2 Νοε 2013

1 στους 3 Κινδυνεύει να Νοσήσει από Καρκίνο του Παχέος Εντέρου!

Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (ζαμπόν, λουκάνικα), αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο "American Society of Human Genetics". Παράλληλα όμως, ανακοινώθηκε πως η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
 
 
Για την μελέτη τους αυτή, ανέλυσαν στοιχεία από 9,287 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και 9,117 υγιείς ανθρώπους. Ανέλυσαν επίσης 2,7 εκατομμύρια γενετικές αλληλουχίες για να προσδιορίσουν κατά πόσον υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
 
 
Η μελέτη δείχνει πως τα άτομα με την γενετική παραλλαγή rs4143094 -μια παραλλαγή που επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους- παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, που συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Οι ερευνητές εξηγούν πως αυτή η γενετική παραλλαγή βρίσκεται στην ίδια περιοχή χρωμοσωμάτων που συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου, αφού παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν εξηγώντας πως όταν ο οργανισμός χωνεύει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, προκαλείται μια "ανοσολογική ή φλεγμονώδη αντίδραση" η οποία φτάνει να επηρεάζει τον οργανισμό μέχρι τα επίπεδα του DNA και των γονιδίων και συγκεκριμένα την περιοχή αυτή των χρωμοσωμάτων που ευθύνονται για την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
 
 
Είναι πολλές οι φήμες για τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση κόκκινου κρέατος για την υγεία μας και στην πλειοψηφία τους δυστυχώς για τους κρεατοφάγους, επιβεβαιώνονται. Μια άλλη έρευνα που επίσης πραγματοποιήθηκε φέτος δείχνει πως μπορεί να ευθύνεται και για την νόσο Αλτσχάιμερ ενώ άλλη δείχνει πως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο δεν είναι όλα τόσο μαύρα, αφού οι ερευνητές εξηγούν πως τα άτομα με την γενετική παραλλαγή rs4143094 (με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου) μπορούν με αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να αντιστρέψουν τον κίνδυνο αυτό.
Τα ευρήματα αυτά δίνουν μια άλλη προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου που θα βασίζεται στην διατροφή ανάλογα με την γενετική παραλλαγή ενός ατόμου.
 
 
Τέλος οι ερευνητές τονίζουν πως χρειάζεται επιπλέον μελέτη για να καθοριστεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός, με τον οποίο τα γονίδια ρυθμίζουν μετά την πρόσληψη ορισμένων τροφών την λειτουργία τους και την εμφάνιση καρκίνου. Μέχρι τότε, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των υπόλοιπων προϊόντων που παράγονται με αυτό.

 
Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : School of Medicine at the University of Southern California
Photo Credit: BrownGuacamole via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου