14 Οκτ 2013

Η Μεγάλη Κατανάλωση Ζάχαρης & οι Επιπτώσεις της στον Εγκέφαλο!

Παχυσαρκία, κακή μνήμη, μαθησιακές δυσκολίες, κατάθλιψη, είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση ζάχαρης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 71 κιλά ζάχαρης ετησίως. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να το πιστέψετε, όμως η ζάχαρη είναι τόσο πανταχού παρούσα που δεν έχουμε ιδέα πότε και σε τι ποσότητα ακριβώς την καταναλώνουμε. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, υπολογίζει την ποσότητα αυτή σε 25 τουλάχιστον κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης καθημερινά ανά άτομο, το οποίο μεταφράζεται σε 440 θερμίδες, μόνο από την ζάχαρη την ημέρα.
 
 
Όλες οι φυσικές τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν μια ποσότητα ζάχαρης. Για παράδειγμα τα φρούτα και τα δημητριακά (ψωμί, ζυμαρικά), περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα, αφού χρησιμοποιούνται άμεσα από τον εγκέφαλο για την σωστή λειτουργία του. Τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται την διπλάσια ενέργεια απ' ότι τα υπόλοιπα κύτταρα του οργανισμού και αυτή η ενέργεια προέρχεται από την γλυκόζη (σάκχαρο του αίματος). Τα σάκχαρα λοιπόν που βρίσκονται φυσικά στην διατροφή μας, όχι μόνο δεν δημιουργούν προβλήματα αλλά είναι και απαραίτητα για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού. Το πρόβλημα ξεκινάει από την "προσθήκη" ζάχαρης στην διατροφή μας και όλες οι παραπάνω στατιστικές μετρούν ακριβώς αυτή την επιπλέον ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε και όχι αυτήν που βρίσκεται με φυσικό τρόπο στα προϊόντα που τρώμε.
 
 
Η προσθήκη ζάχαρης στην διατροφή μας σύμφωνα με έρευνα, μειώνει την παραγωγή ενός νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) του εγκεφάλου, ο οποίος μας βοηθά στην μάθηση και στην μνήμη. Τα επίπεδα του BDNF είναι χαμηλά σε άτομα με μειωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης - διαβητικούς και προ διαβητικούς και καθώς ο παράγοντας αυτός μειώνεται, επιδεινώνεται και ο μεταβολισμός του σακχάρου.
Με λίγα λόγια η υπερβολική και χρόνια κατανάλωση ζάχαρης μειώνει τα επίπεδα του BDNF και στην συνέχεια τα μειωμένα αυτά επίπεδα στον εγκέφαλο, συμβάλλουν στην αντίσταση της ινσουλίνης, η οποία οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Το σώμα δηλαδή και ο εγκέφαλος, μπαίνουν σε έναν καταστροφικό κύκλο από τον οποίο δύσκολα βγαίνει κανείς, αφού η ζάχαρη είναι και εθιστική.
Οι έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα του BDNF και με καταστάσεις όπως κατάθλιψη και άνοια, ενώ πολλές μελέτες γίνονται για την πιθανή σύνδεση με εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου όπως το Αλτσχάιμερ.
 
 
Επιπλέον η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στην παχυσαρκία. Πως? Η χρόνια κατανάλωση ζάχαρης εξασθενεί τον ανορεξιογόνο μηχανισμό του εγκεφάλου που θα δώσει το σήμα του κορεσμού, προκειμένου να σταματήσει κανείς να τρώει. Η ζάχαρη έχει την ικανότητα να αποδυναμώνει τα κύτταρα της οξυτοκίνης, τα οποία απαρτίζουν το σύστημα αυτό, με αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται η αίσθηση του κορεσμού από την κατανάλωση τροφής. Γι' αυτό είναι συχνή η αναζήτηση τροφής (ιδίως σε παχύσαρκους) αλλά και η αναζήτηση σνακ κατά την διάρκεια της ημέρα αλλά και της νύχτας.
 
 
Αυτό που δείχνουν αυτές οι μελέτες είναι πως τελικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά που στην πλειοψηφία τους περιέχουν ζάχαρη, βλάπτουν τόσο πολύ τον οργανισμό μας ξεκινώντας όμως από τον εγκέφαλο μας. Με αυτή την έννοια η χρόνια μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, είναι ένα πρόβλημα εξίσου μεγάλο με το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ.

Υγειοφάγος

Πηγή : "What Makes Your Brain Happy & Why You Should Do The Opposite", David Disalvo.



Photo Credit: Uwe Hermann via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου