31 Οκτ 2013

Σωστός Συνδυασμός Τροφών για Μέγιστη Υγεία!

Η ηλικία δεν είναι θέμα χρόνων! Είναι θέμα αίσθησης! Μπορούμε να κρατήσουμε την υγεία μας μέχρι την τελευταία μας πνοή, αφού το σώμα έχει άπειρο αριθμό κυττάρων που συνεργάζονται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Πολύ απλά αν για παράδειγμα κοπούμε, το κόψιμο θα επουλωθεί χωρίς καμία σκέψη.
 
 
Ο ακατάλληλος συνδυασμός τροφών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την δημιουργία προβλημάτων υγείας. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να τρώτε μια σωστή και αξιοπρεπή διατροφή αλλά προβλήματα πέψης να έχουν σαν αποτέλεσμα τον "υποσιτισμό".
Το σώμα μας, το τόσο σοφά φτιαγμένο, είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί με στόχο την υγεία και ακολουθώντας ορισμένες φυσικές αρχές, επιτρέπουμε σε αυτό να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα : να διατηρεί την ισορροπία και την υγεία μας.
Είμαστε από την φύση μας υγιείς και άρρωστοι από επιλογή.
Οι ασθένειες προκύπτουν από τα απόβλητα που κυκλοφορούν στο αίμα λόγω των ακατάλληλων τροφών που καταναλώνουμε και τον λάθος συνδυασμό τους.
Η ίαση επιτυγχάνεται ανάλογα με το τι καταφέρνουμε να αποβάλλουμε από τον οργανισμό μας.
Με λίγα λόγια η υγεία βασίζεται στην αποβολή των τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό, όπως και στην καλύτερη δυνατή, υψηλής ποιότητας, διατροφή. Δηλαδή ο νούμερο ένα σύμμαχος είναι η τροφή μας. Και μπορεί ορισμένα συμπληρώματα διατροφής να είναι ευεργετικά, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούν να πάρουν την θέση ενός γεύματος αλλά μόνο να συμπληρώσουν μια φτωχή διατροφή.
 
 
Η τροφή μας παρέχει στον οργανισμό τα υλικά που χρειάζεται για να κάνει τέσσερις βασικές λειτουργίες :
  • Πέψη
  • Απορρόφηση
  • Αφομοίωση
  • Αποβολή
Προκειμένου οι λειτουργίες αυτές να γίνουν σωστά και αποτελεσματικά είναι σημαντικός ο σωστός συνδυασμός τους. Αν το φαγητό που τρώμε δεν χωνεύεται σωστά τότε δημιουργούνται καταστάσεις όπως αέρια, καούρες, παλινδρόμηση και άλλα στομαχικά προβλήματα. Πιο σημαντικό θέμα όμως είναι η δυσκολία απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών, που προκύπτει από τέτοιου είδους προβλήματα. Η όλη εργασία που έχει να κάνει το πεπτικό σύστημα στην αρχή του, είναι να διασπάσει την τροφή έτσι ώστε στην συνέχεια αυτή να μπορέσει να απορροφηθεί. Διαφορετικές τροφές όμως διασπώνται σε διαφορετικά σημεία του πεπτικού συστήματος : στόμα, στομάχι και τα πρώτα και μεσαία τμήματα του λεπτού εντέρου.
Για παράδειγμα οι πρωτεΐνες διασπώνται στο στομάχι, αφού απαιτούν πεψίνη, ένα πολύ όξινο ένζυμο σε συνδυασμό με υδροχλωρικό οξύ. Οι αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες για παράδειγμα χρειάζονται πιο αλκαλικό περιβάλλον για να χωνευτούν. Όταν καταναλώνουμε λοιπόν, την ίδια στιγμή πρωτεΐνες (κρέας) με αμυλούχες τροφές (ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά), καταναλώνουμε μια τροφή που απαιτεί όξινο και μια τροφή που χρειάζεται πιο αλκαλικό περιβάλλον για να γίνει η πέψη της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην χωνεύεται σωστά ούτε η πρωτεΐνη ούτε η αμυλούχος τροφή, να δημιουργούνται πεπτικές διαταραχές και το σώμα να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αφού αυτά δεν κατάφεραν ποτέ να διασπαστούν σωστά.
 
 
Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που αφορούν τον σωστό συνδυασμό τροφών?
Όχι πρωτεΐνες και άμυλα στο ίδιο γεύμα. Πρέπει να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστον δυο - τριών ωρών από την κάθε κατηγορία τροφής.
Όχι φρούτα και λαχανικά την ίδια στιγμή. Διασπώνται και αυτά σε διαφορετικά σημεία του πεπτικού συστήματος και αν καταναλωθούν μαζί τότε επίσης δημιουργούνται προβλήματα χώνεψης και απορρόφησης τους.
Αποφύγετε το επιδόρπιο. Όταν γίνεται κατανάλωση γλυκού μετά το φαγητό τότε το γλυκό παγιδεύεται στο στομάχι μαζί με τις υπόλοιπες τροφές, όπου αρχίζει για αυτό πια η διαδικασία της σήψης. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα μετά το φαγητό.
 
 
Έτσι ο γενικός κανόνας για την κατανάλωση τροφών και το σωστό συνδυασμό τους έχει ως εξής:
  • Πρωί : Λιγότερο συμπυκνωμένες τροφές, μεγάλες ποσότητες. Ιδανική επιλογή τα φρούτα.
  • Μεσημέρι : Πιο σύνθετες τροφές, αλλά σε μικρότερη ποσότητα από ότι το πρωινό. Ιδανική επιλογή : αμυλούχες τροφές, υδατάνθρακες.
  • Βράδυ : Οι πιο συμπυκνωμένες τροφές, στην μικρότερη ποσότητα. Ιδανική επιλογή : πρωτεΐνες.
Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να είναι υγιές και οι ασθένειες είναι περισσότερο θέμα αποβολής τοξινών και κατανάλωσης σωστών τροφών. Για να γίνεται η σωστή απομάκρυνση των αποβλήτων από τον οργανισμό πρέπει το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί σωστά και σωστή λειτουργία του στηρίζεται στον σωστό συνδυασμό των τροφών.


Υγειοφάγος



Πηγή : Wayne Pickering, "The Food Combining Guide".
Photo Credit: Arya Ziai via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου