10 Ιαν 2014

Κιλά που δεν Χάνονται με την Δίαιτα? Ρυθμίστε την Λεπτίνη σας!

Λιγουρεύεστε φαγητά και γλυκά συχνά? Είστε υπέρβαροι? Δυσκολεύεστε να κάνετε δίαιτα? Ψάχνετε φαγητό κατά την διάρκεια της νύχτας?
Αν ναι αυτές είναι μερικές από τις ενδείξεις πως μπορεί να υπάρχει θέμα με την λεπτίνη σας. Η λεπτίνη είναι μια βασική ορμόνη που ελέγχει το αίσθημα της πληρότητας και της πείνας. Συνήθως όταν υπάρχει πρόβλημα με τα επίπεδα της λεπτίνης παράλληλα υπάρχουν στον οργανισμό και υψηλά επίπεδα της Τ3 ορμόνης, όπως και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης κατά την διάρκεια της ημέρας. Και οι δύο αυτές ορμόνες είναι ανεβασμένες όταν υπάρχει θέμα με την λεπτίνη. Δυστυχώς όσο πιο υπέρβαρος είναι κάποιος όμως, τόσο περισσότερη λεπτίνη εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό του.
Σύμφωνα με τον Dr Kruse συγγραφέα του βιβλίου "My Leptin Prescription", η λεπτίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει την ενεργιακή πρόσληψη, τον μεταβολισμό, μέχρι και την συμπεριφορά. Ελέγχει την όρεξη, αλλά και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα επίπεδα της ινσουλίνης. Πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα που συνδέονται με την λεπτίνη, έτσι για παράδειγμα υψηλά επίπεδα λεπτίνης συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και προβλήματα που συνδέονται με το σάκχαρο του αίματος. Επίσης τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης μπορούν να μειώσουν την γονιμότητα και να επιταχύνουν την γήρανση.
Αν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως τα παραπάνω και δεν τα καταφέρνετε, ίσως υπάρχει "αντίσταση στη λεπτίνη". Τα καλά νέα είναι πως αν στο παρελθόν αποτύχατε να διατηρήσετε το βάρος σας μετά από μια δίαιτα, αυτό πιθανόν να οφείλεται στα επίπεδα της λεπτίνης στον οργανισμό, οπότε ρυθμίζοντας την λεπτίνη θα έχετε αποτελέσματα που θα διαρκέσουν για πολύ. Όμως η αντίσταση στη λεπτίνη και τα σχετικά με αυτήν προβλήματα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που αφορά το ενδοκρινικό σύστημα και η ρύθμιση της απαιτεί πολύ περισσότερα από μια απλή μείωση των θερμίδων και θέληση.
Σύμφωνα με το βιβλίο My Leptin Prescription του Dr. Jack Kruse, το πρόβλημα δεν είναι στην παραγωγή ακριβώς της λεπτίνης, αλλά έρευνες δείχνουν πως η πλειοψηφία των υπέρβαρων ανθρώπων που έχουν δυσκολία να χάσουν βάρος έχουν και μια αντίσταση στην λεπτίνη, όπου η λεπτίνη δεν μπορεί να δράσει σωστά και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτή η αντίσταση στη λεπτίνη μεταφράζεται από τον οργανισμό ως πείνα, οπότε ενεργοποιούνται πολλαπλοί μηχανισμοί προκειμένου να αυξήσουν τα αποθέματα λίπους στον οργανισμό (αντί να κάψουν το περιττό λίπος). Έτσι ο παχύσαρκος μπορεί να τρωεί μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά το σώμα δέχεται λάθος σήματα πείνας και έτσι συνεχίζεται αυτός ο ατέλειωτος κύκλος.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία αντίστασης στην λεπτίνη, όπως :
Η κατανάλωση πολλών απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, λευκό ψωμί)
Η έλλειψη ύπνου
Η υπερφαγία
Η κατανάλωση σιτηρών και λεκτίνης (γλουτένης)
Τα υψηλά επίπεδα στρες
Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης
Η υπερβολική άσκηση (ιδίως όταν ήδη υπάρχει πρόβλημα ορμονών)
Το πρόβλημα μπορεί να είναι περίπλοκο αλλά όχι και μη αναστρέψιμο. Οι πιο κύριοι παράγοντες που θα συμβάλλουν θετικά στην βελτίωση της απόκρισης της λεπτίνης σύμφωνα με τον Dr. Kruse είναι :
Τρώτε λίγο ή καθόλου αμυλούχες τροφές, επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη και φρουκτόζη.
Φροντίστε το πρωινό να περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και υγιεινά λιπαρά (όπως λάδι καρύδας) που δίνουν αρκετή αίσθηση του κορεσμού και παράλληλα δίνουν στον οργανισμό τα δομικά συστατικά για την παραγωγή ορμονών.
Μην καταναλώνετε σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι μικροποσότητες φαγητού κατά την διάρκεια της ημέρας δεν αφήνουν το ήπαρ να ξεκουραστεί. Προσπαθείστε να υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 4 ωρών ανάμεσα στα γεύματα, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων. Νερό και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη όμως είναι μια χαρά.
Προσπαθείστε να πηγαίνετε για ύπνο νωρίς κάθε βράδυ. Φροντίστε ο βραδινός ύπνος να απέχει τουλάχιστον 4 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
Τρώτε περισσότερα ωμέγα 3 και λιγότερα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, ώστε να μειωθούν οι φλεγμονές στον οργανισμό και να βοηθηθεί η δημιουργία φυσιολογικών επιπέδων λεπτίνης.
Αν υπάρχει αντίσταση στην λεπτίνη αποφύγετε να γυμναστείτε τον πρώτο καιρό γιατί αυτό θα στρεσάρει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό. Δώστε χρόνο στο σώμα με περιπάτους σε ανοιχτούς χώρους, ηλιόλουστους για τον πρώτο καιρό και μετά οι ασκήσεις με βάρος και ένταση είναι ιδανικές όπως και κολύμπι ή περπάτημα. Πάντως όχι ασκήσεις cardio. Επίσης καλύτερα να γυμνάζεστε προς το τέλος της ημέρας για την υποστήριξη των ορμονών και των επιπέδων τους.
Τέλος αφαιρέστε τις τοξίνες από την καθημερινότητα σας. Υπάρχουν πολλές αναρτήσεις στον Υγειοφάγο που σας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Με την εφαρμογή των παραπάνω οι περισσότεροι άνθρωποι είδαν διαφορά στην πείνα που ένιωθαν καθώς και στις λιγούρες μέσα στις πρώτες 4-6 εβδομάδες. Μετά σταδιακά αρχίζει και μειώνεται πιο εύκολα το σωματικό βάρος, αλλάζει η διάθεση, υπάρχει λιγότερη εφίδρωση, και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται σημαντικά.


Υγειοφάγος
 
Πηγή : "My Leptin Prescription" Jack Kruse.
 
Photo Credit: One Way Stock via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου