23 Οκτ 2013

Τροφές που Μειώνουν τα Επίπεδα της Χοληστερόλης!

Η υψηλή χοληστερόλη είναι γνωστό πια μετά από τόση πληροφόρηση πως , συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και όσο πιο υψηλή η τιμή της τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, διαβήτη και εμφάνισης και άλλων ασθενειών. Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται από ένα συνδυασμό πραγμάτων. Για κάποιους ανθρώπους το θέμα είναι κληρονομικό, ενώ για άλλους η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση ζωικών λιπών, ειδικά κόκκινου κρέατος, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Η ολική χοληστερόλη είναι το άθροισμα της HDL (καλής) χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης συν 20% του επιπέδου των τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λιπιδίων του αίματος που ανταποκρίνονται πολύ καλά στις διατροφικές αλλαγές. Το ίδιο και η LDL χοληστερόλη. Με μια σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φρέσκους φυσικούς χυμούς μπορείτε με επιτυχία να μειώσετε την αυξημένη χοληστερόλη. Επιπλέον υπάρχουν και κάποιες τροφές που βοηθούν ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια.
Βρώμη
Η βρώμη είναι διάσημη για την βοήθεια που προσφέρει στην μείωση της χοληστερόλης εδώ και καιρό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είτε προτιμήσετε πίτουρο είτε νιφάδες βρώμης, ξεκινήστε την ημέρα σας με αυτήν και κατεβάστε φυσικά την χοληστερόλη σας.
Όσπρια
Τα φασόλια, επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Χρειάζονται πολύ χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, κάνοντας σας έτσι να νιώθετε πλήρεις για περισσότερη ώρα.
Ξηροί καρποί
Τρώγοντας περίπου 50 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα (ωμούς & ανάλατους), όπως καρύδια αμύγδαλα, φουντούκια και άλλα φιστίκια μπορείτε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη κατά 5% περίπου. Είναι όλοι τόσο πλούσιοι σε πολυακόρεστα λίπη που μπορούν να κρατήσουν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά μην το παρακάνετε γιατί είναι πλούσιοι και σε θερμίδες.
Φυτικές στερόλες
Οι τροφές που περιέχουν φυτικές στερόλες και στανόλες είναι όλες τροφές που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Δυο μόνο γραμμάρια φυτικών στερολών την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης κατά περίπου 10%. Τέτοιες τροφές είναι όλες οι παραπάνω (όσπρια, ξηροί καρποί), αλλά και όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως και μήλα, αβοκάντο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, τομάτες.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο περιέχει ένα μείγμα αντιοξειδωτικών ουσιών που μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη αφήνοντας την HDL στα σωστά της επίπεδα ενώ παράλληλα ενισχύουν μια υγιή καρδιά. Προτιμήστε έξτρα παρθένο, βιολογικό, ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο και μην καταστρέφετε όλες τις ευεργετικές ουσίες του μαγειρεύοντας το.
Λιπαρά οξέα
Αν καταναλώνετε κρέας, η καλύτερη διατροφική αλλαγή είναι να το αντικαταστήσετε με ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3, όπως οι σαρδέλες. Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια γιατί είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα λόγω των περιβαλλοντικών ρύπων. Ακόμα καλύτερα επιλέξτε λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης που βρίσκονται στον λιναρόσπορο και στους σπόρους τσία.

Αποφύγετε τελείως το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό) μειώστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα - ειδικά τα πολύ λιπαρά τυριά - και διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε όπου αναγράφεται η ποσότητα του λίπους. Μην καταναλώνετε μαργαρίνες ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια γιατί αν και φυτικής προέλευσης στην πραγματικότητα αυξάνουν την LDL και την ολική χοληστερόλη.


Υγειοφάγος
 
 
 
 
 
Πηγή : 1.National Heart, Lung, and Blood Institute. Your Guide to Lowering Cholesterol With Therapeutic Lifestyle Changes. 2. Dietary Fiber Food Q List of Foods That Help Lower Serum Cholesterol.
Photo credit: nate steiner / Foter / CC BY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου