2 Σεπ 2013

Τα πιο Δημοφιλή Βότανα & Θρεπτικά Συστατικά που Σταματούν την Γήρανση!

Στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε μια νεανική εμφάνιση δεν χρειαζόμαστε Botox, πλαστικές επεμβάσεις ή άλλου είδους επώδυνες διαδικασίες. Υπάρχει ένα πλήθος βοτάνων και φυσικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά την γήρανση, και εδώ θα βρείτε τα πιο ισχυρά.
 
 
Άλφα λιποϊκό οξύ (ALA)
Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και ενισχύει την δράση άλλων αντιοξειδωτικών όπως των βιταμινών Ε και C, δίνοντας σας έτσι ακόμα μεγαλύτερη προστασία από την επίθεση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για την γήρανση και τις ασθένειες καθώς και για τις βλάβες του δέρματος και τις ρυτίδες. Φυσικές πηγές άλφα λιποϊκού οξέος είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο, τα σέσκουλα αλλά και οι τομάτες, ο αρακάς και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Μύρτιλλα
Αυτά τα μικρά φρούτα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν σε πολλά θέματα που παρουσιάζονται με το πέρασμα των χρόνων. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα μάτια και μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να αναστείλλουν ή και να αναστρέψουν διαταραχές της όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Γ- αμινοβουτυρικό οξύ (GABA)
Το Γ- αμινοβουτυρικό οξύ είναι ένα φυσικό αμινοξύ που βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης στον οργανισμό με φυσικό τρόπο. Μειωμένα επίπεδα αυξητικής ορμόνης έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους, την μείωση του όγκου των μυών, την μείωση της ενέργειας, κακή ποιότητα ύπνου, γήρανση του δέρματος και μείωση της λίμπιντο. Οι τροφές που συμβάλουν στην δημιουργία αυτού του αμινοξέος είναι : το πράσινο τσάι, τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, η βρώμη, το καστανό ρύζι, τα καρύδια το σπανάκι και όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Σκόρδο
Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του όπως και για την ικανότητα του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση. Σε μελέτες όμως έχει δείξει πως επιβραδύνει και την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με το πέρασμα των χρόνων.
Γκίνγκο (Ginkgo biloba)
Η χρήση του γκίνγκο αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, το σημείο του σώματος που επηρεάζεται περισσότερο από τη γήρανση. Ακόμα και άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άνοια, γίνονται πιο κοινωνικοί και με καλύτερη εγρήγορση με την κατανάλωση του γκίνγκο. Μπορείτε να το βρείτε σε διατροφικό συμπλήρωμα ή απλά να το απολαύσετε σε τσάι.
Τζίνσενγκ
Στην κίνα το τζίνσενγκ ονομάζεται “η πηγή της νεότητας”, αφού τονώνει το δέρμα και τους μύες, βελτιώνει την όρεξη και την πέψη και αποκαθιστά τα χαμένα επίπεδα ενέργειας.
Μέντα
Εκτός από την βοήθεια που παρέχει με την πέψη και τα γαστρεντερικά προβλήματα που σχετίζονται με την γήρανση η μέντα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στον καρκίνο, στις καρδιακές παθήσεις, και άλλες διαταραχές που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων. Πιείτε λοιπόν καθημερινά τσάι μέντας.
Κουρκούμη
Η κουρκούμη ή κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην καταπολέμηση πολλών ειδών πόνου που προέρχονται από φλεγμονές σχετιζόμενες με την γήρανση. Είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην ινδική κυρίως κουζίνα αλλά μπορείτε να το προσθέσετε στα φαγητά σας και να επωφεληθείτε και εσείς από τις ιδιότητες του. Δεν σας αρέσει η γεύση του? Πάρτε άδειες καψουλίτσες και γεμίστε τες με κουρκουμά φτιάχνοντας μόνοι σας ανέξοδα το δικό σας διατροφικό συμπλήρωμα. Πίνετε μια κάψουλα καθημερινά.
Βιταμίνη D
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα καθώς τα χρόνια περνούν είναι η μείωση της οστικής μάζας. Η βιταμίνη D προστατεύει τα οστά αλλά και όλο τον οργανισμό από πολλές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Πολυκόμπι (Equisetum arvense)
Περιέχει πληθώρα μετάλλων πολύτιμων για τον οργανισμό και διοξείδιο του πυριτίου που με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται στον οργανισμό. Είναι ευεργετικό για τις αρτηρίες, το δέρμα, τα οστά, τους χόνδρους και τους συνδετικούς ιστούς. Άλλο ένα τσάι που πρέπει μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινότητα σας για την καθυστέρηση της γήρανσης.
Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)
Το ήπαρ κάνει καθημερινά πάνω από πεντακόσιες λειτουργίες, όπως το φιλτράρισμα του αίματος από τις περιβαλλοντικές τοξίνες και τα φάρμακα. Με τόσες πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες γύρω μας, το ήπαρ δυσκολεύεται στις λειτουργίες του και το γαϊδουράγκαθο περιέχει ουσίες που διεγείρουν την αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος και το βοηθούν να διορθώσει τυχόν βλάβες του. Θα το βρείτε σε μορφή συμληρώματος αλλά μπορείτε να βρείτε το βότανο αποξηραμένο για την παρασκευή αφεψήματος.
Σεντέλλα (Centella asiatica)
Πρόκειται για βότανο με καταγωγή από την Ινδία που παραδοσιακά το χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την μνήμη και να παρατείνουν την μακροζωία. Απολαύστε το και αυτό σε αφέψημα.
Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε όλα μαζί τα παραπάνω βότανα, αλλά αν πάρετε κάποια από αυτά με συνεχή κατανάλωση και συνέπεια θα δείτε διαφορά. Μπορείτε εύκολα να βάλετε κουρκουμά στο φαγητό σας, να πίνετε τσάι μέντας, γκίνγκο ή σεντέλλας. Όπως επίσης και να τρώτε συχνά σκόρδο και τροφές πλούσιες σε άλφα λιποϊκό οξύ. Όσο αφορά στα συμπληρώματα διατροφής, ακολουθείστε την προτεινόμενη δόση του κατασκευαστή.

Υγειοφάγος



Photo Credit: Andrea.Pacheco via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου