31 Αυγ 2013

Σύνδρομο Στοματικής Αλλεργίας! Ποιές Τροφές να Αποφεύγετε!


Όσο η άνοιξη, άλλο τόσο και το φθινόπωρο φέρνει την δική του ποσότητα γύρης και αλλεργιών. Τα συμπτώματα γνωστά! Ρινίτιδα, κόκκινα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, καταστάσεις καθόλου αστείες.

Το 70 % των ασθενών με αλλεργίες στην γύρη, ζουν δυσκολότερα μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών και εδώ θα βρείτε κάποιες από αυτές που καλό θα ήταν να αποφεύγετε σε περίοδο έξαρσης της αλλεργίας σας.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, κάποια φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά και ορισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα πρώτα συμπτώματα αντίδρασης από την κατανάλωση τέτοιων τροφών συνήθως δεν αργούν και εμφανίζονται μέσα στο πρώτο μισάωρο από την στιγμή που θα φαγωθούν. Για τους ανθρώπους που βιώνουν αυτή την κατάσταση δηλαδή το "σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας" πιθανά συμπτώματα είναι τα εξής :

  • πρησμένα χείλη ή κνησμό στα χείλη
  • μυρμήγκιασμα στο πίσω μέρος του λαιμού
  • φαγούρα στον ουρανίσκο
  • υγρά μάτια ή φαγούρα στα μάτια

Αν και τα συμπτώματα αυτά είναι σοβαρά, τα περισσότερα παραμένουν στην περιοχή του στόματος και του λαιμού.

Σε μια αλλεργία στην γύρη, όταν γίνεται κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών κατά την διάρκεια της άνοιξης ή του φθινοπώρου, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος λανθασμένα αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες των φρούτων ως γύρη και έτσι δημιουργείται μια διασταυρωμένη αντίδραση, που σημαίνει ότι υπάρχει αλλεργία στην γύρη αλλά ο οργανισμός αναγνωρίζει λανθασμένα κάποιες τροφές σαν γύρη.

Ανάλογα με τον τύπο αλλεργίας που έχετε πρέπει να αποφεύγετε και συγκεκριμένες τροφές. Δηλαδή αν έχετε αλλεργία στην γύρη του γρασιδιού τότε πρέπει να αποφεύγετε :

  • τα πορτοκάλια
  • τις τομάτες
  • τα πεπόνια
  • τα σύκα

Οι τροφές που προκαλούν μια αλλεργική αντίδραση είναι συνήθως οι ωμές. Αν αγαπάτε τα πορτοκάλια και παρατηρείτε ότι προκαλούν κάποια αντίδραση όταν τα τρώτε, δοκιμάστε να τα καταναλώσετε σε χυμό, μπορεί να μην σας επηρεάσει. Το ίδιο ισχύει και για τις τομάτες. Μπορεί να σας ενοχλήσουν οι φρέσκες τομάτες αλλά όχι η κέτσαπ.

Αν είστε αλλεργικοί στην γύρη των ζιζανίων (αγριόχορτων) οι παρακάτω τροφές μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο στοματική αλλεργίας :

  • μπανάνα
  • πεπόνι
  • αγγούρι
  • κολοκύθι
  • αγκινάρα
  • αφέψημα χαμομηλιού
  • αφέψημα ιβίσκου

Άλλες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν στοματική αλλεργική αντίδραση, ανεξάρτητα από τον τύπο της γύρης που σας πειράζει είναι :

  • μήλα
  • αμύγδαλα
  • φράουλα
  • κεράσια

Είναι σημαντικό να προσέξετε την διατροφή σας γενικότερα και να σταματήσετε τις τροφές που περιέχουν τεχνητές πρόσθετες ουσίες όπως τεχνητές γλυκαντικές και φυτοφάρμακα γιατί αυτές οι ουσίες βλάπτουν το ανοσοποιητικό και επιδεινώνουν τις αντιισταμινικές αντιδράσεις.

Επίσης ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα όσο περισσότερο μπορείτε με τροφές που το δυναμώνουν, πίνετε άφθονο νερό, τρώτε αρκετές αντιοξειδωτικές τροφές, και επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά για την καθημερινή σας διατροφή προσπαθήστε να τρώτε όσο γίνεται περισσότερα και ωμά. Κρατήστε ημερολόγιο καταγράφοντας τα φρούτα που προκαλούν κάποια αντίδραση και αρχίστε να τα τρώτε μαγειρεμένα.







Υγειοφάγος


Photo Credit: Noël Zia Lee via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου