4 Φεβ 2014

Διατηρήστε την Υγεία σας με την Δύναμη της Κανέλας!

Το ότι η κανέλα κυριαρχεί σε πολλά γλυκά και ροφήματα δεν είναι τυχαίο! Πρόκειται για το κορυφαίο μπαχαρικό που ιδίως τώρα το χειμώνα που η θερμοκρασίες είναι χαμηλές, μας βοηθάει να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία του σώματος μας και σύμφωνα με την αγιουρβεδική ιατρική μας βοηθάει να εξισορροπήσουμε από καταστάσεις όπως ορμονικές διαταραχές μέχρι την ψυχολογική μας διάθεση.

Στον αρχαίο κόσμο η κανέλα ήταν πιο πολύτιμη από το χρυσάφι. Σε μια υπερβολική χειρονομία ο Νέρων αυτοκράτορας της Ρώμης, έκαψε μαζί με την νεκρική πυρά της συζύγου του και την παραγωγή κανέλας όλης της χρονιάς για να δείξει το μέγεθος του πόνου του. Υπάρχουν αναφορές της κανέλας στην Αγία Γραφή, στους παπύρους των Αιγυπτίων αλλά και σε Κινέζικα κείμενα βοτανικής που χρονολογούνται στο 2.700 π.χ.
 
 
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες μαζί με το τζίντζερ και το μέλι για να θεραπεύσει το κρυολόγημα και την γρίπη. Εκτός από αυτό όμως, η τακτική χρήση της κανέλας βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αξιοποιεί το σάκχαρο του αίματος. Μόνο ένα γραμμάριο κανέλας καθημερινά είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου, των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης και της LDL "κακής" χοληστερόλης. Οι ερευνητές πια, συστήνουν σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να καταναλώνουν μέχρι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα καθημερινά.
 
 
Η δράση της κανέλας όμως δεν σταματά εκεί. Σε μια έρευνα οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε τρία διαφορετικά αρώματα : μέντα, γιασεμί και κανέλα. Η κανέλα βρέθηκε πως ενίσχυσε την λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα την μνήμη και τον συντονισμό των κινήσεων σε όσους την μύρισαν. Όταν λοιπόν νιώθετε πεσμένοι και θέλετε μια γρήγορη ώθηση εισπνεύστε λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας.
 
 
Η κανέλα εξοντώνει και τα μικρόβια. Σε ένα ποτήρι χυμό μήλου μολυσμένο με το μικρόβιο E. coli οι επιστήμονες πρόσθεσαν μικρή ποσότητα κανέλας και μετά από τρεις ημέρες διαπίστωσαν πως το μπαχαρικό είχε καταφέρει να εξουδετερώσει το 99.5 τοις εκατό των βακτηριδίων. Τώρα οι μελέτες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν συμβαίνει το ίδιο και με την σαλμονέλα.
 
 
Η κινναμαλδεΰδη, δραστική ουσία της κανέλας βοηθά στην αποφυγή της ανεπιθύμητης συσσώρευσης αιμοπεταλίων του αίματος και τον σχηματισμό θρόμβων. Επίσης είναι και ένας εξαιρετικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
 
 
Ένα απλό γιατροσόφι για ερεθισμένο στομάχι είναι το τσάι κανέλας. Σε βραστό νερό βάλτε 1-3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά. Σουρώστε και πιείτε το.
Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες την κάνουν το τέλειο βοήθημα για την γρήγορη και ασφαλή επούλωση πληγών. Ρίξτε λίγη κανέλα σε σκόνη πάνω σε κοψίματα και πληγές και στην συνέχεια τοποθετήστε τον επίδεσμο ή το τσιρότο.
Για τις κρύες νύχτες φτιάξτε όποιο ρόφημα θέλετε και μην ξεχνάτε να πασπαλίζετε και λίγη κανέλα.
Βάλτε στον ζεστό διαχύτη αιθέριων ελαίων λίγες σταγόνες ελαίου κανέλας για σπιρτάδα σκέψης και ζεστή μυρωδιά στο χώρο σας.
Η κανέλα είναι η βασίλισσα του ρυζόγαλου αλλά μην ξεχάσετε να την προσθέσετε σε ζεστές κομπόστες, σε ζεστό ψωμί ή κέικ ή ακόμα και στο μαγειρεμένο φαγητό.

Photo Credit: mhiguera via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου