9 Οκτ 2013

Οι Απίθανες Ιδιότητες του Μπρόκολου!

Με τόσα καλά που έχει να προσφέρει στην υγεία μας το μπρόκολο, είναι η νούμερο ένα τροφή για κάθε μέρα στο πιάτο μας. Γεμάτο με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, το μπρόκολο βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου. Αυτό από μόνο του κάνει το μπρόκολο μια μαγική τροφή, αλλά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας είναι ακόμα πολύ-πολύ περισσότερα!
  • Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, πλούσιο σε Α και Κ, βιταμίνες που βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει την βιταμίνη D, που είναι τόσο σημαντική για την υγεία των οστών αλλά και για την πρόληψη πολλών ασθενειών όπως ο καρκίνος. Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C - 1 φλιτζάνι μπρόκολο παρέχει το 135% της ημερήσιας ανάγκης .
  • Εκτός από την βοήθεια που παρέχει με την απορρόφηση της βιταμίνης D, το μπρόκολο περιέχει και ασβέστιο. Καθώς μεγαλώνουμε οι ανάγκες μας σε ασβέστιο μεγαλώνουν επίσης και οι φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία στο μπρόκολο βοηθούν στον σωστό μεταβολισμό του ασβεστίου και την γενική υγεία των οστών.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι ίνες βοηθούν στην μείωση του σακχάρου στο αίμα, στην καλή υγεία του εντέρου και μειώνουν την χοληστερόλη. Επιπλέον οι φυτικές ίνες δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, άρα βοηθούν σε περιόδους δίαιτας, στην απώλεια βάρους και ενισχύουν την καθημερινή λειτουργία του εντέρου.
  • Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Μια μόνο μερίδα παρέχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, χωρίς λιπαρά.
  • Η λουτεΐνη που βρίσκεται στο μπρόκολο κρατά τις αρτηρίες ανοιχτές διευκολύνοντας την ροή του αίματος.
  • Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αφού περιέχει ένα αντιφλεγμονώδες το φλαβονοειδές καμφερόλη, που βοηθά σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις. Επιπλέον η σουλφοραφάνη που βρίσκεται στο μπρόκολο και στα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά σταματά την διαδικασία που καταστρέφει τις αρθρώσεις, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
  • Με την καμφερόλη που περιέχει μπορεί να καταστείλει και αλλεργικής μορφής φλεγμονές.
  • Περιέχει φυλλικό οξύ που προστατεύει τις αρτηρίες και επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης στον εγκέφαλο.
  • Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, δυο καροτενοειδή που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.
  • Περιέχει κάλιο που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο επίσης είναι ευεργετικό και ενάντια στις μυϊκές κράμπες.
Πάνω απ' όλα όμως το μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τρώγοντας μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά όσο πιο συχνά μπορείτε, μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, της κύστης, του προστάτη και πολλών ακόμα μορφών. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι ισοθειοκυανικές ουσίες και η γλυκοραφανίνη που βρίσκονται στο μπρόκολο, ενεργοποιούν τους μηχανισμούς του οργανισμού που καταπολεμούν τον καρκίνο, ενώ παράλληλα σταματούν αυτούς που τροφοδοτούν την ανάπτυξη καρκίνου. Αυτές οι ουσίες καταστρέφονται με το μαγείρεμα γι' αυτό δοκιμάστε ωμό μπρόκολο ή ακόμα καλύτερα φύτρες μπρόκολου.
Αν το μπρόκολο προσφέρει όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, οι φύτρες μπρόκολου είναι ανώτερες κατά 20 με 50 φορές παραπάνω απ' ότι το ώριμο λαχανικό. Έχουν πιο ήπια γεύση και φτιάχνονται πανεύκολα.

Υγειοφάγος


Πηγή : University of Maryland Medical Center, 2. WebMd.
Photo Credit: bomb_tea via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου