21 Αυγ 2013

Απολαύστε τα Φρούτα & Λαχανικά του Καλοκαιριού για Λίγες Μέρες Ακόμη!


Η τροφή μας σήμερα παράγεται με ένα βιομηχανοποιημένο τρόπο που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποσότητα και την ταχύτητα και όχι στην ποιότητα (δυστυχώς). Η κατάσταση και στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημη αφού δεν υπάρχει έλεγχος πουθενά και ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσει κανείς είναι να δει τις επιστροφές ελληνικών προϊόντων από το εξωτερικό λόγω ακαταλληλότητας.
 
 
Το πιο μεγάλο ίσως μερίδιο ευθύνης το έχουμε εμείς αφού με τις επιλογές μας σαν καταναλωτές περνάμε μηνύματα όπως : θέλω τομάτες τον Δεκέμβριο! αναγκάζοντας τους καλλιεργητές να παράγουν τομάτες αφύσικα, οι οποίες αναγκαστικά είναι φορτωμένες με φυτοφάρμακα και ορμόνες και τελικά και μεταλλαγμένες.
 



 
Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό?


1. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής
2. Προτιμάμε τοπικά είδη από παραγωγούς της περιοχής μας
3. Προτιμάμε να ψωνίζουμε απ' ευθείας από παραγωγούς (λαϊκές αγορές)
4. Προτιμάμε βιολογικά προϊόντα που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα, και δεν προέρχονται από υβρίδιους ή μεταλλαγμένους σπόρους.
Πριν λοιπόν το καλοκαίρι μας αποχαιρετήσει μαζί με τα προϊόντα του, βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά όσο ακόμα προλαβαίνετε :


Αγγούρια
 
Το καλοκαίρι είναι η εποχή τους και είναι γεμάτα νερό, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, C και λίγο από Β6, Ε και Κ.




Μελιτζάνες
 
Καλλιεργούνται από την αρχαιότητα και μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, περιέχουν όμως πολλά φυτοχημικά και αντιοξειδωτικές ουσίες.




Καρότα
 
Έχουν χαρακτηριστεί super τροφή, με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Καθαρίζουν το αίμα και αποτρέπουν τις καρδιοπάθειες.




Πιπεριές
 
Σε πολλά χρώματα και πλούσιες σε βιταμίνες C, Β6 αλλά και μικρότερες ποσότητες Α, Β, Ε, Κ και αντιοξειδωτικά.




Καλαμπόκια
 
Μπορεί να κατηγορούνται γιατί από αυτά παράγεται το "σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης" και γιατί οι περισσότερες καλλιέργειες είναι γενετικά τροποποιημένες όμως, τα καλαμπόκια (οι ντόπιες ελληνικές ποικιλίες) περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη - δυο φυτοχημικά για άριστη όραση - και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα έχετε δοκιμάσει ωμά?




Φασολάκια
 
Μια πλήρης τροφή με βιταμίνες C, Α, Β, Κ, Ε και σίδηρο.




Κολοκύθια
 
Με λίγες θερμίδες τα κολοκύθια μας προσφέρουν βιταμίνες Α, C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, μας βοηθούν να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος.
 
Αλλά και τόσα ακόμα όπως : μπάμιες, αρακάς, βλίτα, παντζάρια, φρέσκες πατάτες, αλλά και φρούτα όπως : νεκταρίνια, αχλάδια, μήλα, καρπούζια, πεπόνια.
 
 
 
Υγειοφάγος

 
Photo Credit: thebittenword.com via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου