29 Οκτ 2013

Δενδρολίβανο για Υγιή Μάτια, Μέχρι τα Βαθιά Γεράματα!

Για τους περισσότερους το δεντρολίβανο είναι το μυρωδικό που ταιριάζει απόλυτα με το ψητό κοτόπουλο ή την ψητή μπριζόλα. Όπως όμως συμβαίνει και με άλλα βότανα, το δεντρολίβανο έχει και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Μια επιστημονική μελέτη ανακαλύπτει πως μια ένωση στο δεντρολίβανο προάγει την υγεία των ματιών και μπορεί να παρέχει προστασία και από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που εμφανίζεται καθώς τα χρόνια περνούν.
 
 
Σύμφωνα με το περιοδικό "Investigative Ophthalmology & Visual Science", μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψαν πως το καρνοσικό οξύ, ένα συστατικό του δετρολίβανου προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από την τοξικότητα και τον εκφυλισμό.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πολύ κοινή ασθένεια των ματιών η οποία προσβάλει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάνω από 50 ετών. Η νόσος προκαλεί βλάβες στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα τυφλά σημεία και θολή ή παραμορφωμένη όραση. Το 30% των ανθρώπων πάνω από τα 76 τους χρόνια πάσχουν από την πάθηση.
Παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.
 
 
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει έρευνες που έδειχναν πως οι αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μπορούν να καθυστερήσουν την ασθένεια και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της. Σε αυτή την μελέτη οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που χορηγήθηκε θεραπεία με καρνοσικό οξύ που βρίσκεται στο δεντρολίβανο, προκλήθηκε παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων και στην συνέχεια μειώθηκε η καταστροφή των κυττάρων από ελεύθερες ρίζες. Επίσης σε μελέτες σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε πως δεν υπήρξε μεγάλη βλάβη του αμφιβληστροειδούς, παρά την μεγάλη τους έκθεση σε φως, λόγω της χορήγησης καρνοσικού οξέος.
Η προστασία ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι απλώς η τελευταία ανακάλυψη σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει το δεντρολίβανο. Μια από τις τόσες ιδιότητες του είναι πως μπορεί να ενισχύει την μνήμη και την μάθηση, για αυτό και οι επιστήμονες τώρα ερευνούν τα πιθανά οφέλη του ενάντια σε διάφορες μορφές άνοιας.
 
 
Επιπλέον το δεντρολίβανο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την πέψη, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτική και αντικαρκινική δράση.
Σε μελέτη του "Kansas State University" μελετήθηκε η δράση έξι μπαχαρικών όσο αφορά στην μείωση του σχηματισμού ετεροκυκλικών αμινών (HCAs), δηλαδή στην μείωση του σχηματισμού των καρκινογόνων ενώσεων που δημιουργούνται με το ψήσιμο των κρεάτων (βόειο, χοιρινό, κοτόπουλο) στα κάρβουνα. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών με υψηλές ποσότητες (HCAs) αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ορθού, του στομάχου, του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος. Το δεντρολίβανο ήταν αυτό που μείωνε πιο αποτελεσματικά τις ετεροκυκλικές αμίνες, από τα μπαχαρικά και βότανα που δοκιμάστηκαν στην έρευνα.
 
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το χρησιμοποιήσετε και να κερδίσετε από τις ευεργετικές του ιδιότητες :  
  • Φρέσκο από την γλάστρα που θα έχετε στο μπαλκόνι σας ή αποξηραμένο, βάλτε το σε όσο περισσότερα φαγητά μπορείτε.
  • Μην το ξεχνάτε ποτέ σε κάθε μπάρμπεκιου.
  • Φτιάξτε ρόφημα δενδρολίβανου και πιείτε το ζεστό ή προσθέστε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου σε κάθε άλλο ρόφημα που θα φτιάξετε.


Υγειοφάγος
 
 
 
Πηγή : IOVS.org (Investigative Ophthalmology & Visual Science)

Photo Credit: ChodHound via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου