1 Νοε 2013

Καταπολεμήστε την Αϋπνία Τρώγοντας Ακτινίδια!

Η πιο σημαντική ερώτηση που προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες στις έρευνες που αφορούν τον ύπνο είναι : Γιατί κοιμόμαστε? και : Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε?
 
 
Μετά από πολυάριθμες μελέτες ακόμα δεν ξέρουμε την ακριβή απάντηση σε καμία από τις δυο ερωτήσεις. Αυτό που είναι γνωστό όμως είναι πως λίγος ύπνος ή κακής ποιότητας ύπνος συμβάλλει στην δημιουργία πολλών προβλημάτων υγείας αλλά και σε προβλήματα μνήμης.
 
 
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα ακτινίδια περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό φυσικών χημικών ενώσεων - βιταμίνες, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, καροτενοειδή. Ανάμεσα σε αυτές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες και η σεροτονίνη (ουσία που συνδέεται με τον βαθύ ύπνο) φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα αϋπνίας και κακής ποιότητας ύπνου.
 
 
Στο School of Nutrition and Health Sciences, οι επιστήμονες συμβούλεψαν 24 εθελοντές ηλικίας 22-55 ετών, να καταναλώνουν δυο ακτινίδια μια ώρα πριν τον βραδινό ύπνο τους. Μετά από τέσσερις εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης του συγκεκριμένου φρούτου οι συμμετέχοντες είχαν αύξηση των ωρών συνεχόμενου ύπνου, καθώς και ύπνο με καλύτερη ποιότητα. Με δεδομένο πως δεν είχαν δοθεί άλλες διατροφικές συμβουλές και οι συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν ότι άλλο ήθελαν στην διάρκεια της ημέρας, οι επιστήμονες καταλήγουν πως με την κατανάλωση των ακτινιδίων μια ώρα πριν τον ύπνο μπορούν άνθρωποι με διαταραχές ύπνου να ωφεληθούν σημαντικά, αφού παρατήρησαν αύξηση μέχρι και μια ώρα επιπλέον στην διάρκεια του ύπνου των εθελοντών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Υγειοφάγος
Πηγή : US National Library of Medicine

Photo Credit: flikr via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου