Οι
μπάμιες ανήκουν στην ίδια οικογένεια
με τον πανέμορφο Ιβίσκο και η καταγωγή
τους είναι από την Αφρική. Το χαρακτηριστικό
τους είναι αυτός ο ζελατινώδης χυμός
τους (σάλια για πολλούς) που δίνουν στο
φαγητό μια πιο πυκνή υφή. Σε πολλούς δεν
αρέσουν καθόλου ίσως επειδή δεν γνωρίζουν
πόσα καλά μπορούν οι μπάμιες να προσφέρουν
στην υγεία τους.
Οι
μπάμιες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες
και περιέχουν επίσης φολικό οξύ και
βιταμίνη Β6 σε αρκετά καλές ποσότητες,
αλλά και βιταμίνη C, Α,
ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο,
θειαμίνη.- Είναι μια τροφή φτηνή σε τιμή και λόγω της περιεκτικότητας της σε φολικό οξύ είναι θαυμάσια για τις εγκύους, αφού το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του νευρικού συστήματος των εμβρύων.
- Ο παχύς χυμός και οι ίνες της μπάμιας βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μέσω της ελεγχόμενης απορρόφησης του από το λεπτό έντερο, κάνοντας την μια σπουδαία τροφή για διαβητικούς.
- Οι ίνες της μπάμιας έχουν ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα.
- Παγιδεύει με το πέρασμα της από το πεπτικό σύστημα χοληστερόλη, τοξίνες και την επιπλέον χολή και με ευκολία τα αποβάλλει από τον οργανισμό. Με την καλύτερη απομάκρυνση των τοξινών από το έντερο, μειώνονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου.
- Είναι ιδανικό λαχανικό για απώλεια βάρους, μόνο 30 θερμίδες ανά 100 γρ. και προκειμένου να μην χάσετε τις ευεργετικές της ιδιότητες καλό είναι μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία (όπως και όλα τα λαχανικά).
- Οι μπάμιες διευκολύνουν την διάδοση των φιλικών βακτηριδίων στο έντερο με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το γιαούρτι.
- Οι μπάμιες είναι μια εξαιρετική καθαρτική τροφή που βοηθούν στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην επούλωση των ελκών του εντέρου.
- Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στις μπάμιες είναι πρώτης τάξεως πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης πλούσιες σε αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη, κυστίνη και άλλα θειούχα αμινοξέα.
- Η πηκτίνη (διαλυτές ίνες) που περιέχονται στις μπάμιες μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη έως και 10%.
- Οι μπάμιες περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και τα αντιοξειδωτικά : επικατεχίνη, κατεχίνη, ρουτίνη, κερσετίνη, προκυανιδίνη, ουσίες ικανές να αποτρέψουν τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα από περιβαλλοντικούς παράγοντες και άγχος.
- Περιέχουν επίσης βιταμίνη Α και φλαβονοειδή όπως β-καροτίνη, ουσίες απαραίτητες για υγιή μάτια, δέρμα αλλά και για προστασία ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου.
Υγειοφάγος
Δείτε Ακόμη : Τα Ραπανάκια δεν Είναι Μόνο για την Όρεξη!
Δείτε Επίσης : Νομίζετε πως το Αγγούρι Είναι Μόνο Νερό?
Δείτε Επίσης : Νομίζετε πως το Αγγούρι Είναι Μόνο Νερό?
Πηγή
: University of Illinois, USDA National Nutrient
data base.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου