8 Ιαν 2014

Εύκολες & Υγιεινές Διατροφικές Αλλαγές για το 2014!

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να σταματήσουν την κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφών αλλά δυσκολεύονται καθώς δεν ξέρουν από που να αρχίσουν. Το κλειδί της επιτυχίας για μια σωστή διατροφή βρίσκεται στις μικρές αλλαγές. Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να κόψετε τα πάντα μαχαίρι από την πρώτη μέρα.
Στην δική μου πορεία κάπως έτσι ξεκίνησα και συνέχισα πιο εύκολα την προσπάθεια μου για μια υγιενή διατροφή. Σας έχω λοιπόν λίγες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας πιο εύκολα. Ξεκινήστε από σήμερα τις αλλαγές που θέλετε να φέρετε στην ζωή σας για αυτή την νέα χρονιά διαλέγοντας από την λίστα που ακολουθεί όποιο σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και σας φαίνεται πιο εύκολο να πραγματοποιήσετε.
Αγοράζετε μόνο προϊόντα ολικής άλεσης
Το ψωμί αποτελεί την βάση της διατροφής μας οπότε αν αγοράζετε μόνο ψωμί ολικής άλεσης σκεφτείτε πόσο καλό θα κάνετε στον οργανισμό σας. Αν καταφέρετε να μην ξανα αγοράσετε "λευκά" ζυμαρικά, ρύζι, φρυγανιές, ψωμί του τόστ και όλων των ειδών τα άσπρα ψωμιά, έχετε κάνει το πρώτο τεράστιο βήμα για μια πιο υγιεινή διατροφή. Αν μπορέσετε κιόλας να οργανώσετε την παρασκευή του δικού σας ψωμιού ολικής άλεσης στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, οικονομική και πεντανόστιμη.
Αγοράζετε τουλάχιστον βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα
Δυστυχώς δεν μπορείτε ούτε να πλύνετε ούτε να ξεφλουδίσετε το γάλα ή το γιαούρτι που αγοράζετε. Αν λοιπόν υποθέσουμε πως καθαρίζετε καλά τα λαχανικά και ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τις πατάτες, δεν γίνεται το ίδιο και για τα γαλακτοκομικά, οπότε καλύτερα να επιλέγετε για την συγκεκριμένη κατηγορία, βιολογικά ώστε να αποφεύγετε τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά που χορηγούν στα ζώα που παράγουν γάλα.
Καταναλώνετε αληθινές τροφές
Αυτό είναι ίσως το πιο εύκολο να προσπαθήσετε. Απλά διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων και ξαναβάζετε στο ράφι του super market όσες περιέχουν συστατικά που δεν σας θυμίσουν φαγητό. Αν προσπαθείτε ξανά και ξανά να διαβάσετε και να καταλάβετε κάποιο συστατικό τότε καλύτερα αφήστε το. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα συστατικά είναι υλικά που δεν υπάρχουν στην κουζίνα σας και δεν τα χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε.
Τρώτε περισσότερα φρέσκα τρόφιμα
Μπορεί να μην είστε ο τύπος που θα κάθεται με ένα καρότο στο χέρι όλη μέρα ή ο τύπος που θα μασουλάει ένα κλωνάρι σέλερι, όμως οι ευεργετικές ιδιότητες των φρέσκων λαχανικών και των φρούτων είναι το άλφα και το ωμέγα για μια υγιή ζωή. Θα το έβαζα στην πρώτη θέση των αλλαγών που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μέσα στο 2014, αλλά πιο σημαντικό είναι να αρχίσετε με πιο εύκολες προκλήσεις που θα σας δώσουν νίκες και δύναμη να συνεχίσετε. Δοκιμάστε λοιπόν ωμά λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι) και νέες γεύσεις που ίσως σας κάνουν να σκεφτείτε πως κάτι χάνατε τόσο καιρό που δεν προτιμούσατε τόσο αυτή την κατηγορία τροφών και που δεν θα αφήσουν χώρο στο πιάτο σας για επεξεργασμένες τροφές.
 
 
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να βάλετε σε όλη αυτή την προσπάθεια όλη την οικογένεια και πολύ περισσότερο τα παιδιά σας ώστε να μάθουν από μικρά να κάνουν υγιεινές επιλογές για την διατροφή τους. Το σωστό παράδειγμα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος ώστε και αυτά να τρέφονται καλύτερα. Και επειδή όταν ψωνίζετε τα τρόφιμα της εβδομάδας η επιλογή είναι δική σας προσέξτε διπλά τι αγοράζετε για τα παιδιά σας και εφαρμόστε τα παραπάνω με περισσότεη αυστηρότητα όταν αγοράζετε τροφές για αυτά. Εξάλλου δεν πάνε τα πιτσιρίκια στο super market, ούτε είναι αυτά που ετοιμάζουν το φαγητό της επόμενης ημέρας.

Υγειοφάγος
Photo Credit: Honey Tee via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου