2 Αυγ 2013

Καθαρίστε τα Φυτοφάρμακα από τα Φρούτα & τα Λαχανικά σας!


Πολλές μελέτες έχουν δείξει πόσο μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά των συμβατικών καλλιεργειών. Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται όμως πολλοί δεν είναι δυνατή η αγορά και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων ( παρόλο που οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες, ιδίως στις βιολογικές λαϊκές αγορές). Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη απάντηση είναι να μάθετε να τρόπους για να μειώνετε την περιεκτικότητα των φυτοφαρμάκων στα λαχανικά που πρόκειται να φάτε.
Πολλοί σαπουνίζουν με απορρυπαντικό πιάτων τα φρούτα και τα λαχανικά τους προκειμένου να διώξουν τα χώματα, τα παράσιτα και τυχόν φυτοφάρμακα που βρίσκονται επάνω τους. Μάλλον δεν είναι όμως και τόσο καλή ιδέα αφού το απορρυπαντικό εισχωρεί στο φρούτο και τελικά αντί για φυτοφάρμακα τρώτε απορρυπαντικά!
 
Για μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Cooks Illustrated” δοκίμασαν την θεωρία του ξυδιού! Προσπάθησαν να καθαρίσουν αχλάδια και μήλα με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους : με ένα διάλυμα ξυδιού και νερού (1/3), αντιβακτηριδιακό σαπούνι, σκέτο νερό, καλό τρίψιμο με την σκληρή επιφάνεια του σφουγγαριού. Τα αποτελέσματα άφησαν έκπληκτους τους ερευνητές αφού το διάλυμα ξυδιού όχι μόνο  έκανε την καλύτερη δουλειά αλλά και εξαφάνισε τα βακτήρια σε ποσοστό 98%, ποσοστό ίδιο με του αντιβακτηριδιακού σαπουνιού (και χωρίς τις επικίνδυνες χημικές ουσίες του), ενώ το τρίψιμο με το σφουγγάρι αφαίρεσε μόνο το 85 % των βακτηρίων. Ο πιο γρήγορος και απλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το ξύδι είναι με ένα δοχείο με ψεκαστήρα που θα ψεκάζετε με αυτό τα φρούτα και τα λαχανικά και στην συνέχεια τα ξεπλένετε με άφθονο νερό. Αν έχετε περισσότερο χρόνο στην διάθεση σας τότε τα μουλιάζετε για 10-20 λεπτά σε διάλυμα νερού και ξυδιού, για καλύτερα αποτελέσματα και μετά ξεπλένετε.
 
Ένας άλλος τρόπος για να πλύνετε αποτελεσματικά τα φρούτα και τα λαχανικά σας, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και όχι χημικά απορρυπαντικά είναι  με ένα από τα ακόλουθα μείγματα :
·         1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι νερό.Βάλτε τα υλικά σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ανακινήστε και ψεκάστε με αυτό τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Αφήστε το για λίγα λεπτά και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
·         1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι, 1 φλιτζάνι νερό. Πάλι χρειάζεστε μπουκάλι με ψεκαστήρα με το οποίο θα ψεκάσετε τα λαχανικά σας και αφού το αφήσετε για λίγο θα ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
 
Αν δεν αγοράζετε βιολογικά φρούτα τότε καλό θα ήταν να αφαιρείτε την φλούδα τους, ιδίως των μήλων τα οποία είναι από τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα φρούτα. Το ίδιο ισχύει και για τα αχλάδια, νεκταρίνια και ροδάκινα. Πάντα όμως να τα πλένετε, είτε τα ξεφλουδίσετε είτε όχι.
 
Όσο για τα λαχανικά πάντα αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα, όπως το μαρούλι και το λάχανο αφού εκεί βρίσκονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να απορροφούν από το έδαφος κάθε ουσία με την οποία έχει ψεκαστεί όλη η καλλιέργεια, αλλά με το σκεπτικό ότι οι ψεκασμοί επικάθονται στην εξωτερική επιφάνεια τους περισσότερο, πρέπει πάντα να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα και να αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών των συμβατικών προϊόντων.  
 
 
Υγειοφάγος
 
 
 


Photo Credit: DafneCholet via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου