29 Αυγ 2013

Η Αισιοδοξία Φύλακας της Υγείας μας!

Τίποτα δεν κάνει πιο έξαλλο έναν απαισιόδοξο άνθρωπο, από την συμβουλή : “ Κοίτα τα πράγματα από την Θετική τους πλευρά” αλλά αν είστε απαισιόδοξος, τότε καλό θα είναι να “Δείτε τα Πράγματα από την Θετική τους πλευρά”.
 
 
Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Concordia βρήκε κάτι Θετικό σε όσους κοιτούν τα πράγματα θετικά. Τα επίπεδα κορτιζόλης παραμένουν σε πιο σταθερά επίπεδα σε στρεσογόνες καταστάσεις στους αισιόδοξους ανθρώπους απ' ότι στους απαισιόδοξους. Και η κορτιζόλη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη η οποία βοηθά στα πάντα. Από την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μέχρι την σωστή πίεση του αίματος και την απελευθέρωση της ινσουλίνης, άρα είναι σημαντικό να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα.
 
 
Μικρές αυξήσεις της κορτιζόλης είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας, μεγαλύτερη ανοσία, μέχρι και μικρότερη αίσθηση του πόνου. Όμως όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι πολύ υψηλά και για πολλή ώρα τότε η αίσθηση που παίρνει κάποιος είναι τελείως διαφορετική : υψηλότερη πίεση του αίματος, μειωμένη ανοσία, μειωμένη γνωστική απόδοση, αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, μέχρι και μείωση των ιστών των οστών και της μυϊκής μάζας. Με λίγα λόγια οι αισιόδοξοι είναι πιο λεπτοί, πιο έξυπνοι, και λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν στρες και αυξάνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης? Αν είστε απαισιόδοξοι, τα πάντα. Από την κίνηση στο δρόμο, μια πολυάσχολη μέρα, μέχρι όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει σήμερα κάποιος στην ζωή του.
 
 
Πολλές μελέτες έχουν γίνει και έχουν δημοσιευτεί στο “Health Psychology”. Μια το 2010 βρήκε πως όταν μειώνεται η αισιοδοξία το ίδιο μειώνεται και η απόδοση του ανοσοποιητικού. Σε μια άλλη το 2012 η αισιοδοξία συνδέθηκε με λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ μια μελέτη σε πάνω από 200 αιωνόβιους διαπίστωσε πως οι περισσότεροι ήταν αισιόδοξοι.
 
 
Πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να δείτε πιο θετικά και αισιόδοξα τα πράγματα που σας συμβαίνουν ή ότι απλά έτσι έχετε γεννηθεί και δεν γίνεται να αλλάξετε? Οι επιστήμονες επιμένουν πως το να βλέπει κανείς τα πράγματα πιο όμορφα δεν είναι και ακατόρθωτο και πολλοί τα έχουν καταφέρει αλλάζοντας τον κύκλο τους και κάνοντας παρέα με πιο θετικούς ανθρώπους, κάνοντας διαλογισμό ή ακόμα και χαμογελώντας περισσότερο, αφού και το χαμόγελο απελευθερώνει σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας!


Υγειοφάγος
Photo Credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου