25 Σεπ 2013

7 Καθημερινά Συμπληρώματα Διατροφής για την Αποτοξίνωση του Οργανισμού!

Η έκθεση των ανθρώπων σε περιβαλλοντικές τοξίνες είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Παρ' όλα αυτά λίγοι είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα αποτοξίνωσης και καθαρισμού του οργανισμού τους.
Σύμφωνα με τον Dr. Gaetano Morello, συγγραφέα του βιβλίου "Whole Body Cleansing" το να ακολουθεί κανείς μια αυστηρή αποτοξινωτική δίαιτα για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες δυο ή τρεις φορές το χρόνο και μετά να επιστρέφει σε μια διατροφή που φορτώνει το σώμα με επιπλέον τοξίνες, δεν προσφέρει και πολλά τελικά. Στην πραγματικότητα το σώμα μας είναι εφοδιασμένο με μηχανισμούς που με τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες μπορεί να αυτοκαθαριστεί και κάποιες εξαντλητικές νηστείες μπορούν να του στερήσουν αυτές τις θρεπτικές ουσίες.
Οι γενικές οδηγίες για μια διατροφή που προωθεί την αποτοξίνωση του οργανισμού περιέχουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά) άπαχη πρωτεΐνη, ελάχιστους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα. Επιπλέον καλό θα ήταν να γίνεται χρήση και ενός καλού φίλτρου για το νερό που καταναλώνετε.
 
 
Στο βιβλίο του ο Dr. Morello κάνει αναφορά σε 7 συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν τον οργανισμό με τις διαδικασίες αυτοκαθαρισμού του, παρέχοντας του τα εφόδια που χρειάζεται.
Χλωρέλλα
Αυτά τα μονοκύτταρα φύκια (Chlorella pyrenoidosa), είναι φορτωμένα με χλωροφύλλη, μια ένωση που καθαρίζει το αίμα και μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των τοξινών (όπως οι διοξίνες) από τον οργανισμό. Οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα φύκια δίνουν δύναμη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μελέτη που έγινε σε 35 έγκυες στην Ιαπωνία διαπίστωσαν πως εκείνες που έπαιρναν χλωρέλλα είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά διοξινών στο μητρικό τους γάλα.
Δόση : 2-3 γρ. χλωρέλλα σε σκόνη ή 2-3 κάψουλες τρεις φορές την ημέρα.
Γαϊδουράγκαθο
Το βότανο με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν την ευεργετική δράση του στο ήπαρ. Το γαϊδουράγκαθο περιέχει μια αντιοξειδωτική ουσία την σιλυμαρίνη που συνδέεται με τα κύτταρα του ήπατος και εμποδίζει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες να το βλάψουν. Η σιλυμαρίνη επίσης προωθεί την αναγέννηση των κυττάρων και ανεβάζει τα επίπεδα της γλουταθειόνης μια άλλης αντιοξειδωτικής ουσίας που φυλακίζει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά την διάσπαση των τοξινών από τα ηπατικά ένζυμα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 σε 50 παιδιά που λάμβαναν χημειοθεραπεία και λάμβαναν διατροφικό συμπλήρωμα γαϊδουράγκαθου για 30 ημέρες, βρέθηκε πως αυτά τα παιδιά είχαν κατά πολύ μικρότερη τοξικότητα του ήπατος συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασθενείς που δεν λάμβαναν το συμπλήρωμα.
Δόση : 100-200mg καθημερινά.
Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC)
Άλλος ένας πρόδρομος της γλουταθειόνης, που οι έρευνες δείχνουν πως βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες όπως ο υδράργυρος. Οι γιατροί που εργάζονται σε τμήματα έκτακτων περιστατικών συνήθως χρησιμοποιούν (NAC) ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις. Αν συνηθίζετε να καταναλώνετε πολλά μεγάλα ψάρια όπως τόνο ή σολομό, ή κατοικείτε σε πολύ μολυσμένες περιοχές, τότε η Ν-ακετυλοκυστεΐνη σε δόσεις 500-1500mg καθημερινά μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα που έχουν συγκεντρωθεί.
Σουλφοραφάνη
Βρίσκεται στο μπρόκολο, στο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και είναι μια ένωση που ενεργοποιεί την παραγωγή των ηπατικών ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά μετατρέπουν τις λιποδιαλυτές τοξίνες σε υδατοδιαλυτές και με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός μπορεί να τις αποβάλλει πιο εύκολα. Η σουλφοραφάνη προσφέρει και κάτι ακόμα : Βοηθά το σώμα να εξουδετερώσει τις καρκινογόνες ουσίες, ακόμα και την επιπλέον ποσότητα των οιστρογόνων.
Δόση: 100mg εκχύλισμα μπρόκολου ή 30mg σουλφοραφάνη καθημερινά.
Βιταμίνη C
Αυτή η super αντιοξειδωτική βιταμίνη καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο ήπαρ κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης. Επιπλέον γερές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να μειώσουν μέχρι και τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στη χολή, σύμφωνα με έρευνες, ενώ σε άλλη έρευνα φαίνεται η δύναμη της στην προστασία των πνευμόνων από τις βλάβες που μπορεί να προσκαλέσει η εισπνοή μολυσμένου αέρα.
Δόση : 1000mg είναι μια καλή αρχή και αυξάνεται κατά 500mg μέχρι να φτάσετε τα 2000mg ημερησίως, ειδικά αν κυκλοφορείτε σε περιοχές με ιδιαίτερη ρύπανση.
Πρωτεΐνη γάλακτος
Συγκεκριμένοι τύποι πρωτεΐνης βοηθούν το ήπαρ να διασπάσει και να αποβάλλει τις τοξίνες. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την χαμηλή σε ποσότητα πρωτεϊνών διατροφή με ένα υψηλό φορτίο τοξινών. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια, κινόα, για να αποφύγετε τις λιποδιαλυτές περιβαλλοντικές τοξίνες.Η πρωτεΐνη από ορό γάλακτος είναι επίσης μια καλή επιλογή γιατί ενισχύει τα επίπεδα της γλουταθειόνης.
Δόση : Μια κουταλιά (περίπου 20γρ) καθημερινά.
Πίτουρο ρυζιού
Οι ίνες από το πίτουρο ρυζιού συνδέονται με τις λιποδιαλυτές τοξίνες στην χολή και μέσω του εντέρου τις αποβάλλουν από σώμα. Αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις φυτικές ίνες. Οι ίνες που βρίσκονται στο πίτουρο του ρυζιού (αναποφλοίωτο) φαίνεται σε έρευνες πως φυλακίζουν καλύτερα τις βιομηχανικές τοξίνες. Μελέτες σε Ιάπωνες που είχαν δηλητηριαστεί με (PCB) πολυχλωριωμένα διφαινύλια έδειξαν πως με την κατανάλωση 10 γρ. πίτουρου ρυζιού τρεις φορές την ημέρα μπορούσαν να αποβάλλουν διπλάσια ποσότητα από την τοξική ουσία που είχε εισβάλλει στον οργανισμό τους σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν το πίτουρο ρυζιού.
Δόση : τουλάχιστον 3 κάψουλες ή δυο κουταλιές με κάθε γεύμα.


Υγειοφάγος
 
 
 
Πηγή : Dr. Gaetano Morello "Whole Body Cleansing"
Photo credit: colindunn / Foter / CC BY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου