1 Αυγ 2013

Βανίλια! Ο θησαυρός των Αζτέκων!

Γνωρίζετε ότι η βανίλια προέρχεται από ένα είδος της πανέμορφης ορχιδέας?
Είναι ένα φυτό που απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση για την καλλιέργεια του, αφού τα άνθη του είναι τόσο μικρά που η επικονίαση τους μπορεί να γίνει μόνο από μια μικρή μέλισσα που ζει στο Μεξικό, που είναι και η χώρα προέλευσης της. Στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη που καλλιεργείται το φυτό, εφαρμόζεται η τεχνητή επικονίαση, δηλαδή κάθε ορχιδέα γονιμοποιείται από γεωργικούς εργάτες οι οποίοι μεταφέρουν προσεκτικά την γύρη από λουλούδι σε λουλούδι. Και τα λουλούδια έχουν ζωή μόνο μια μέρα. Έτσι μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί η τιμή της βανίλιας είναι τόσο υψηλή. Όμως τα οφέλη από την κατανάλωση της αληθινής βανίλιας είναι πολλά, σε αντίθεση με την τεχνητή που μπορεί να περιέχει βλαβερές πετροχημικές ουσίες.
 
 
Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Bartram's Herbal Medicine η βανίλια έχει χρησιμοποιηθεί για δαγκώματα φιδιών, ναυτία, αλλά και για την ρύθμιση της έμμηνου ρύσεως. Επιπλέον η βανίλια μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα άγχους, να τονώσει τον μεταβολισμό βοηθώντας στην μείωση του σωματικού βάρους και  να βελτιώσει την υγεία του δέρματος.
 
 
·         Η βανίλια δεν προσθέτει μόνο γεύση και άρωμα στις συνταγές σας, αλλά περιέχει και αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην αποτροπή πολλών θεμάτων υγείας.
·         Αυτή η αρωματική ουσία μέσα από έρευνες έχει δείξει τη δύναμη της ενάντια σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τους ιστούς και προκαλούν διάφορους τύπους καρκίνου όπως του προστάτη και του παχέος εντέρου. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βανίλιας ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων βοηθώντας έτσι στην θεραπεία του καρκίνου.
·         Η βανίλια είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην καταπολέμηση λοιμώξεων λόγω της Ευγενόλης και της Βανιλλίνης Υδροξυβενζαλδεΰδης που περιέχει. Επίσης λόγω των καταπραϋντικών ιδιοτήτων της λειτουργεί και ενάντια σε φλεγμονές.
·         Η βανίλια είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. Η γλυκιά μυρωδιά της απαλύνει τα νεύρα και κάνοντας χρήση του αιθέριου ελαίου της μπορείτε να ανεβάσετε την διάθεση σας.
·         Σε περιπτώσεις αϋπνίας βάλτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου βανίλιας στο μαξιλάρι σας ή κάντε ένα απαλό μασάζ με λίγες σταγόνες που θα έχετε διαλύσει σε λίγο λάδι βάσης, αφού ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ηρεμεί την πίεση και σας βοηθά να κοιμηθείτε.
·         Η βανίλια επηρεάζει συγκεκριμένες ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και βοηθά στην ρύθμιση του κύκλου της περιόδου.
·         Λόγω της καταπραϋντικής της ιδιότητας και των ηρεμιστικών αποτελεσμάτων της, χρησιμοποιείται για το πυρετό, το άγχος, το στρες, την υπερευαισθησία από αλλεργίες.
·         Τέλος η βανίλια πιστεύεται ότι είναι το καλύτερο αφροδισιακό. Το έλαιο της βανίλιας χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ανικανότητας, της στυτικής δυσλειτουργίας, της απώλειας της λίμπιντο και άλλων σεξουαλικών διαταραχών. Διεγείρει την έκκριση ορμονών όπως η τεστοστερόνη, που βοηθά στην αφύπνιση της σεξουαλικής ζωής ενός ατόμου.
 
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή : 1.The Epicentre:Encyclopedia of Spices: Vanilla, 2. Bartram's Encyclopedia of Herbal Medicine.
Photo Credit: mmmavocado via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου