15 Νοε 2013

Φρέσκα ή Κατεψυγμένα?


Καθώς ο χειμώνας αρχίζει να εμφανίζεται, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να καταψύχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή να αγοράζουν κατεψυγμένα προκειμένου να μπορούν να τα καταναλώνουν και σε περιόδους που δεν είναι η εποχή τους. Άλλοι πάλι για λόγους ευκολίας, ταχύτητας και καλύτερης οργάνωσης μαγειρεύουν μεγάλες ποσότητες φαγητών και τα αποθηκεύουν σε μερίδες στον καταψύκτη για "φρεσκομαγειρεμένο" φαγητό κάθε μέρα.

Πολλοί έχουμε αναρωτηθεί (εγώ πάντως σίγουρα) για το ποια τροφή τελικά είναι πιο θρεπτική, η φρέσκια ή κατεψυγμένη?

Η έρευνα δείχνει πως δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές στην διατροφική αξία των κατεψυγμένων από τα φρέσκα τρόφιμα. Η διαφορά βρίσκεται στην διαδικασία προετοιμασίας τους όπως η μέθοδος μαγειρέματος η οποία επηρεάζει δραματικά τις θρεπτικές τους ουσίες. Με λίγα λόγια, οι θρεπτικές ουσίες των φρέσκων και των καταψυγμένων φρούτων και λαχανικών είναι σχεδόν ίδιες σε ποσότητα, αλλά όλη η ουσία βρίσκεται στο πως τα μαγειρεύουμε.

Η λογική βέβαια μπορεί να λέει πως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πιο θρεπτικά, αλλά αυτό έχει να κάνει με τον χρόνο συγκομιδής τους. Λίγο δύσκολο ο καταναλωτής να γνωρίζει πότε αυτή έγινε, πόσος καιρός χρειάστηκε μέχρι την μεταφορά των προϊόντων στα καταστήματα, πόσο καιρό πέρασαν εκεί μέχρι να τα αγοράσουμε και τελικά πόσο σύντομα εμείς τα καταναλώνουμε. Επίσης, δυστυχώς στην πλειοψηφία τους τα φρούτα συλλέγονται ενώ είναι ακόμα άγουρα, που σημαίνει πως δεν είχαν αρκετό χρόνο στα δέντρα ώστε να αναπτύξουν ένα πλήρες φάσμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, άρα δύσκολα έχουν την σωστή διατροφική τους αξία.

Από την άλλη υπάρχουν και τα προϊόντα κονσέρβας. Και εκεί τα θρεπτικά συστατικά είναι κατά πολύ μειωμένα λόγω της επεξεργασίας που έχουν υποστεί, αλλά εδώ ανάλογα με την συσκευασία υπάρχει και ο κίνδυνος να βρίσκονται μαζί με το προϊόν ακατάλληλες ουσίες όπως θειώδη άλατα, δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) και μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Σαν συμπέρασμα βγαίνει το γεγονός πως πρέπει να καταναλώνουμε τα φρούτα και λαχανικά της κάθε εποχής, προσπαθώντας να επιλέγουμε τα ώριμα και με ημερομηνία όσο γίνεται πιο σύντομα στην ημερομηνία της συγκομιδής τους, ενώ τα εκτός εποχής επίσης, μπορούν να δώσουν θρεπτικές ουσίες όταν έχουν καταψυχθεί. Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε όσο γίνεται πιο σύντομα είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα, αφού ακόμα και τα κατεψυγμένα μετά από κάποιους μήνες αναπόφευκτα δεν είναι όπως την πρώτη ημέρα που ψύχθηκαν.




Υγειοφάγος

Photo credit: Zanastardust / Foter.com / CC BY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου