4 Σεπ 2013

Ποια Έλαια & Λίπη είναι & τα πιο Υγιεινά!


Πως να επιλέξετε υγιεινά έλαια και λίπη για την διατροφή σας? Δώστε απάντηση στις παρακάτω τρεις απλές ερωτήσεις και θα καθ οδηγηθείτε πολύ εύκολα στην σωστή απόφαση.

  • Είναι αυτό το λίπος επεξεργασμένο ή μπορώ να το φτιάξω και μόνος μου στην κουζίνα μου?
  • Οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτό τον πλανήτη για τόσες χιλιάδες χρόνια πριν από εμένα, έτρωγαν το συγκεκριμένο λάδι?
  • Αν φάω σκέτο αυτό το λάδι/λίπος, θα έχει νόστιμη γεύση?

Απαντώντας σε αυτές τις απλές ερωτήσεις ξέρετε με σιγουριά αν η λιπαρή ουσία που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε είναι υγιεινή. Παρ' όλα αυτά έχω συντάξει τις παρακάτω λίστες με τα έλαια που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα και αυτά που απαγορεύονται.

 
Έλαια και λίπη που πρέπει να προτιμάτε:

Παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης

Σησαμέλαιο ψυχρής έκθλιψης

Λινέλαιο

Λάδι καρύδας

Βιολογικό κατσικίσιο βούτυρο

Βιολογικό πρόβειο βούτυρο



Καταναλώστε τα αλλά μην τα θερμαίνετε:

Ελαιόλαδο

Σησαμέλαιο

Λινέλαιο



Μην καταναλώνετε :

Αραβοσιτέλαιο

Σογιέλαιο

Βαμβακέλαιο

Μαργαρίνη

Σπρέι λιπαρής ουσίας

Dressings σαλάτας

Λιπαρές ουσίες με “χαμηλά λιπαρά”



Κάνοντας χρήση των απαγορευμένων λιπαρών ουσιών δημιουργούνται προβλήματα όπως:

  • Αυξάνονται οι φλεγμονές στον οργανισμό και ο κίνδυνος παρουσίασης καρδιαγγειακής νόσου.
  • Οξειδώνονται κατά την διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες και η οξείδωση αυτή δημιουργεί ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.
  • Με την κατανάλωση τους ερεθίζεται το έντερο και δημιουργούνται αυτοάνοσες παθήσεις.
  • Είναι κατασκευασμένα από γενετικά τροποποιημένους σπόρους οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ για την ασφαλή τους κατανάλωση από ανθρώπους.
  • Τοξικές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να μπορέσουν να στραγγίξουν το λάδι από τους σπόρους.
  • Άλλες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να γίνει το τελικό προϊόν εύγευστο.
  • Αυξάνουν το σωματικό βάρος επειδή περιέχουν ενώσεις που επηρεάζουν την όρεξη.



Καθαρίστε την διατροφή σας από ανθυγιεινά λίπη και καταναλώστε τα σωστά έλαια και λίπη που είναι απαραίτητα για την βελτίωση της υγείας σας από μέσα προς τα έξω. Υιοθετώντας στην μαγειρική σας υγιεινά λάδια (ή ακόμα καλύτερα καθόλου λάδι στο μαγείρεμα παρά μόνο στο σερβίρισμα) κάνετε το πρώτο βήμα προς την δημιουργία θεραπευτικών και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά φαγητών.



Υγειοφάγος



Πηγή : Know your Fats. Mary G. Enig


Photo Credit: Smabs Sputzer via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου