12 Νοε 2013

Μεταβολικός Ρυθμός & Τροφές που Βοηθούν στην Αύξηση του!

Ο μεταβολισμός είναι μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που επηρεάζει την αποθήκευση και την μετατροπή των τροφών που καταναλώνουμε από καύσιμο σε ενέργεια. Μπορεί να χωριστεί σε δυο κατηγορίες : τον αναβολισμό (αποθήκευση ενέργειας) και τον καταβολισμό ( απελευθέρωση ενέργειας).
 
 
Ο μεταβολισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κατανάλωση τροφών αλλά και με τις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο σώμα και είναι η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα λαμβάνουν ενέργεια. Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό όπως :
Βάρος. Διαφορετικοί ιστοί του σώματος συμβάλλουν με διαφορετικό τρόπο τον μεταβολικό ρυθμό. Για παράδειγμα η μυϊκή μάζα συγκριτικά με το λίπος είναι πιο πυκνής σύστασης άρα συμβάλλει και στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.
Κληρονομικότητα. Ένας άνθρωπος μπορεί να κληρονομήσει τον μεταβολικό ρυθμό του από προηγούμενες γενιές.
Ηλικία. Ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται κατά 5% κάθε δεκαετία, μετά την ηλικία των 40. Αυτό οφείλεται στην μείωση της μυϊκής μάζας.
Φύλο. Σε γενικές γραμμές οι άνδρες "καίνε" θερμίδες πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις γυναίκες, επειδή έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό.
Θυρεοειδής. Τα προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός) μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τον μεταβολικό ρυθμό.

Υπάρχουν πολλά οφέλη που συνδέονται με την αύξηση ενός χαμηλού μεταβολικού ρυθμού. Πρώτον αυξάνονται τα επίπεδα της ενέργειας και η ζωντάνια που νιώθει κανείς κατά την διάρκεια της ημέρας. Δεύτερον, βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου και τρίτον, μειώνεται το σωματικό βάρος ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου!
Το κλειδί δεν βρίσκεται τόσο στην μείωση των θερμίδων που καταναλώνει κανείς αλλά περισσότερο στο "κάψιμο" αυτών που το σώμα έχει αποθηκεύσει. Η μείωση θερμίδων μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση περισσότερου λίπους από τον οργανισμό, αφού για να κάψει κανείς θερμίδες χρειάζεται θερμίδες!
 
 
Ο καλύτερος τρόπος αύξησης του μεταβολικού ρυθμού είναι μέσω της γυμναστικής και συγκεκριμένα οι ασκήσεις αεροβικής και cardio σύμφωνα με ειδικούς γυμναστές. Όμως μετά το τέλος των ασκήσεων σταματά και το κάψιμο θερμίδων και το ζητούμενο είναι να συνεχίσουν να καίγονται θερμίδες και στην διάρκεια της ανάπαυσης. Το κλειδί είναι τα βάρη γιατί πρόκειται για μια άσκηση που όχι μόνο γυμνάζει εκείνη τη στιγμή, αλλά και μετά το τέλος της οι μύες συνεχίζουν να οικοδομούνται άρα και να "καίνε" θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διαμορφώσετε το σώμα σας όπως εσείς θέλετε, αρκεί να έχετε την αληθινή επιθυμία και την δέσμευση να το κάνετε πράξη.
 
 
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Τρώγοντας τροφές όπως αυτές που ακολουθούν και χωρίς πολλά λιπαρά, μαζί με καθημερινή άσκηση, θα σας βοηθήσει να έχετε ένα πιο οργανωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα για απώλεια κιλών και αύξηση του μεταβολισμού.
 
 
Αβοκάντο
Παρά την πλούσια περιεκτικότητα του σε θερμίδες το αβοκάντο περιέχει L-καρνιτίνη, ένα αμινοξύ που παίζει σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό των λιπών. Επίσης ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου, ενισχύει την υγεία της καρδιάς, βοηθάει την απώλεια βάρους και περιέχει ωμέγα3 λιπαρά οξέα και άλλα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά.
 
 
Γκρέιπφρουτ
Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ινσουλίνης και στην απώλεια βάρους. Μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης μετά από το φαγητό έχουν σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να επεξεργάζεται τις τροφές πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Δηλαδή μεγαλύτερο κάψιμο θερμίδων και μικρότερη αποθήκευση τους. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν γκρέιπφρουτ έχουν επίσης και πιο υψηλά επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης.
 
 
Μπρόκολο
Πλούσιο σε βιταμίνη C και ασβέστιο, βιταμίνες που λειτουργούν βοηθητικά στην καύση θερμίδων.
 
 
Κακάο
Πρόσφατα αναγνωρίστηκε σαν μια από τις super τροφές, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και μαγνήσιο το οποίο διευκολύνει πάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του μεταβολισμού.
 
 
Μπαχαρικά
Οι καυτερές πιπεριές είναι γνωστές για την ενίσχυση του μεταβολισμού, αλλά και το μαύρο πιπέρι, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το κύμινο και η κανέλα, έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Ιδίως το μαύρο πιπέρι και οι καυτερές πιπεριές ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος προωθώντας την καύση θερμίδων, ενώ η κανέλα ομαλοποιεί τα επίπεδα της ινσουλίνης και με αυτό τον τρόπο βοηθά στον μεταβολισμό των λιπών.
 
 
Βρώμη
Για ένα μεγάλο άλμα στον μεταβολικό ρυθμό σκεφτείτε την βρώμη κάθε πρωί. Μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που για την επεξεργαστεί ο οργανισμός απαιτεί πολύ ενέργεια, άρα μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Επιπλέον μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
 
 
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και ασβέστιο που βοηθούν στην ανάπτυξη μυών και δίνουν καλή ποσότητα ενέργειας. Διαβάζετε τις ετικέτες γιατί το χωρίς λιπαρά δεν σημαίνει και χωρίς ζάχαρη.
 
 
Ψάρια
Τα ψάρια είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών Β που βοηθούν στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Τα λιπαρά ωμέγα 3 των ψαριών τα κάνουν και ευεργετικά για την γενικότερη υγεία του οργανισμού αλλά ενισχύουν και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Να θυμάστε πως ο καλύτερος συνδυασμός για την αύξηση του μεταβολισμού και την απώλεια κιλών είναι και θα είναι πάντα η υγιεινή διατροφή και η συχνή άσκηση. Παρ' όλα αυτά προσθέστε τις και παραπάνω τροφές σε γεύματα θρεπτικά και υγιεινά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Υγειοφάγος
 
 
 


Πηγή : JN The Journal of Nutrition
Photo Credit: Arya Ziai via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου