20 Σεπ 2013

Ενισχύστε την Μνήμη σας Τρώγοντας Σωστά!


Σας έχει τύχει να χρειάζεστε να κρατάτε σημειώσεις για να θυμάστε διάφορα σημαντικά πράγματα? Ή τα παιδιά σας στο σχολείο να σας παραπονιούνται ότι ξεχνάνε εύκολα ότι ακούνε από το μάθημα? Συμβαίνει σε όλους μάλλον! Και βέβαια καθώς μεγαλώνουμε για κάποιους γίνεται μεγάλο πρόβλημα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την μνήμη μας? Ο εγκέφαλος χρειάζεται πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά οπότε, ποιες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί σωστά και να μας υπενθυμίζει όλα όσα θέλουμε να μην ξεχνάμε?

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Geriatric Society βρέθηκε πως οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και Β-καροτίνης στο αίμα τους αποδίδουν καλύτερα στα τεστ μνήμης, τεστ λεξιλογίου, ανάκλησης και αναγνώρισης. Και οι δυο αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν προστατευτικά για τον εγκέφαλο αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων (όπως και για το υπόλοιπο σώμα).

Σε άλλη έρευνα του περιοδικού Alzheimer’s Association οι επιστήμονες καταλήγουν πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την μνήμη και την μαθησιακή ικανότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με μικρές γνωστικές διαταραχές.

Σε μια Αυστραλιανή μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ συσχετίστηκε με ταχύτερη επεξεργασία πληροφοριών και ανάκληση μνήμης στους συμμετέχοντες στην έρευνα. Μετά από πέντε εβδομάδες κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ υπήρξε σημαντική βελτίωση στην μνήμη τους. Μερικές από τις τροφές που περιέχουν φολικό οξύ είναι οι φακές, το σπανάκι, τα μαυρομάτικα φασόλια, οι αγκινάρες, τα παντζάρια, τα πορτοκάλια, τα μπρόκολα, τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Υπάρχουν λοιπόν θρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί πως έχουν άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία της μνήμης και όσο πιο συνδυαστικά τα καταναλώνουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Δηλαδή είναι καλό να παίρνουμε μέσω της διατροφής μας όσο γίνεται περισσότερες από αυτές τις ουσίες ταυτόχρονα.

  • Προσθέστε τριμμένο καρότο σε κάθε σαλάτα. Τρίβονται τόσο εύκολα και είναι πλούσια σε β-καροτίνη και σε συνδυασμό με την βιταμίνη C της σαλάτας και του λεμονιού που την συνοδεύει είναι η καλύτερη καθημερινή τροφή για τον εγκέφαλο.
  • Βάλτε στη διατροφή σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ψάρια πλούσια σε λιπαρά οξέα όπως τις σαρδέλες.
  • Αντί για τις πολύ αμυλούχες άσπρες πατάτες δοκιμάστε τις πλούσιες σε β-καροτίνη γλυκοπατάτες. Μπορείτε να τις ψήσετε, να τις κάνετε πουρέ ή όπως εσείς προτιμάτε, σαν τις κοινές πατάτες.
  • Σε περιπτώσεις λιγούρας μασουλήστε καρύδια, πλούσια σε ωμέγα 3. Όπως δηλώνει και το σχήμα τους είναι το καλύτερο σνακ για τον εγκέφαλο.
  • Δοκιμάστε αβοκάντο για ένα ελαφρύ βραδινό πλούσιο σε βιταμίνες και ευεργετικά λιπαρά. Το διάσημο γουακαμόλε είναι τόσο εύκολο αφού ανακατεύοντας 1-2 ώριμα αβοκάντο, 1 τομάτα ψιλοκομμένη, 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, λίγο κόλιανδρο, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, έχετε έτοιμο ένα πεντανόστιμο ντιπ για ψημένες αραβικές ή κυπριακές πίτες.


Υγειοφάγος


Πηγή : Journal of the Alzheimer’s Association
Photo Credit: Will Merydith via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου