προϊόντα", οι ερευνητές προειδοποιούν πως δεν υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί και πως το επιθετικό μάρκετινγκ των πολυεθνικών εταιριών που εμπορεύονται "επικίνδυνα" προϊόντα, βρίσκεται πίσω από παγκόσμιες επιδημίες χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Επιπλέον οι ερευνητές αναφέρουν και τα έγγραφα των βιομηχανιών με τα οποία αποκαλύπτεται πως αυτές οι εταιρίες προσπαθούν και επηρεάζουν τις νομοθεσίες, αποφεύγοντας επίσης ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να τις βλάψουν.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρόκειται για την πιο επικίνδυνη ουσία για την οποία οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. Σύμφωνα με τον Dr. Mercola διάσημο γιατρό που ασχολείται με εναλλακτικές και φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, η ασπαρτάμη μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα τα οποία να οδηγούν σε λάθος διάγνωση, ακριβώς λόγω της άγνοιας των ιατρών. Σύμφωνα με τον Dr. Mercola για να διαπιστώσει κανείς αν υπάρχει τοξικότητα στον οργανισμό λόγω της κατανάλωσης ασπαρτάμης (και άλλων τεχνητών γλυκαντικών ουσιών) θα πρέπει να σταματήσει να καταναλώνει αυτές τις ουσίες για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, ώστε ο οργανισμός να καθαρίσει όσο γίνεται περισσότερο. Μετά τις δυο εβδομάδες καταναλώστε σε μια ημέρα τουλάχιστον τρεις φορές την τεχνητή γλυκαντική (ασπαρτάμη). Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του οργανισμού. Αν υπάρχουν, τότε ξέρετε πως οργανισμός σας δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες ουσίες. Αν δεν υπάρχει αντίδραση τότε όπως αναφέρει ο Dr Mercola, "αν συνεχίσετε την χρήση της ασπαρτάμης βάζετε ένα δύσκολο στοίχημα με τον εαυτό σας, γιατί δεν ξέρετε ποτέ, μακροπρόθεσμα ποια θα είναι τα αποτελέσματα στην υγεία σας".
Υπάρχουν τόσες πολλές διαμάχες για την συγκεκριμένη ουσία και απ' ότι φαίνεται τα κέρδη είναι μεγάλα. Όμως και μόνο που υπάρχει μέγιστο όριο κατανάλωσης της ασπαρτάμης από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, αυτό λέει πολλά. Μήπως υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τα φρούτα και τα λαχανικά?


Υγειοφάγος


Πηγή : 1.The Lancet 2. The American Journal of Clinical Nutrition 3. EFSA
Photo Credit: Steve Snodgrass via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου