31 Ιουλ 2013

Μην Εμπιστεύεστε Τυφλά τις Ετικέτες των Προϊόντων!

Αν πιστεύετε ότι διαβάζετε στις ετικέτες των προϊόντων που βρίσκονται στο Super Market τότε πιστεύετε ότι και όλη σας η υγεία είναι κρυμμένη σε  ένα κουτί δημητριακών. Σίγουρα όμως δεν είναι έτσι και οι καταναλωτές πια είναι πιο υποψιασμένοι. Υπάρχουν φορείς (!) που πρέπει να υποχρεώνουν όσους παρασκευάζουν τρόφιμα, να μην αναγράφουν ψευδείς πληροφορίες πάνω στις συσκευασίες. Αλλά τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως πρέπει.
Θερμίδες
Για παράδειγμα, θα βρείτε πολλά προϊόντα που διαφημίζονται ως προϊόντα με “Μηδέν θερμίδες” ή “Χωρίς θερμίδες” ή ακόμα και στα Αγγλικά : “Zero Calories”, No Calories”, “Calories Free”. Είναι σταλήθεια αυτές οι τροφές χωρίς θερμίδες? Μάλλον όχι! Είναι παραπλανητική πληροφορία αφού συνήθως τα τρόφιμα με αυτή την σήμανση έχουν πέντε θερμίδες ανά μερίδα. Μεταξύ 6 – 40 θερμίδες ανά μερίδες μπορούν να επισημαίνονται ως τροφές με “Λίγες θερμίδες”.
Υπάρχει μια ακόμη κατηγορία, αυτή με τις “Mειωμένες θερμίδες”.  Για να ονομαστεί έτσι ένα προϊόν  πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 25% λιγότερες θερμίδες από το αρχικό προϊόν. Άλλη μια παραπλανητική σήμανση αφού το αρχικό προϊόν μπορεί να έχει και 1000 θερμίδες ανά μερίδα! Και το αντίστοιχο με “Μειωμένες θερμίδες” να περιέχει 750! Τότε σίγουρα δεν πρόκειται για φαγητό διαίτης. Και οτιδήποτε πάνω από 400 θερμίδες θεωρείται υψηλής θερμιδικής αξίας.
Light Προϊόντα
Τα τρόφιμα με τον χαρακτηρισμό “Light” ή “Lite” πρέπει να είναι χαμηλά σε θερμίδες ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται όμως να είναι και τα δυο. Έτσι ένα ελαφρύ φαγητό μπορεί να είναι με λίγα λιπαρά ή με λίγες θερμίδες, αλλά όχι υποχρεωτικά και τα δύο.
Λιπαρά
Μια άλλη κατηγορία είναι τα λιπαρά. Μπορείτε να μαντέψετε τι γίνεται και εδώ. Υπάρχουν λοιπόν τα τρόφιμα με “Μηδέν λιπαρά” ή “Χωρίς λιπαρά” και τώρα έχοντας διαβάσει σχετικά με τις θερμίδςε καταλαβαίνετε ότι και εδώ υπάρχουν λιπαρά σε  ποσοστό 0,5 ανά μερίδα.
Τώρα ξέρετε πως τα τρόφιμα που διαφημίζονται ως “χωρίς λιπαρά” ή ”χωρίς θερμίδες” δεν είναι ακριβώς έτσι. Και το ίδιο ισχύει για την ζάχαρη, το αλάτι και την χοληστερόλη. Όλες οι τροφές που ισχυρίζονται πως δεν περιέχουν καθόλου από τα παραπάνω, στην πραγματικότητα έχουν λίγο.  
 
Το πιο κοινό κόλπο προώθησης ενός προϊόντος είναι ο ισχυρισμός πως έχει λίγα λιπαρά και στην συσκευασία να σας παραπέμπει στα συστατικά για την συγκεκριμένη ποσότητα των λιπαρών του. Κανείς δεν θα διαβάσει την ακριβή περιεκτικότητα σε λιπαρά του προϊόντος (που μπορεί να είναι και 13 γραμ. λιπαρών ανά μερίδα) αλλά θα εμπιστευτεί την συσκευασία και θα το αγοράσει. Το ίδιο ισχύει και για την ζάχαρη και το αλάτι.
Ένα τρόφιμο μπορεί να έχει στην συσκευασία του ισχυρισμούς για σημαντικά θέματα υγείας  ή προειδοποιήσεις και να διαφημίζεται ως “χωρίς λιπαρά” και να είναι φορτωμένο με αλάτι ή ζάχαρη. Ή αντίθετα ένα τρόφιμο να είναι με λίγες θερμίδες και να περιέχει 13 ή περισσότερα γραμμάρια λίπους.
Η αλήθεια είναι πως πρέπει πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που θέλετε να αγοράσετε αλλά μην πιστεύετε και τυφλά όσα αναγράφουν και όσα λένε στις διαφημιστικές τους εκστρατείες.
 
 
Υγειοφάγος
 
 
 
Photo Credit: lyzadanger via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου