18 Νοε 2013

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες του Γιαουρτιού & Συνταγή για να το Φτιάξετε Μόνοι σας!

Το γιαούρτι είναι μια απίθανη τροφή, υγιεινή πηγή πρωτεϊνών, τέλειο και στα φαγητά και σαν σνακ! Υπάρχει στην διατροφή του ανθρώπου για πάνω από 5.000 χρόνια, όπου φυσικά δεν υπήρχαν συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές ουσίες , γλυκαντικά και ενισχυτικά γεύσης, πολύ απλά γιατί το γιαούρτι δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά.
Το γιαούρτι έχει τόσα πολλά να προσφέρει στην υγεία μικρών και μεγάλων όπως τα ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα φιλικά βακτήρια, αλλά και πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β2, Β12, Α και φώσφορο. Το γιαούρτι όμως εκτός από τις βιταμίνες του, προσφέρει σε όσους το καταναλώνουν και πολλά οφέλη για την διατήρηση της υγείας τους.
 
 
Οστεοπόρωση
Όπως χρόνια τώρα λένε οι επιστήμονες η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την θεραπεία της οστεοπόρωσης, όπως και τα θρεπτικά συστατικά σαν το ασβέστιο και την βιταμίνη D. Το γιαούρτι σίγουρα περιέχει ασβέστιο και όσο για την βιταμίνη D, 15-20 λεπτά την ημέρα στον πρωινό ήλιο φτάνουν για να την συνθέσει ο οργανισμός.
 
 
Γαστρεντερικό & ανοσοποιητικό σύστημα
Τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι εμπλουτίζουν την μικροχλωρίδα του εντέρου και με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών και η λειτουργεία του εντέρου. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε τον οργανισμό να ξεπεράσει προβλήματα διάρροιας, δυσκοιλιότητας, φλεγμονών του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει πως το γιαούρτι που είναι εμπλουτισμένο με πλήθος ζωντανών γαλακτικών ενζύμων, έχει βοηθητική δράση και σε περιπτώσεις μόλυνσης με το βακτηρίδιο Ε. του πυλωρού ή σε περιπτώσεις υπερ-ανάπτυξης του μύκητα κάντιντα και κολπικές μυκητιάσεις.
 
 
Ισορροπημένο PH
Ένα όχι ισορροπημένο PH μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πολλά προβλήματα υγείας. Όταν το PH δεν είναι πια αλκαλικό αλλά περισσότερο όξινο τότε ο οργανισμός αντλεί βασικές ουσίες από τα οστά και άλλα ζωτικά όργανα, προκειμένου να εξουδετερώσει το οξύ και με ασφάλεια να το απομακρύνει από το σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας όπως ανοσολογική ανεπάρκεια, αύξηση του σωματικού βάρους, οστεοπόρωση, χρόνια κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και μολύνσεις από μήκυτες. Το γιαούρτι είναι από τις τροφές που έχουν σχεδόν ουδέτερο PH, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε αυτό δεν έχει προστεθεί ζάχαρη.
 
 
Δίαιτα
Το γιαούρτι σύμφωνα με έρευνες, είναι το καλύτερο σνακ σε περιόδους δίαιτας αφού προσφέρει πολλά απαραίτητα στοιχεία στον οργανισμό, ενώ παράλληλα μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα συγκριτικά με άλλα σνακ.
 


Αν σας αρέσει το γιαούρτι και θέλετε να το τρώτε όσο πιο αγνό γίνεται, τότε δεν έχετε παρά να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι. Η όλη διαδικασία είναι τόσο εύκολη που μπορεί να γίνει η νέα εβδομαδιαία σας ρουτίνα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι 1 λίτρο πλήρες βιολογικό γάλα και 60γρ. (1/4 της κούπας) "ζωντανό" γιαούρτι. Ζεσταίνεται το γάλα και όταν φτάσει στους 45 ºC ρίχνεται μέσα το γιαούρτι, ανακατεύετε καλά και το βάζετε σε γυάλινα καθαρά βάζα. Κλείνετε τα βάζα και τα σκεπάζετε με μια πετσέτα σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού, όπου θα παραμείνουν για τις επόμενες 10-12 ώρες. Το γιαούρτι σας είναι έτοιμο!


Σε αυτό το σημείο μπορείτε να το βάλετε σε ένα τουλπάνι για λίγο ώστε να φύγουν  τα επιπλέον υγρά του και να έχετε το γιαούρτι σας στραγγιστό. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον τρείς ώρες και απολαύστε το με τα αγαπημένα σας φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι, κακάο, κανέλα και άλλους ατέλειωτους συνδυασμούς. Μην ξεχνάτε πως το γιαούρτι μπορείτε να το απολαύσετε και αλμυρό με μυρωδικά (δυόσμο, άνιθο, μαϊντανό), σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες και πως είναι το κύριο συστατικό για το παγκοσμίως δημοφιλές τζατζίκι!

Photo credit: starpause kid / Foter.com / CC BY
Photo Credit: grongar via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου