22 Οκτ 2013

Ταχίνι! Πολύτιμο & Απίστευτα Θρεπτικό!

Το σουσάμι ήταν στην αρχαία Ασσυρία, τόσο πολύτιμο όσο και το ασήμι. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως τρόφιμο αλλά και ως συστατικό για την παραγωγή φαρμάκων, ενώ ο Ιπποκράτης θαύμαζε το σουσάμι για την υψηλή θρεπτική του αξία. Το ταχίνι φτιάχνεται από τους σπόρους του σουσαμιού και είναι γεμάτο με απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες και ιχνοστοιχεία :
  • Είναι μια άριστη πηγή μεθειονίνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως και του ήπατος.
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
  • Πλούσιο σε μέταλλα όπως φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο.
  • Περιέχει πολλές βιταμίνες Β όπως Β1,Β2, Β3, Β5, Β15 αλλά και βιταμίνη Ε.
  • Είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών ανάμεσα στην κατηγορία των ξηρών καρπών, σε ποσοστό 20%.
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) καθώς και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Με όλες αυτές τις θρεπτικές ουσίες το ταχίνι είναι η super τροφή που υποστηρίζει έναν υγιή οργανισμό ενισχύοντας τα οστά (ασβέστιο), την αποτοξίνωση του σώματος (φώσφορος), την υγεία του αγγειακού συστήματος (χαλκός, λιπαρά οξέα), αλλά και το νευρικό σύστημα και μυϊκό ιστό (θειαμίνη, βιταμίνες Β).
 
 
Υποστήριξη του ανοσοποιητικού
Το ταχίνι περιέχει τέσσερα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα : σίδηρο, χαλκό, σελήνιο και ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού χρειάζεται για την ανάπτυξη και σωστή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που καταστρέφουν τα μικρόβια. Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην δράση των ενζύμων : αντιοξειδωτική και δημιουργία αντισωμάτων. Ο σίδηρος και ο χαλκός είναι απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή των λευκών κυττάρων του αίματος και την διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος. Μία κουταλιά ταχίνι την ημέρα προσφέρει το 26% την καθημερινής ανάγκης για χαλκό και μέχρι και 12% ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο.
 
 
Προστατεύει την υγεία της καρδιάς
Το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε έχει σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Όλα τα είδη των ακόρεστων λιπαρών ωφελούν την καρδιά και συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης. Επιπλέον τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τις φλεγμονές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Μια κουταλιά ταχίνι έχει 80% ακόρεστα λιπαρά.

Με τόσες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα, το ταχίνι πρέπει να βρίσκεται στην καθημερινή διατροφή όλων και ιδίως των παιδιών. Δημιουργήστε το πιο θρεπτικό πρωινό για τα παιδιά σας βάζοντας σε μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης. μια κουταλιά ταχίνι και λίγο ωμό μέλι.Φτιάξτε επίσης μια σάλτσα η οποία θα συνοδεύει τις σαλάτες σας ή τα λαχανικά σας, ανακατεύοντας τα εξής συστατικά : ταχίνι, αλάτι, σκόρδο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και λίγο νερό μέχρι να αποκτήσει την ρευστότητα που θέλετε. Επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε γιαούρτι ή μαϊντανό.

Υγειοφάγος



Πηγή : 1.USDA Nutrient Data laboratory: Seeds, Sesame Butter, Tahini, From Roasted and Toasted Kernels. 2. The Kosher Channel.

Photo credit: jules:stonesoup / Foter / CC BY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου