3 Σεπ 2013

Γάλα Αγελάδος VS Γάλα Κατσίκας!

 
 
Το γάλα είναι βασική τροφή σε πολλά μέρη του πλανήτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης από την μια μεριά αλλά από την άλλη περιέχουν πολλά λιπαρά, δυστυχώς δημιουργούν όξινο ΡΗ στον οργανισμό και βλέννες και για πολλούς είναι δύσκολο να χωνευτούν. Παράλληλα οι αγελάδες που “χρησιμοποιούνται” για την παραγωγή γάλακτος είναι φορτωμένες με συνθετικές ορμόνες και άλλες πρόσθετες ουσίες (φάρμακα, αντιβιοτικά) που μεταφέρονται στο γάλα και η κατανάλωση του μπορεί να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις και αντιδράσεις τοξικότητας. Αν υποφέρετε από άσθμα, φλεγμονές ή εκφυλιστικές ασθένειες τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι η ιδανική τροφή για εσάς. Αν όμως επιμένετε ίσως τα προϊόντα κατσικίσιου γάλακτος να είναι μια καλύτερη επιλογή για εσάς.
 
Γάλα και ΡΗ
Παρότι το γάλα έχει ένα ΡΗ ελάχιστα όξινο (6.4-6.8), η επίδραση του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ πιο σημαντική, αφού ανεβάζει την οξύτητα του οργανισμού και αυξάνει την παραγωγή βλεννών, συμβάλλοντας στην δημιουργία και επιδείνωση φλεγμονών. Επιπλέον τα γαλακτοκομικά ταΐζουν επιβλαβή βακτήρια στο σώμα όπως η κάντιντα.
Έτσι όσοι νιώθουν συχνούς ανεξήγητους ερεθισμούς στο λαιμό ή δερματικούς ερεθισμούς χωρίς λόγο μπορεί να βρούν μεγάλη βελτίωση απλά σταματώντας την κατανάλωση των γαλακτοκομικών. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με όσους υποφέρουν από άσθμα. Με την αφαίρεση των γαλακτοκομικών από το καθημερινό διαιτολόγιο οι κρίσεις άσθματος μπορούν να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό.
 
 
Ορμόνες & Παστερίωση
Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος με τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον μοντέρνο κόσμο είναι πως προκειμένου να διατεθούν προς κατανάλωση πρέπει βάση νόμου το γάλα που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τους να είναι παστεριωμένο. Αυτή η διαδικασία όμως αλλάζει την ουσία της πρωτεΐνης του γάλακτος και καταστρέφει τα ένζυμα που περιέχονται σε αυτό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η πέψη τους, κάτι που εμφανίζεται σε πολλούς σαν δυσανεξία ή αλλεργία.
Οι ορμόνες που δίνονται στα βοοειδή που παράγουν τα γάλα καθώς και τα χημικά συμπληρώματα, βρίσκουν το δρόμο τους και μέσω του γάλακτος φτάνουν και στον οργανισμό όσων τα καταναλώνουν. Οι συνθετικές ορμόνες στο κρέας και στα γαλακτοκομικά συμβάλλουν στην ολοένα και πιο πρώιμη έναρξη της εφηβείας στα παιδιά, στην ανάπτυξη τους, όπως και στα προβλήματα γονιμότητας των ενηλίκων.

Γάλα αγελάδος VS Γάλα κατσίκας
Υπάρχουν δυο βασικά πλεονεκτήματα στην κατανάλωση κατσικίσου γάλακτος και στην αποφυγή του αγελαδινού.
  • Το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν ορμόνες και πρόσθετα,
  • Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο.
Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο για τον άνθρωπο επειδή οι πρωτεΐνες του μοιάζουν περισσότερο με αυτές του μητρικού γάλακτος.
 
 
Οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδιασμένοι για να μπορεί ο οργανισμός τους να χωνέψει γάλα αγελάδας ή κατσίκας χωρίς πρόβλημα. Από την φύση μας είμαστε προορισμένοι να καταναλώνουμε μητρικό γάλα για τους πρώτους μήνες και έως 2-3 χρόνια και στην συνέχεια η διατροφή μας να συνεχίζεται με άλλες τροφές. Συνήθως κατά την διάρκεια της εφηβείας ή κατά την ενηλικίωση, όταν τα πεπτικά ένζυμα αρχίζουν και μειώνονται, τότε παρουσιάζονται και οι ευαισθησίες, αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα και μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να σταματήσει τελείως να παράγει τέτοιου είδους πεπτικά ένζυμα, οπότε να μην μπορεί να γίνει καθόλου η πέψη των γαλακτοκομικών.
Σε περιοχές του πλανήτη όπου κατανάλωναν από παλιά γαλακτοκομικά προϊόντα, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει την ικανότητα να τα αφομιώνουν και στην ενήλικη ζωή τους. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει με όλους. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες των οποίων οι πρόγονοι δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά και είναι από τους λαούς με τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη.
 
 
Υποκατάστατα γάλακτος
Τέλος για όσους έχουν αποφασίσει να αφαιρέσουν τελειως τα γαλακτοκομικά από την διατροφή τους, μπορούν πια να βρουν πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις σε ροφήματα σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού. Το “γάλα” αμυγδάλου μάλιστα είναι και το πιο θρεπτικό συγκριτικά με τα αντίστοιχα σόγιας και ρυζιού.


Υγειοφάγος


Πηγή : US Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition
Photo Credit: aperturegirl via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου