14 Νοε 2013

Φυσική Ανακούφιση από τα Συμπτώματα της Βρογχίτιδας!

Ο βήχας και η δύσκολη αναπνοή σε περιπτώσεις βρογχίτιδας δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα καθόλου διασκεδαστική, ιδίως όταν κάποιος πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα και πρέπει να αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα όλο τον χρόνο. Οι φυσικές θεραπείες με βότανα και αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες με ασφάλεια και έχουν πολλά να προσφέρουν.
Υπάρχουν ουσιαστικά δύο τύποι βρογχίτιδας : η οξεία, που προκαλείται από ένα κοινό κρυολόγημα ή κάποιον ιό και συνήθως βελτιώνεται μέσα σε λίγες μέρες με τους ιαματικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός και η χρόνια βρογχίτιδα, που συχνά προκαλείται από το κάπνισμα ή την παραμονή σε περιβάλλον με σκόνες και καπνούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 
 
Υπάρχουν βότανα και έλαια λοιπόν που βοηθούν ακριβώς σε αυτές τις περιπτώσεις και με την συστηματική λήψη τους μπορούν να φέρουν μεγάλη ανακούφιση.
 
 
Πελαργόνιο (Pelargonium sidoides)
Το πελαργόνιο εμποδίζει τα βακτήρια και τους ιούς να προσκολληθούν στο βλεννογόνο των πνευμόνων και να αναπτυχθούν. Επίσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στους παθογόνους εισβολείς. Έχει αντιμικροβιακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες και είναι ασφαλές για χρήση και από παιδιά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού.
 
 
Έλαιο ευκαλύπτου
Ο ευκάλυπτος έχει αντι-ιικές, αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Σε περιπτώσεις βρογχίτιδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για εντριβή (μια κουταλιά έλαιο βάσης και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου) ή για εισπνοές (σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτετε 5-10 σταγόνες ελαίου ή φύλλα ευκαλύπτου και ανασαίνετε βαθιά από το στόμα. Και με τις δυο μεθόδους ο ευκάλυπτος βοηθά στην μείωση των εκκρίσεων από τους βρόγχους και βελτιώνει την αναπνοή.
 
 
Φτελιά (Slippery Elm)
Βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου που σχετίζονται με την βρογχίτιδα, ενώ έχει και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Η δύναμη της φτελιάς είναι οι ουσίες της που ηρεμούν τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές. Δοκιμάστε λοιπόν ένα αφέψημα φτελιάς και προσθέστε σε αυτό λίγες σταγόνες λεμόνι ή και λίγο μέλι.
 
 
Έλαιο ρίγανης
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά του πλανήτη. Είναι μια άριστη λύση για την θεραπεία της βρογχίτιδας και της γρίπης. Το δραστικό συστατικό της η καρβακρόλη, έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση που ανακουφίζει από την συμφόρηση που νιώθει κανείς στο στήθος. Μην πίνετε το αιθέριο έλαιο ρίγανης ποτέ αδιάλυτο γιατί δημιουργεί ερεθισμό (κάψιμο). Διαλύετε 3-5 σταγόνες ελαίου σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε από ένα τρεις φορές την ημέρα.
 
 
Κουρκουμάς
Αυτό το μπαχαρικό με την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση χρησιμοποιείται από την αγιουρβεδική ιατρική σαν φάρμακο για την βρογχίτιδα. Προτείνεται ένα ποτήρι γάλα στο οποίο διαλύετε ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη. Λειτουργεί καλύτερα σε άδειο στομάχι, οπότε πιείτε το το πρωί και μέχρι δυο φορές την ημέρα.
 
 
Θυμάρι
Οι έρευνες έχουν δείξει πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το βότανο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι σαν αφέψημα. Δυο φλιτζάνια την ημέρα, ανοίγουν τους αεραγωγούς, μειώνουν τον βήχα και επιταχύνουν την ίαση.

Η βρογχίτιδα μπορεί να μας δυσκολέψει ειδικά αν πρόκειται για μια χρόνια πνευμονική πάθηση. Αυτές οι φυσικές θεραπείες όμως μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ευκολότερη αναπνοή να επισπεύσουν τον χρόνο αυτοΐασης και να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης πιο σοβαρών προβλημάτων.

Υγειοφάγος

 


 
Πηγή : Rakover Y, Ben-Arye E, Goldstein LH. "The treatment of respiratory ailments with essential oils of some aromatic medicinal plants." Harefuah
Photo Credit: Ruta & Zinas via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου