2 Σεπ 2013

Πρακτικός Οδηγός για να Ξεκινήσετε να Τρώτε Υγιεινά!

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται καθημερινά πως θέλουν να αλλάξουν την διατροφή τους, να αρχίσουν να τρώνε καλύτερα, πιο υγιεινά. Αλλά τις περισσότερες φορές αδυνατούν να το κάνουν πράξη γιατί δεν τους φαίνεται ούτε βολικό ούτε εύκολο. Και η αλήθεια είναι ότι η υγιεινή διατροφή απαιτεί προσπάθεια, αλλά οτιδήποτε όμορφο σε αυτή την ζωή κανείς θα το αποκτήσει μόνο με προσπάθεια.
Για εσάς λοιπόν που είστε στ' αλήθεια αποφασισμένοι να οργανωθείτε και να ξεκινήσετε μια καινούργια πιο υγιεινή διατροφή έχω συντάξει έναν οδηγό με μικρές πρακτικές συμβουλές για να μπορέσετε να το κάνετε πράξη.
 
 
Σκεφτείτε τους λόγους
Αν πρόκειται να αλλάξετε την διατροφή σας μόνο για λίγο τότε καλύτερα αφήστε το. Η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής, φιλοσοφία ολόκληρη και δεν είναι για μια εβδομάδα μόνο. Αν σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να κάνετε αυτή την αλλαγή και καταλήξετε στο γιατί, τότε σίγουρα θα βρείτε μερικούς που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τις αποφάσεις σας οριστικά. Θέλετε μερικούς? Για να ζήσετε περισσότερο, για να έχετε περισσότερη ενέργεια, για να μην είστε εξαρτημένοι από τα φάρμακα, για να ξεπεράσετε ασθένειες, για να γίνετε ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας...........
 
 
Ενημερωθείτε
Πρέπει να καταλάβετε ποιες τροφές σας κάνουν καλό και ποιες όχι και γιατί, ποιες τροφές είναι υγιεινές και γιατί, για να μπορέσετε να πάρετε τις αποφάσεις σας πιο εύκολα και σταθερά. Οπότε διαβάστε, ενημερωθείτε και ο “Υγειοφάγος” είναι εδώ για αυτό το λόγο.
 
 
Βρείτε συνταγές
Για να ακολουθήσετε μια άλλη, υγιεινή διατροφή, αυτή θα πρέπει να είναι πρωτίστως απολαυστική. Και επειδή μάλλον έχετε κολλήσει σε συνταγές φαγητών και γλυκών με πολύ έντονες “ψεύτικες” γεύσεις, θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε νέες συνταγές, με νέα υλικά, να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε. Μια διαδικασία ιδιαίτερα ευχάριστη ιδίως αν έχετε πιτσιρίκια που θα χαρούν να συμμετέχουν στο νέο παιχνίδι : “ας δοκιμάσουμε νέες γεύσεις να βρούμε τι είναι πιο νόστιμο”.
 
 
Συγκεντρωθείτε στην υγεία σας και όχι στο σωματικό σας βάρος
Η διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους είναι σημαντική, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι το αυξημένο βάρος είναι το σύμπτωμα μιας λανθασμένης διατροφής. Αν επικεντρώσετε την προσοχή σας στις σωστές και υγιεινές τροφές και όχι στην ζυγαριά, μοιραία σε λίγους μήνες και το βάρος σας θα αρχίσει να σας εκπλήσσει ευχάριστα.
 
 
Δώστε προτεραιότητα στο μαγείρεμα
Για πολλούς το μαγείρεμα είναι αγγαρεία, αλλά αν πρόκειται να υπερασπιστείτε την υγεία σας, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πιάσετε τις κουτάλες και τις κατσαρόλες. Φτιάξτε φαγητό στο σπίτι με φρέσκα υλικά και επικεντρωθείτε σε απλές συνταγές εύκολες στην πράξη.
 
 
Κάντε μια μικρή νέα αλλαγή κάθε εβδομάδα
Φτιάξτε ένα μικρό πλάνο και γράψτε σε αυτό όσα θα θέλατε να αλλάξετε από την διατροφή σας. Για παράδειγμα “Θέλω να τρώω πιο πολλά φρούτα και λαχανικά”. Ένας καλός τρόπος είναι να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα smoothie φρούτων και λαχανικών. Όλα στο μπλέντερ και έτοιμοι να φύγετε. Προσπαθήστε να κάνετε μια τέτοια θετική αλλαγή κάθε εβδομάδα.
 
 
Κρατήστε ημερολόγιο
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τρώνε σωστά, όμως πολλά τσιμπολογήματα και βιαστικές τροφές junk δεν τις υπολογίζουν, παρά μόνο αν τις δούνε γραμμένες στο χαρτί. Κρατήστε λοιπόν ένα ημερολόγιο πριν και κατά την διάρκεια της προσπάθειας σας. Φροντίστε όμως να είναι ειλικρινές.
 
 
Ξεκινήστε κάνοντας μια καλή αποτοξίνωση
Κόψτε τα πάντα για μια εβδομάδα. Για κάποιους αυτό το “κόβω τα πάντα μαχαίρι” δουλεύει καλύτερα, οπότε αδειάστε τα ντουλάπια από ακατάλληλες τροφές και ξεκινήστε μια εβδομάδα με χυμούς φρούτων, λαχανικών, φρουτόκρεμες, φρουτοσαλάτες, σαλάτες και σούπες λαχανικών. Όχι κρέας, όχι ψάρι, ούτε τα παράγωγα τους, όχι αλκοόλ, όχι ζάχαρη, όχι επεξεργασμένες τροφές. Σε μια εβδομάδα θα είστε τόσο ξαλαφρωμένοι που δεν θα θέλετε να γυρίσετε πίσω στην προηγούμενη διατροφή σας.
 
 
Βρείτε υποστήριξη
“Δεν πάει κανείς μόνος του πουθενά, Ούτε στην κόλαση, Ούτε στον παράδεισο”, και η αλήθεια είναι πως αν σε αυτή σας την προσπάθεια έχετε ανθρώπους που σας στηρίζουν και συμμετέχουν και βοηθούν τότε θα φτάσετε πολύ μακριά. Ενημερώστε και συζητήστε με φίλους ή με την οικογένεια σας και τελικά, με το δικό σας παράδειγμα ίσως επηρεάσετε θετικά και άλλους.

 
Υγειοφάγος
 
 
 
 
Photo Credit: diekatrin via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου