20 Αυγ 2013

Έρευνα Δείχνει τα Μοναδικά Οφέλη από την Κατανάλωση Αβοκάντο!


Πιθανώς γνωρίζετε ότι τα αβοκάντο είναι μια άριστη πηγή βιταμίνης Ε, αλλά ξέρατε ότι ακριβώς επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν ευεργετικά για τον άνθρωπο λιπαρά, είναι και σούπερ αντιγηραντικά? Έρευνες έδειξαν ότι τα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών όπως το β-καροτένιο όταν τρώγονται συνδυαστικά με άλλα φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν επίσης ένα σάκχαρο που ονομάζεται "D-manno-heptulose" και βοηθά το δέρμα να παράγει κολλαγόνο, το οποίο αποτρέπει τις ρυτίδες.
 
 
Νέα ανάλυση δεδομένων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας & Διατροφής (NHANES) δείχνει ότι η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα διατροφής, την καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, χαμηλότερη πρόσληψη σακχάρων, μειωμένο σωματικό βάρος, ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) και μικρότερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερη καλή χοληστερόλη. Όλα αυτά δημοσιεύτηκαν στο Αμερικάνικο περιοδικό "Nutrition Journal".



Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η κατανάλωση αβοκάντο ενισχύει τα κύτταρα απέναντι στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες υποστηρίζοντας έτσι την υγεία όλου του οργανισμού. Συγκεκριμένα φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν αβοκάντο σε οποιαδήποτε ποσότητα κατά την διάρκεια της καταγραφής της διατροφής τους, είχαν καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και καλύτερα επίπεδα στους δείκτες της υγείας τους, συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν αβοκάντο. Η ποσότητα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ήταν περίπου 1/2 αβοκάντο καθημερινά.
 
 
Σύμφωνα με την έρευνα όσοι κατανάλωναν αβοκάντο είχαν 36% μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών, 23% περισσότερη βιταμίνη Ε, 13% περισσότερο μαγνήσιο, 16% περισσότερο κάλιο, και 48% περισσότερη βιταμίνη Κ σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν αβοκάντο.
Όσοι κατανάλωναν αβοκάντο είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη καλών λιπαρών (18% μονοακόρεστων και 12% πολυακόρεστων), ενώ η πρόσληψη θερμίδων ήταν ίδια και στις δυο ομάδες.
Όσοι κατανάλωναν αβοκάντο στο τέλος της έρευνας, είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος, κατά μέσο όρο 4 εκατοστά μικρότερη περιφέρεια μέσης και ζύγιζαν κατά μέσο όρο 3,5 κιλά λιγότερο από όσους δεν έτρωγαν αβοκάντο.
Είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερα ποσοστά από την καλή HDL χοληστερόλη.
Η μελέτη βρήκε πως όσοι έτρωγαν αβοκάντο είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασθένειες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο όπως, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.
 
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης "Αυτές οι παρατηρήσεις προήλθαν από τα στοιχεία έρευνας του πληθυσμού και παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για την κατανόηση των σχέσεων μεταξύ της διατροφής και της υγείας και θα δώσουν κατευθύνσεις για μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες".
  • Φτιάξτε μια σάλτσα για τα ζυμαρικά σας βάζοντας στο multi 1 αβοκάντο, βασιλικό, όσο σκόρδο θέλετε, αλάτι, πιπέρι και τον χυμό μισού λεμονιού. Αλέστε και περιχύστε την σάλτσα σε ζεστά μακαρόνια ολικής άλεσης.
 
  • Φτιάξτε μια μαγιονέζα βάζοντας στο multi βασιλικό, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και αλέστε μέχρι να λιώσουν, προσθέστε 1-2 αβοκάντο και συνεχίστε το χτύπημα. Τέλος βάλτε 2-4 κουταλιές ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε την κρύα σε σάντουιτς στην πατατοσαλάτα ή σε όποια συνταγή θέλετε.
 
Υγειοφάγος
 
 
 
Πηγή : January 2013 issue of Nutrition Journal

Photo Credit: HarmonyRae via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου