30 Αυγ 2013

Σοκολάτα! Ακατάλληλη ή Super Τροφή?


Όταν οι άνδρες έχουν λιγούρες συνήθως προτιμούν κάτι λιπαρό και αλμυρό. Όταν συμβαίνει το ίδιο με τις γυναίκες τότε στην πλειοψηφεία τους προτιμούν σοκολάτα! Υπάρχουν πια πολλά είδη σοκολάτας : μαύρη, γάλακτος, με ξηρούς καρπούς, λευκή (η τελευταία δεν αναγνωρίζεται ως σοκολάτα από το Αμερικανικό Υπουργείο Τροφίμων & Φαρμάκων, αλλά ως γλύκισμα λόγω της μικρής περιεκτικότητας της σε κακάο). Όμως πόσο καλό ή πόσο κακό μπορεί να μας κάνει η λατρεμένη για πολλούς σοκολάτα?

Η σοκολάτα μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αφού περιέχει κάποια συστατικά σημαντικά για τον οργανισμό :

Υγιή λιπαρά
Το κύριο λιπαρό στοιχείο της σοκολάτας είναι το στεατικό λιπαρό οξύ, το οποίο είναι ένα κορεσμένο λίπος που δεν αυξάνει την χοληστερόλη.

Αντιοξειδωτικά
Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στην σοκολάτα προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα καλό όπλο ενάντια στον καρκίνο. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ρεσβερατρόλη που προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και το Αλτσχάιμερ.

Φυτικές ίνες
Η μαύρη σοκολάτα έχει καλή περιεκτικότητα φυτικών ινών (10γρ. φυτικών ινών στα 100γρ. μαύρης σοκολάτας). Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μαγνήσιο
Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει το 70% των ανθρώπων, ενώ το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάνω από 300 ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως η σωστή πέψη και η σωστή πίεση του αίματος. Η σοκολάτα έχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου αλλά είναι δύσκολο να απορροφηθούν λόγω της ύπαρξης αλάτων φυτικού οξέος που επίσης βρίσκονται στην σοκολάτα.

Αφροδισιακή
Η θεοβρωμίνη είναι ένα διεγερτικό που βρίσκεται στην σοκολάτα και έχει αναγνωριστεί σαν μια ουσία που διεγείρει την σεξουαλικότητα. Μπορεί να δημιουργήσει υπερδιέγερση γιατί δρα όπως και η καφεΐνη.

Καλή Χοληστερόλη
Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης. Η ιδανική αναλογία καλής (HDL) και κακής (LDL) χοληστερόλης είναι 60-80. Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης είναι ένδειξη πως οι τροφές που τρώτε δεν είναι σωστές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων και ανθυγιεινών λιπαρών.

Αγχολυτική
Έρευνες έχουν δείξει πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από υψηλά επίπεδα άγχους μειώνοντας τις ορμόνες του στρες. Η αντιφλεγμονώδης δράση της επίσης βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος και στην αποφυγή των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η σοκολάτα όμως ίσως είναι περισσότερο μια αμαρτία παρά μια super τροφή αφού εκτός από τα παραπάνω μπορεί να περιέχει :

Υδρογονωμένα λίπη
Αν αγοράζετε τακτικά τις κοινές φτηνές σοκολάτες τότε ρίξτε μια ματιά στα συστατικά γιατί στην πλειοψηφία τους περιέχουν υδρογονωμένο σογιέλαιο ή φτηνά ωμέγα-6 έλαια (αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο) που είναι καταστροφικά για την υγεία.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
Συνήθως προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα καλαμπόκια και είναι πιο γλυκό και από την ζάχαρη. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στον οργανισμό και να ανεβάσει τα τριγλυκερίδια – ένας σημαντικός δείκτης για καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Ζάχαρη
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο οργανισμός μας μπορεί να χειριστεί μόνο 5 γρ. ζάχαρης κάθε φορά χωρίς να προκληθεί απότομη αύξηση της ινσουλίνης και να δημιουργηθούν προ-διαβητικές συνθήκες. Βεβαιωθείτε όταν αγοράζετε σοκολάτα ότι περιέχει τουλάχιστον 80% μαύρη σοκολάτα, η οποία συνήθως δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και υδατανθράκων.

Καφεΐνη
50 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη 25-40mg και κανείς δεν τρώει μόνο 50 γρ. σοκολάτας. Αρκετά μεγάλη ποσότητα αν σκεφτεί κανείς πως 150 ml καφέ (1 κούπα περίπου) 65 mg. Η καφεΐνη που περιέχεται στην μαύρη σοκολάτα μπορεί να μας γεμίσει γρήγορα με ενέργεια, η οποία όμως γρήγορα υποχωρεί και μας αφήνει να νιώθουμε τόσο κουρασμένοι. Επίσης η καφεΐνη της σοκολάτας μπορεί να δημιουργήσει και αίσθημα εξάρτησης.

Άλατα φυτικού οξέος
Το κακάο περιέχει υψηλά ποσοστά αλάτων φυτικού οξέος που μπορεί να συνδεθούν με τα μέταλλα του οργανισμού όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο και να τα απομακρύνει από το σώμα. Έλλειψη τέτοιων μετάλλων από τον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση.

Αλλεργικές αντιδράσεις
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάποιας μορφής αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί με την κατανάλωση σοκολάτας, ενώ ακόμα και το έντερο μπορεί να αντιδράσει αρνητικά (διάρροια) ιδίως αν υπάρχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το γάλα είναι ένα συστατικό που προστίθεται στην σοκολάτα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ανθρώπους με αλλεργίες και ευερέθιστο έντερο.

Λεκιθίνη σόγιας
Άλλο ένα συστατικό που βρίσκεται στην σοκολάτα και δυστυχώς προέρχεται κυρίως από γενετικά τροποποιημένους σπόρους σόγιας, που αυτό από μόνο του είναι πρόβλημα.

Οξαλικά (οργανικά οξέα)
Μελέτες δείχνουν πως η παρουσία οξαλικών στις τροφές συμβάλλουν στην δημιουργία λίθων στα νεφρά. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό, να τρώτε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και να αποφεύγετε την ζάχαρη αν υποφέρετε από πέτρες στα νεφρά.

Τανίνες
Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν στις τανίνες που βρίσκονται στην σοκολάτα με επιθέσεις ημικρανίας.

Τελικά εάν είστε άνθρωπος που μπορεί να περιοριστεί σε μερικά μικρά κομμάτια μαύρης βιολογικής σοκολάτας που και που, τότε είστε μια χαρά. Αν όμως η σοκολάτα οποιασδήποτε ποιότητας σας είναι σημαντικότατη, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε γιατί ίσως αυτό να σημαίνει πως σας λείπουν βασικά θρεπτικά συστατικά (υγιή λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά από φρούτα & λαχανικά) και εσείς τα αναζητάτε σε λάθος πηγή.




Υγειοφάγος




Πηγή : 1.Gregor Anna, “Chocolate : Healthy or Harmful?” 2. Huff Jessica, “Bad Effects of Chocolate” 3. DeNoon Daniel J. “Dark Chocolate is Healthy Chocolate”.



Photo Credit: miss karen via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου