6 Αυγ 2013

Ο Κίνδυνος της Τηγανητής Πατάτας!

 

Δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος που να μην αγαπάει τις τηγανητές πατάτες. Ξέρουμε ότι οι ειδικοί σε θέματα υγείας δεν είναι λάτρεις της τηγανητής πατάτας και ο λόγος είναι πως το τηγάνισμα δημιουργεί πρόβλημα στις αρτηρίες και τις φράζει. Υπάρχει όμως και ένας άλλος πιο σοβαρός λόγος για να αποφεύγει κανείς τις τηγανητές πατάτες.
Όταν μια αμυλούχος τροφή όπως η πατάτα έχει ψηθεί σε θερμοκρασία πάνω από 248 βαθμούς παράγει μια καρκινογόνο χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μην ξαναφάμε το αγαπημένο μας φαγητό ποτέ? Ο ενημερωμένος άνθρωπος είναι και καλύτερα προστατευμένος, που σημαίνει πως υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί κανείς κάνοντας έξυπνες κινήσεις.
 
 
Ξεχάστε τις τηγανητές πατάτες των εστιατορίων και ταχυφαγείων.
Όταν παραγγέλνετε τηγανητές πατάτες σε ένα fast food δεν μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του ακρυλαμιδίου που υπάρχει σε αυτές. Αν όμως τις φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο απλά ξεπλένοντας τις πατάτες σε άφθονο νερό. Μουλιάστε τες σε νερό για 1-2 ώρες και  η ποσότητα ακρυλαμιδίου θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
 
 
Αλλάξτε τον τρόπο που τις μαγειρεύετε
Ακόμα καλύτερα, ψήστε τις πατάτες σας. Χρησιμοποιείστε το ευεργετικό για την καρδιά ελαιόλαδο, ραντίστε με αυτό τις πατάτες σας και ψήστε τες στο φούρνο σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 200 °C. Αρωματίστε με ρίγανη ή δενδρολίβανο και φυσικό θαλασσινό αλάτι  και απολαύστε χωρίς φόβο.
 
 
Κάντε Control στην ποσότητα
Φυσικά και μπορεί να υπάρξουν στιγμές που δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην τραγανή νοστιμιά τους οπότε αν είστε εκτός σπιτιού δεν χρειάζεται να παραγγείλετε τόσες πολλές μερίδες όπως ίσως κάνατε παλαιότερα. Οι ερευνητές συμβουλεύουν πως είναι ασφαλές να τρώει κανείς μέχρι 11 στικς τηγανητής πατάτας κάθε φορά. Αστείο όμως να μετράει κανείς τις πατάτες που θα φάει!Μοιραστείτε λοιπόν τις τηγανητές σας πατάτες με την υπόλοιπη παρέα σας και προτιμήστε  κάτι πιο υγιεινό και ασφαλές για να χορτάσετε, χωρίς άγχος.
 
Υγειοφάγος
 
 
Photo Credit: Guy Renard 25 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου