5 Αυγ 2013

Τα πιο Συχνά Λάθη που Κάνουν οι Γονείς με την Διατροφή των Παιδιών τους!

Οι περισσότεροι γονείς μικρών μωρών διανύουν μαζί τους την καλύτερη στιγμή της ζωής τους όσο αφορά στην διατροφή τους. Σύμφωνα με το βιβλίο “Fearless Feeding: How to Raise Healthy Eaters from High Chair to High School”, τα πρώτα δυο χρόνια της ζωής τους, τα μωρά ανοίγουν το στόμα τους για οποιοδήποτε φαγητό, κάτι πολύ σημαντικό γιατί είναι και η περίοδος που το μωρό θα γνωρίσει τις τροφές και τις ποικιλίες γεύσεων που υπάρχουν. Γύρω στα δύο χρόνια και καθώς σταματά αυτή η αλματώδης σωματική τους ανάπτυξη τα μωρά αρχίζουν να γίνονται πιο επιλεκτικά για το τι θα φάνε, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό.
Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς σε σχέση με την διατροφή των παιδιών τους, από την γέννηση τους μέχρι και την ενηλικίωση τους είναι τα παρακάτω :
 
Βρέφη και μωρά
Σταματήστε νωρίς την αλεσμένη τροφή
Γύρω στην ηλικία των οκτώ μηνών τα μωρά έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορούν να πιάσουν μικρά κομμάτια τροφής και να τα καταναλώσουν μόνα τους. Συνήθως οι γονείς συνεχίζουν να ταΐζουν τα μωρά τους με αλεσμένη τροφή και μετά από αυτή την ηλικία, πρώτον γιατί ίσως δεν το γνωρίζουν πως τα μωρά τους είναι ικανά να φάνε μόνα τους, δεύτερον γιατί θέλουν να έχουν τον έλεγχο της τροφής του παιδιού τους και τρίτον για να αποφεύγουν όλη την ακαταστασία που μπορεί να δημιουργήσει το μωρό με το φαγητό του. Ωστόσο όταν τα μωρά ξεκινούν να τρώνε μόνα τους, αποκτούν γρήγορα τον δικό τους ρυθμό ταΐσματος και είναι σε θέση να φάνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.
Τρώτε μαζί με το μωρό σας
Τα μωρά μαθαίνουν να τρώνε παρακολουθώντας τους άλλους. Συνήθως για λόγους ευκολίας τα μωρά όμως τρώνε μόνα τους, τα δικά τους ξεχωριστά γεύματα, που συνήθως είναι τα ίδια και τα ίδια. Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν ότι τα μωρά μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών, είναι πιο ανοικτά σε νέα τρόφιμα. Σερβίρετε στο οικογενειακό τραπέζι και για το μωρό σας και δώστε του να φάει απ’ όλες τις τροφές που θέλετε να καταναλώνει και σαν μεγάλος, όσο πιο συχνά μπορείτε.
 
Παιδιά προσχολικής ηλικίας
Μην  τα μπουκώνετε με φαγητό
Καθώς τα μωρά μετατρέπονται σε μικρά παιδιά, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα – επιβραδύνεται η σωματική τους ανάπτυξη, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο τους και γίνονται πιο επιλεκτικά σχετικά με το τι θα φάνε. Συχνά οι γονείς υποχωρούν σε απαιτήσεις των μικρών τους για σνακ, πρόχειρα φαγητά και χυμούς που θα γεμίσουν την σε μέγεθος γροθιάς κοιλίτσας τους  και δεν μείνει χώρος για το κυρίως γεύμα τους. Για να αποφευχθεί όλο αυτό προγραμματίστε 3 γεύματα την ημέρα και 2-3 υγιεινά σνακ, ανά 2-3 ώρες. Αποφύγετε να τους δίνετε νερό μαζί με το φαγητό και δώστε τους άφθονο ενδιάμεσα από τα γεύματα.
Αρχίστε να δίνετε ελευθερία απόφασης στο μικρό σας
Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν ήδη καθιερώσει τις τροφές που προτιμούν και αποδέχονται, και γίνονται πιο δύσκολα στην δοκιμή νέων γεύσεων. Οι περισσότεροι γονείς δεν καταλαβαίνουν πως είναι ένα μέρος της υγιούς ανάπτυξης τους και προσπαθούν να δωροδοκήσουν τα μικρά τους με άλλες τροφές (επιδόρπια - σνακ) προκειμένου να τα πείσουν πείσουν να φάνε ότι τους προτείνουν ή όσο οι γονείς επιθυμούν. Μια άλλη κατηγορία γονέων θα δώσει στο παιδί τους, μόνο το φαγητό που ξέρουν πως του αρέσει και θα φάει ευχάριστα. Η πιο ανώδυνη μέθοδος είναι αυτή όπου οι  γονείς θα αποφασίσουν το “τι”, “πότε” και  “που” θα φάει το παιδί και αυτό θα πρέπει να αποφασίσει το “αν” και “πόσο” θα φάει. Εξαφανίζει τις διαμάχες σχετικά με το φαγητό, το διατηρεί μια ευχάριστη απόλαυση για όλη την οικογένεια και κάνει  τα παιδιά να νιώθουν πιο υπεύθυνα για τον εαυτό τους.
 
Παιδιά σχολικής ηλικίας 6-12 ετών
Μην απαγορεύετε τροφές
Με την είσοδο του στην σχολική ζωή το παιδί θα γνωρίσει και τις “ακατάλληλες” τροφές. Όταν τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους σνακ το πιο φυσικό είναι να πέσουν με τα μούτρα. Έχοντας όμως μια μέτρια επαφή με σωστά γλυκά και υγιεινά σνακ στο σπίτι, το παιδί θα μπορέσει να ισορροπήσει στην είσοδο του στον αληθινό κόσμο του σχολείου. Μην κάνετε τα σνακ “απαγορευμένη”  τροφή για το παιδί σας. Αντίθετα προσπαθήστε να δίνετε έμφαση στις σωστές και υγιεινές επιλογές και αφήστε τα    “απαγορευμένα” για σπάνιες περιπτώσεις αλλά με την άδεια σας.
Βάλτε όρια στην κουζίνα σας
Αν η κουζίνα είναι ένα ανοιχτό δωμάτιο που όλοι κάθονται όλη μέρα, το πιο πιθανό είναι ένα παιδί που θα τρώει ή θα τσιμπολογάει όλη μέρα και δεν θα μπορεί να καταλάβει τις σαφείς ώρες του φαγητού. Επιπλέον αυτό το τσιμπολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή αντίθετα σε απώλεια όρεξης. Βάλτε όρια ανάμεσα στα γεύματα και μην αφήνετε τις βόλτες στην κουζίνα ελεύθερα ειδικά όταν αυτές συνοδεύονται και από “μπουκιές”.
 
 
Έφηβοι 13-18 ετών
Τώρα είναι η ώρα για “τάϊσμα”
Ένα από τα χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι η αύξηση της ανεξαρτησίας των εφήβων που μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο φαγητό. Οι γονείς επίσης αγκαλιάζουν αυτή την αίσθηση της ανεξαρτησίας των παιδιών τους με αποτέλεσμα οι έφηβοι πολλές φορές να χάνουν την ισορροπία της σωστής διατροφής και των σωστών επιλογών που είχαν έως εκείνη την στιγμή. Μην εγκαταλείπετε την συνήθεια να “ταΐζετε” το έφηβο παιδί σας μέχρι αυτό να φτάσει σε ηλικία που θα φύγει τελείως και από το σπίτι (σπουδές, στρατό, εργασία). Τα παιδιά στην εφηβεία έχουν πολλά ακόμα να μάθουν και να υιοθετήσουν σε θέματα σωστής διατροφής μέχρι την ενηλικίωση τους.
Μιλήστε με το έφηβο παιδί σας για θέματα φαγητού
Οι συζητήσεις με θέμα το φαγητό που μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα στον έφηβο - είτε μειωμένο σωματικό βάρος, είτε παχυσαρκία -  τις περισσότερες φορές είναι δύσκολες για τους γονείς και αποφεύγονται. Συνήθως οι έφηβοι καλούνται να λύσουν προβλήματα διατροφής με προβληματικές λύσεις : δίαιτα, νηστεία ή αποφυγή συγκεκριμένων ομάδων τροφών που μπορεί να είναι αναγκαίες για την διατροφή τους.  Σε μια ερώτηση σας προς τον έφηβο : “πρόσεξα πως δεν είσαι και τόσο χαρούμενος με το βάρος σου. Πως μπορώ να σε βοηθήσω? Θέλεις να ψάξουμε να βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε?” ίσως στην αρχή να μην υπάρξει απάντηση, αλλά σύντομα με το ενδιαφέρον σας και την αγάπη σας αυτό θα αλλάξει.
 
 
Γονείς
Φροντίστε τον εαυτό σας
Συνήθως εστιάζετε στις δραστηριότητες, στις ανάγκες και στην διατροφή των παιδιών και όχι την δική σας. Όμως όλες οι έρευνες δείχνουν πως οι γονείς είναι τα πανίσχυρα μοντέλα μίμησης των παιδιών τους. Ακόμα και όταν προσπαθούν να κάνουν δίαιτα  ή  να φάνε κάτι απαγορευμένο στα κλεφτά, τα παιδιά το ξέρουν πρώτα. Άρα ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσετε παιδιά με υγιείς διατροφικές συνήθειες είναι να τις υιοθετήσετε πρώτοι εσείς.
Κάντε σωστό προγραμματισμό
Όταν δεν είστε σωστά προγραμματισμένοι για τα φαγητά που θα προσφέρετε στην οικογένεια σας για τουλάχιστον μια εβδομάδα, τότε η προετοιμασία  του φαγητού γίνετε για σας μια αγχώδης στιγμή και τελικά μάλλον δεν τρέφεστε όπως πρέπει σαν οικογένεια. Φτιάξτε λοιπόν ένα εβδομαδιαίο πλάνο που θα βασίζεται στις ανάγκες και τις δραστηριότητες σας. Μια άλλη λύση προσκειμένου να μην μαγειρεύεται καθημερινά είναι να ετοιμάζετε 2-3 φαγητά τις ημέρες που σας είναι πιο εύκολο και να τα διατηρείτε στον καταψύκτη για τις δύσκολες ημέρες. Το μυστικό τελικά της επιτυχίας είναι η συνεχής προσπάθεια μέχρι να βρείτε αυτό που ταιριάζει στην δική σας οικογένεια.
 
Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : Fearless Feeding: How to Raise Healthy Eaters from High Chair to High School, [Jill Castle, Maryann Jacobsen]

Photo Credit: Matt Preston via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου