Νιώθετε μονίμως κουρασμένοι, αδιάθετοι και χωρίς ενέργεια? Μήπως σας ταλαιπωρεί μια μόνιμη ρινική συμφόρηση, ένα φούσκωμα στην κοιλιά ή μια θολούρα στην συγκέντρωση και στην σκέψη καθημερινά και δεν βρίσκετε τι φταίει? Υπάρχει μια ασθένεια με όλα αυτά τα συμπτώματα αλλά και άλλα πολλά που έχει προσβάλει σχεδόν το 70% του μοντέρνου δυτικού κόσμου, που οι γιατροί δεν αναγνωρίζουν ως ασθένεια και δεν έχουν για αυτή την κατάσταση κάποια μαγική θεραπευτική αγωγή να προτείνουν. Και η ασθένεια αυτή είναι η υπερανάπτυξη του ζυμομύκητα Κάντιντα!
Για αρχή πρέπει να διευκρινιστεί πως όλοι έχουμε στον οργανισμό μας τον συγκεκριμένο μύκητα Κάντιντα (Candida Albicans). Πρόκειται για ένα μύκητα που ζει στο έντερο μας και η δουλειά του είναι να βοηθάει με την πέψη και την επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο πληθυσμός του συγκεκριμένου μύκητα αυξάνεται, διαταράσσει την χλωρίδα και το μικροβίωμα του εντέρου και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα που θεωρούνται ανεξήγητα από τους γιατρούς και χωρίς συγκεκριμένη προέλευση όπως : σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, άγχος και κατάθλιψη, πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα και φούσκωμα, ακμή, συχνές μόλυνσης από μύκητες, εξανθήματα στο δέρμα, ζαλάδα στην σκέψη και δυσκολία συγκέντρωσης.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν αυτή την αύξηση του πληθυσμού του μύκητα Κάντιντα και έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας :
- Αντιβιοτικά,
που έχουμε πάρει κατά καιρούς και σαν
φαρμακευτική αγωγή αλλά και μέσω της
διατροφής μας (σε όλες τις κτηνοτροφικές
και πτηνοτροφικές φάρμες γίνεται χρήση
αντιβιοτικών, τα οποία μέσω των ζωικών
προϊόντων -κρέας, γάλα, τυρί, αυγά-
φτάνουν και στον οργανισμός μας).
- Αντιφλεγμονώδη
φάρμακα και κορτιζονούχα, που διαταράσσουν
την εντερική χλωρίδα.
- Βαρέα
μέταλλα και περιβαλλοντικές τοξίνες.
- Μια
διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους
υδατάνθρακες και ζάχαρη (άσπρο ψωμί,
πατάτες, λευκό ρύζι, ζυμαρικά).
- Κατανάλωση
χλωριωμένου νερού.
Αν υποψιάζεστε πως έχετε υπερανάπτυξη του μύκητα Κάντιντα μπορείτε με έναν απλό τρόπο να το διαπιστώσετε. Το πρωί που θα ξυπνήσετε πριν κάνετε οτιδήποτε πρέπει να φτύσετε λίγο από το σάλιο που έμεινε στο στόμα σας όλο το βράδυ σε ένα ποτήρι με φρέσκο, καθαρό νερό. Θα πρέπει να περιμένετε περίπου 15-20 λεπτά και μετά να παρατηρήσετε το περιεχόμενο του ποτηριού. Το σάλιο θα επιπλέει στην επιφάνεια του νερού (πράγμα φυσιολογικό). Αν όμως από αυτό αρχίσετε να βλέπετε μικρά ρυάκια σάλιου να κατεβαίνουν προς τον πυθμένα του ποτηριού, σαν τριχούλες ή άλλα μικρά συννεφάκια σάλιου να επιπλέουν στο μέσον του ποτηριού τότε ο μύκητας Κάντιντα έχει αναπτυχθεί υπερβολικά στον οργανισμό σας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μέσα από μια διπλή προσέγγιση : 1ον να σταματήσετε να ταΐζετε τον μύκητα και 2ον να προσπαθήσετε να θεραπεύσετε το έντερο σας.
Τα προβιοτικά ένζυμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποκατάστασης και ανοικοδόμησης της εντερικής μας χλωρίδας. Πρέπει με κάθε τρόπο να ξαναγεμίσει το έντερο με όλα αυτά τα καλά βακτήρια και ένζυμα που βοηθούν τόσο και στην δημιουργία ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος κάνοντας χρήση ενός πολύ καλού συμπληρώματος διατροφής με μεγάλη περιεκτικότητα σε όλους τους τύπους των φιλικών βακτηρίων.
Μια διατροφή που βασίζεται σε καλής ποιότητας τροφές και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, είναι απαραίτητη για την πρόσληψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το σώμα.
Πολύ συχνά ένα σώμα με υπερανάπτυξη του μύκητα Κάντιντα μπορεί να έχει εξαιρετικά μικρές ποσότητες λίπους. Υπάρχουν κορεσμένα λιπαρά όπως το λάδι καρύδας ή το βιολογικό κατσικίσιο βούτυρο που έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επιπλέον το λάδι καρύδας περιέχει λαυρικό οξύ που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του μύκητα.
Προτιμήστε μη αμυλούχα λαχανικά (όχι πατάτες, καλαμπόκι κλπ) καθώς και δημητριακά χωρίς γλουτένη όπως κινόα, φαγόπυρο, αμάραντο και κεχρί.
Τα όσπρια είναι όλα μια καλή πηγή πρωτεΐνης όπως και οι ξηροί καρποί, οπότε τα καταναλώνετε άφοβα.
Το σκόρδο είναι από τις καλύτερες αντιμυκητιασικές τροφές που σημαίνει πως όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.
Επενδύστε σε ένα φίλτρο νερού που καθαρίζει το νερό που καταναλώνετε από το χλώριο γιατί το χλώριο έχει ιδιότητες αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές που διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου επιτρέποντας στον Κάντιντα να πολλαπλασιαστεί.
Αποφύγετε καφεϊνούχα ποτά και αναψυκτικά και προτιμήστε ροφήματα από βότανα, ειδικά τσάι γλυκόριζας, χαμομήλι, τζίντζερ και πράσινο τσάι.
Προσθέστε στο φαγητό σας αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως κανέλα, κουρκουμά, κύμινο και τζίντζερ.
Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να θυμόσαστε είναι πως το καλό μάσημα της τροφής παίζει μεγάλο ρόλο αφού αν δεν γίνεται σωστά μπορεί να προκληθεί δυσπεψία η οποία οδηγεί σε ζυμώσεις και παραγωγή σακχάρων στο πεπτικό σύστημα και τα σάκχαρα ταΐζουν τον μύκητα Κάντιντα.
Όπως
κάθε μύκητας έτσι και ο Κάντιντα τρέφεται
με την ζάχαρη, οπότε οτιδήποτε περιέχει
ζάχαρη ή μετατρέπεται σε ζάχαρη στο
σώμα μας πρέπει να αποφεύγεται. Τεχνητές
γλυκαντικές ουσίες, φρουκτόζη, φρούτα
(ιδίως τα πολύ γλυκά και πολύ ώριμα),
αγάβη, μέλι, (η στέβια μπορεί να
καταναλώνεται άφοβα), αλκοολούχα ποτά,
πατάτες, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί,
κουλούρια, κέικ, μπισκότα και παρόμοιες
τροφές πρέπει να μην βρίσκονται καθόλου
στο διαιτολόγιο σας.
Τις
περισσότερες φορές όσοι έχουν υπερανάπτυξη
του Κάντιντα συνήθως πάσχουν και από
δυσανεξία στη γλουτένη, οπότε η αποφυγή
των δημητριακών με γλουτένη και των
επεξεργασμένων τροφών είναι πολύ
σημαντική για να μπορέσει ο οργανισμός
να ξαναβρεί τις ισορροπίες του.
Τα
μανιτάρια πρέπει να αποφεύγονται επίσης
γιατί μην ξεχνάτε πως και αυτά είναι
μύκητες. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που περιέχουν μαγιά.
Οι
επεξεργασμένες τροφές περιέχουν χημικές
ουσίες οι οποίες διαταράσσουν την
χλωρίδα του εντέρου και το μικροβίωμα
και επιτρέπουν στον Κάντιντα να
αναπτυχθεί.
Αποφύγετε
τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδίως τα
πεπαλαιωμένα τυριά ή τα τυριά τύπου
"Roquefort" ή "Blue
cheese", που απαιτούν την προσθήκη
μύκητα για την παραγωγή τους.
Η
άσκηση είναι μεγάλης σημασίας για την
ίαση κάθε περίπτωσης και προβλήματος
του σώματος αλλά και του μυαλού. Αφιερώστε
λίγο από τον χρόνο σας καθημερινά για
αεροβική άσκηση που θα σας βοηθήσει να
ιδρώσετε (αποβολή τοξινών), θα γυμνάσει
όλο το σώμα, θα δυναμώσει την καρδιά
(ανεβάζοντας τους παλμούς της) και θα
γεμίσει όλο το σώμα με οξυγόνο. Στην
Κινέζικη ιατρική για περιπτώσεις
μυκητιάσεων προτείνεται εκτός των
άλλων, γυμναστική με ασκήσεις που βοηθούν
στην εφίδρωση όσο γίνεται περισσότερο
οπότε ακόμα και η σάουνα είναι βοηθητική.
Υγειοφάγος
Πηγή : 1. McArthur J., Candida Albicans: Yeast Infection Treatment. 2. Candida-Related Complex: What Your Doctor Might Be Missing, Christine Winderlin.
Photo Credit: Iqbal Osman1 via Compfight cc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου