7 Δεκ 2013

Άλατα Θειικού Ασβεστίου & Υγεία!

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την σημασία του σιδήρου και του ασβεστίου για το σώμα μας, αλλά τι γίνεται με το μαγνήσιο?
Το μαγνήσιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στα ανθρώπινα κύτταρα και το τέταρτο πιο σημαντικό θετικά φορτισμένο ιόν στο σώμα μας.Βοηθά ρυθμίζοντας πάνω από 325 ένζυμα και παίζει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση πολλών σημαντικών λειτουργιών, όπως τον έλεγχο των μυών, την παραγωγή ενέργειας, την εξάλειψη των βλαβερών τοξινών.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έλλειψη μαγνησίου και ο πιο απλός και παράλληλα απολαυστικός τρόπος να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας είναι με την παραμονή μας σε ένα μπάνιο με ζεστό νερό και άλατα θειικού μαγνησίου.
 
 
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Επιστημών η έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση ασθενειών και προβλημάτων υγείας όπως παθήσεις του καρδιαγγειακού, εγκεφαλικά επεισόδια, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, πεπτικές παθήσεις, χρόνια κόπωση, ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και πολλές άλλες.
Λόγω των αλλαγών στην γεωργία, στην καλλιέργεια των προϊόντων και στην διατροφή μας τον τελευταίο αιώνα, τα επίπεδα μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν πέσει στο μισό. Πρώτον η βιομηχανοποίηση της διατροφή μας έχει εξαντλήσει τα επίπεδα μαγνησίου από το έδαφος και στην συνέχεια η σύγχρονη διατροφή που στηρίζεται στο λίπος, στην ζάχαρη, στο πολύ αλάτι και τις ζωικές πρωτεΐνες βοηθάνε στην μείωση των επιπέδων του μαγνησίου από τον οργανισμό μας.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν το πόσο αναγκαία είναι η πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι πως με αρκετή ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό το ασβέστιο λειτουργεί καλύτερα για την υγεία των οστών και όχι μόνο. Η σωστή αναλογία για την μέγιστη απορρόφηση και λειτουργία των δυο αυτών στοιχείων είναι 2 μέρη ασβέστιο 1 μέρος μαγνήσιο, αλλά δυστυχώς στους περισσότερους η αναλογία είναι 5 προς 1.
 
 
Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως ένα διατροφικό συμπλήρωμα θα κάλυπτε τις ελλείψεις, αλλά έρευνες έχουν δείξει πως το μαγνήσιο δεν απορροφάται εύκολα μέσω της πεπτικής οδού. Και έτσι καταλήγει κανείς στα άλατα θειικού μαγνησίου τα οποία μπορεί να προσθέσει κανείς στην μπανιέρα και εκεί η απορρόφηση μέσω του δέρματος είναι άμεση.
Το θειικό μαγνήσιο προκύπτει από την ένωση μαγνησίου, θείου και οξυγόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως το θείο παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των ιστών του εγκεφάλου και των πρωτεϊνών και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος από τους περιβαλλοντικούς ρύπους.
Σύμφωνα με επιστήμονες του "Epsom Salt Council" η παραμονή μας σε μπανιέρα με ζεστό νερό και άλατα θειικού μαγνησίου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας :
  • Βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας τις αρρυθμίες, εμποδίζοντας την σκλήρυνση των αρτηριών, μειώνοντας την πίεση του αίματος και τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων.
  • Βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, μειώνοντας την συχνότητα εμφάνισης ή την σοβαρότητα του διαβήτη.
  • Βοηθούν στην αποβολή τοξινών και βαρέων μετάλλων από τα κύτταρα και γενικότερα στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό.
  • Μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό και ανακουφίζουν από κράμπες και μυϊκούς πόνους.
  • Βελτιώνουν την λειτουργία των νεύρων εξισορροπώντας τους ηλεκτρολύτες. Ο καλύτερος αγωγός για το σώμα είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την διατήρηση των σωστών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.
  • Βελτιώνουν και προλαμβάνουν τις ημικρανίες.
  • Μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης (προϊόν στρες) πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα μαγνησίου από τον οργανισμό. Παράλληλα το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ώστε ο οργανισμός να δεσμεύει επαρκείς ποσότητες σεροτονίνης - της ουσίας που δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης.
Ένα μπάνιο λοιπόν μέσα σε άλατα θειικού μαγνησίου είναι το πιο φυσικό αγχολυτικό αλλά και προφέρει τόσα ακόμα οφέλη. Απλά δυο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και βάλτε δυο κούπες με άλατα. Στην συνέχεια απολαύστε!


Υγειοφάγος

 
 
Πηγή : Epsom Salt Council
Photo Credit: adactio via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου