15 Οκτ 2013

Απαγορευμένες Ουσίες στις Τροφές που Τρώμε Καθημερινά!

Σε πολλές χώρες κάνουν αυστηρούς ελέγχους και με αυστηρές αποφάσεις εκτοπίζουν από τα ράφια των super market τις τροφές που περιέχουν ακατάλληλες για την υγεία των καταναλωτών ουσίες, αλλά και προϊόντα που δεν πληρούν τις σωστές προδιαγραφές παραγωγής τροφίμων. Αφού στην χώρα μας δεν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμού μήπως θα ήταν καλό να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας και πολύ απλά να μην ξανά αγοράσουμε τρόφιμα που περισσότερο κακό, παρά καλό θα κάνουν?
 
 
Σολομός ιχθυοτροφείων
Μπορεί ο σολομός να περιέχει τα ευεργετικά ωμέγα λιπαρά οξέα, όμως Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει την πώληση σολομού ιχθυοτροφείων. Ο σολομός εκτρέφεται σε συνθήκες ακατάλληλες με αποτέλεσμα ψάρια που νοσούν. Σε ένα περιβάλλον συνωστισμού, με τροφές αφύσικες (όπως δημητριακά), αναπτύσσουν βακτήρια που απαιτούν πολύ ισχυρά φάρμακα για να καταπολεμηθούν. Με αυτές τις συνθήκες το χρώμα των ψαριών δεν έχει την λαμπερή πορτοκαλί απόχρωση που θα έπρεπε οπότε τους δίνεται και ασταξανθίνη - πετροχημική ουσία που κάνει την σάρκα του ψαριού να δείχνει ροδαλή. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αυτών των ουσιών από τον άνθρωπο, αλλά αφού την χορηγούν στις τροφές μας είναι το ίδιο.
 
 
Κοτόπουλο
"Το κοτόπουλο σας το θέλετε με αρσενικό ή χωρίς?" Θα μπορούσε να είναι μια κοινή ερώτηση σε οποιοδήποτε εστιατόριο. Δυστυχώς πολλοί κτηνοτρόφοι κάνουν χρήση φαρμάκων στα ζώα τους που περιέχουν αρσενικό, αφού αυτά βοηθούν τα ζώα να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και δίνουν στο κρέας τους μια πιο ροζ "ψευδώς υγιή" εμφάνιση. Το αρσενικό είναι καρκινογόνο και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε κανένα μέρος του πλανήτη σαν ζωοτροφή.
 
 
Κρέας
Η ρακτοπαμίνη είναι ένα φάρμακο που μειώνει την περιεκτικότητα του κρέατος σε λιπαρά και αυξάνει την ποσότητα της μυικής μάζας. Χρησιμοποιείται στους χοίρους, τα βοοειδή και στις γαλοπούλες. Μετά την κατανάλωση της ρακτοπαμίνης από τα ζώα, ένα 20% παραμένει, ανιχνεύεται και δημιουργεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει αν στα κρέατα που καταναλώνουμε έχει χορηγηθεί ρακτοπαμίνη.
 
 
Χημικά Πρόσθετα Τροφίμων
Υπάρχουν πάνω από 3.000 πρόσθετα τροφίμων, όπως χρώματα, ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι τοξικά και έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Χώρες όπως η Νορβηγία και η Αυστρία έχουν απαγορεύσει πλήθος από αυτές τις ουσίες, αφού είναι γνωστό πως προκαλούν προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και σχετίζονται με τον καρκίνο, τις γενετικές ανωμαλίες και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και αποφύγετε αυτές που έχουν χημικά πρόσθετα και ιδίως κόκκινο 40, κίτρινο 2,5 ή 6, μπλε 2. Επίσης αποφύγετε τελείως όσα τρόφιμα περιέχουν τα συντηρητικά ΒΗΑ (βουτυλική υδροξυανισόλη) ή ΒΗΤ (βουτυλιωμένο υδροξυ-τολουένιο). Θα τα βρείτε σε δημητριακά πρωινού, τσίχλες, μπύρες, νιφάδες πατάτας, βούτυρο επάλειψης και τόσα ακόμη. Σε πολλές χώρες έχει απαγορευτεί η χρήση και των δύο αφού στις εργαστηριακές μελέτες και τα δυο δημιούργησαν τόσο καρκίνο όσο και μεγάλη τοξικότητα στα ζωτικά όργανα των πειραματόζωων.
 
 
Προϊόντα διαίτης & χαμηλών λιπαρών
Μια ουσία η "olestra"η οποία περιέχεται σε προϊόντα διαίτης και χαμηλών λιπαρών, διαφημίστηκε από την "Proctor & Gamble" σαν η ουσία που μετατρέπει τα προϊόντα (τσιπς, σνακ κ.α.) σε χωρίς θερμίδες και χωρίς χοληστερόλη προϊόντα. Το μόνο που ξέχασαν να πουν είναι πως μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, διάρροιες και πρόβλημα με την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Επιπλέον, το αστείο στην υπόθεση olestra που υποτίθεται πως είναι προϊόν διαίτης, είναι πως σε μελέτη που έγινε το 2011, αρουραίοι που τράφηκαν με πατατάκια μαγειρεμένα με olestra, κέρδισαν επιπλέον βάρος.
 
Energy Drinks
Πολλά από τα ποτά ενέργειας (energy drinks), περιέχουν "βρωμιωμένο φυτικό έλαιο" (BVO), χημική ουσία που απαγορεύεται σε πολλές χώρες αφού η αρχική της χρήση ήταν σαν συστατικό σε επιβραδυντικά φλόγας. Παρ' όλα αυτά είναι συστατικό των διάσημων ποτών και μελέτες έδειξαν πως δημιουργεί από αναπαραγωγικά προβλήματα μέχρι προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ μετά από κατανάλωση βρίσκεται συσσωρευμένο στο μητρικό γάλα. Η Pepsi ανακοίνωσε πρόσφατα πως το αφαιρεί από το Gatorade, αλλά δεν κάνει το ίδιο και για τα υπόλοιπα προϊόντα της.
Και η λίστα συνεχίζεται αφού υπάρχουν πια τόσες πολλές τροφές με συστατικά ακατάλληλα για την υγεία μας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην τρώτε καθόλου επεξεργασμένες τροφές αλλά να προτιμάτε φαγητά σπιτικά, μαγειρεμένα με υλικά που έχετε επιλέξει μετά από έλεγχο και σοφή επιλογή των υλικών. Ψάξτε για προϊόντα χωρίς γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά και προτιμήστε τα βιολογικά, ιδίως όταν πρόκειται για κρέατα, πουλερικά αυγά και γαλακτοκομικά. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε όσο γίνετε περισσότερο την πιθανότητα πρόσληψης τέτοιων ουσιών που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο πιάτο σας.

Υγειοφάγος
Πηγή : Consumer Reports, State of Science Review,Environmental Health.
Photo credit: Lars Plougmann / Foter / CC BY-SA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου