13 Νοε 2013

Πεύκο, Γαρύφαλλο, Μαύρο Πιπέρι! 3 Αιθέρια Έλαια για το Χειμώνα!


Με τις τόσες παρενέργειες των χημικών φαρμάκων είναι λογικό να ψάχνουμε να βρούμε εναλλακτικές μεθόδους θεραπειών σε διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε. Εύλογη λύση πολλές φορές τα αιθέρια έλαια, με ποικιλία ιδιοτήτων το καθένα και χωρίς παρενέργειες. Ας γνωρίσουμε τρία ακόμα που χαρακτηρίζονται ως χειμερινές ευωδιές:

Πεύκο

Μπορεί η μυρωδιά του να μας θυμίζει Χριστούγεννα ή ανδρική κολόνια και after shave, αλλά προσφέρει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αναλγητικές ιδιότητες που το κάνουν το αγαπημένο των ολιστικών ειδικών. Βοηθάει στην θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα, ψωρίαση, σπυράκια, αυξάνει το μεταβολισμό, δρα σαν αντίδοτο σε δηλητηριάσεις, απαλύνει τον πόνο από αρθρίτιδα. Σκοτώνει μικρόβια και βοηθάει να ξεπεράσουμε αναπνευστικά προβλήματα προερχόμενα από κρύωμα.

Φυσικό σπρέι δωματίου

Συστατικά: 100ml νερό, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μανταρίνι, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο έλατο, 10 σταγόνες αιθέριο έλατο πεύκο.

Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού ρίξτε το νερό και τα έλαια. Ανακινήστε καλά και απλώστε την μυρωδάτη ομίχλη σε όλο σας το σπίτι.

Γαρύφαλλο

Το πικάντικο έλαιο του γαρύφαλλου είναι το κύριο συστατικό του Tiger Balm, γιατροσόφι στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική που χρονολογείται από 1.500 χρόνια, για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής. Αλλά η σύγχρονη ολιστική ιατρική βρίσκει και άλλες χρήσεις. Είναι διάσημο για την ανακούφιση κατά του πόνου των δοντιών και των ούλων και επίσης προτείνεται για την δύσοσμη αναπνοή.

Είναι αντισηπτικό οπότε αραιωμένο χρησιμοποιείται για δαγκώματα, κοψίματα, γρατσουνιές. Επίσης προτείνεται η χρήση του για βελτίωση της ρινικής συμφόρησης, στομαχόπονους, προβλήματα πέψης, πονοκεφάλους. Είναι αφροδισιακό και χαλαρωτικό. Είναι πολύ ισχυρό και γι’ αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται διαλυμένο.

Χειμερινό άρωμα εσωτερικού χώρου

Συστατικά: 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι, 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλα, 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρύφαλλο, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο.

Βάλτε λίγο νερό στο λεκανάκι του διαχύτη σας και προσθέστε τα έλαια. Ανάψτε το κερί και απολαύστε μια ζεστή χειμερινή ατμόσφαιρα.

Μαύρο πιπέρι

Μπορεί η μυρωδιά του να μην είναι τόσο λουλουδάτη όσο άλλα αιθέρια έλαια, αλλά κατέχει εξίσου σημαντική θέση. Το πιπέρι υπήρξε το πιο ακριβό μπαχαρικό λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Δίνει ενέργεια στο πνεύμα και το σώμα και ζεστασιά όταν κρυώνετε. Αυξάνει την όρεξη, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί θεραπευτικά για ρευματισμούς, βήχα και κρύωμα.

Μείγμα ελαίων για πονεμένους μύες και αρθρώσεις.

1 κούπα λάδι βάσης, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνα, 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτος, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρο πιπέρι, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο Cajuput (ασιατικής καταγωγής, προαιρετικά).

Αναμιγνύετε όλα τα έλαια, και κάνετε μασάζ στις πονεμένες περιοχές αφού τα έχετε ζεστάνει ελαφρώς.




Υγειοφάγος

 

Πηγή: Tree Hunger, Aura Cacia

Photo credit: CINNAMON VOGUE / Foter.com / CC BY-SA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου