28 Αυγ 2013

Τροφές Πλούσιες σε Φυτικές Ίνες!

 
Η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας φυτικών ινών είναι σημαντική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού και όχι μόνο για την σωστή λειτουργία του εντέρου. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η εντερική υγεία καθορίζει και το ποσοστό φλεγμονών στο σώμα, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζοντας μέχρι και την υγεία του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και για να βοηθηθείτε στην επιλογή των σωστών τροφών ώστε να καταναλώνετε αρκετή ποσότητα θα δείτε παρακάτω τις τροφές με την μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών.



Όσπρια

Πολύ λίγες τροφές μπορούν να συγκριθούν με τα μαγικά όσπρια και αν δεν τα έχετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο ίσως είναι ώρα να τους δώσετε την προσοχή που πρέπει.

Την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες την κατέχουν τα ιαπωνικά φασόλια "azuki" με 17 γρ. και ακολουθούν τα γνωστά σε όλους άσπρα φασόλια και οι φακές με 16 γρ. φυτικών ινών, τα μαύρα φασόλια 15γρ. και τα ρεβύθια 12γρ. ανά κούπα μαγειρεμένων φασολιών.



Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πλήρης τροφή και πλούσια σε φυτικές ίνες αρκεί να καταναλώνονται ωμοί και ανάλατοι. Τα καρύδια Βραζιλίας και το κουκουνάρι (σπόροι πεύκου) είναι στην κορυφή με 12γρ. φυτικών ινών και ακολουθούν τα αμύγδαλα με 4 γρ. τα φυστίκια Αιγίνης με 3 γρ. τα καρύδια 2 γρ. και τα κάσιους με 1γρ. φυτικών ινών ανά 30 γραμμάρια ξηρών καρπών.



Σπόροι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τους περιλαμβάνουν στην διατροφή τους, όμως είναι γεμάτοι από υγιεινά λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και φυσικά φυτικές ίνες. Οι σπόροι τσία έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με 10γρ ανά 2 κουταλιές και ακολουθεί ο λιναρόσπορος με 4γρ. και οι σπόροι κάνναβης με 2γρ. Οι σπόροι σισαμιού περιέχουν 8 γρ. ανά μισή κούπα, οι ηλιόσποροι 6γρ. και οι κολοκυθόσποροι 3 γρ.



Δημητριακά ολικής άλεσης

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από δυσανεξία στην γλουτένη και εδώ η λίστα έχει δημητριακά με υψηλή ποσότητα φυτικών ινών και χωρίς γλουτένη. Ανά φλιτζάνι μαγειρεμένων δημητριακών την πρώτη θέση κατέχει η βρώμη με 8 γρ. η κινόα, ο αμάρανθος και το φαγόπυρο με 5 γρ. το καστανό ρύζι 4 γρ. και το κεχρί με 2 γρ. φυτικών ινών.

Βέβαια φυτικές ίνες θα βρεί κανείς και στα φρούτα και τα λαχανικά όπως για παράδειγμα στα βατόμουρα και στα σμέουρα 8 γρ. και στις φράουλες 3 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι φρούτων και στο σπανάκι και τις λαχανίδες 5 γρ. σέσκουλα 5 γρ. κόκκινη κολοκύθα 6γρ. και στα κολοκυθάκια 3 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι μαγειρεμένων χορταρικών.
 
 
Υγειοφάγος
 
 
Photo Credit: Chrissy Olson via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου