17 Αυγ 2013

Βόριο! Ένας Πολύτιμος Σύμμαχος Κατά της Οστεοπόρωσης!


Αν ρωτήσετε ποια θρεπτικά συστατικά απαιτούνται για υγιή οστά, για γερά δόντια και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, οι περισσότεροι θα απαντήσουν : το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα από τα πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την διατήρηση γερών οστών, όμως το συστατικό για το οποίο σίγουρα δεν έχετε ακούσει τίποτα είναι το βόριο.
 
 
Το βόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που αυξάνει την απορρόφηση και την αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και στην συνέχεια την ενίσχυση των οστών, αλλά συχνά παραβλέπεται ως μια θρεπτική ουσία για την υγεία των ιστών και ακόμα και επαγγελματίες διατροφολόγοι το έχουν τελείως ξεχασμένο. Σύμφωνα με το βιβλίο του Dr. Bernard Jensen "Οδηγός για την Χημεία του Σώματος και Διατροφή" αναφέρονται έρευνες που δείχνουν πως το βόριο αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα καθώς και άλλων ορμονών, που εμποδίζουν την απώλεια του ασβεστίου και την απομετάλλωση των οστών (απώλεια πολύτιμων ανόργανων ουσιών από τα οστά).
Το βόριο επίσης δρα σαν μια ήπιας μορφής θεραπεία υποκατάστασης ορμονών για γυναίκες στην εμμηνόπαυση, που έχουν έλλειψη αυτών των ορμονών. Αυτή η ομάδα γυναικών είναι πιο ευάλωτη με πιο εύθραυστα οστά λόγω της πτώσης των ορμονών.

Ο οργανισμός χρειάζεται βόριο για να διατηρήσει τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό και σύμφωνα με έρευνες, γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε βόριο είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου από το σώμα τους. Όταν σε αυτές τις γυναίκες δόθηκε συμπλήρωμα βορίου 3mg την ημέρα, η απώλεια ασβεστίου μειώθηκε κατά 40%. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βόριο ενισχύει τα φυσικά στεροειδή που παρασκευάζονται από τον οργανισμό στο αίμα. Αυξάνει στο διπλάσιο τα επίπεδα των οιστρογόνων και της οιστραδιόλης 17Β, φτάνοντας έτσι στα ίδια επίπεδα με τις γυναίκες που έχουν φαρμακευτική θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων.


Ο μέσος κάτοικος του μοντέρνου κόσμου παίρνει μόνο την μισή ποσότητα βορίου που χρειάζεται σε καθημερινή βάση από την διατροφή του, για να προλάβει τα προβλήματα απώλειας ασβεστίου από τον οργανισμό και την οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες έτσι εξηγείται και ο λόγος που οι άνθρωποι εξακολουθούν να παρουσιάζουν οστεοπόρωση παρ' όλα τα συμπληρώματα ασβεστίου που λαμβάνουν. Θα μπορούσε να εξηγήσει και το γιατί όσοι κάνουν χορτοφαγική διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση, δεδομένου ότι τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βόριο.
 
 
Βόριο θα βρείτε σε φρούτα όπως τα αχλάδια, τα σταφύλια, οι σταφίδες, οι χουρμάδες, τα ροδάκινα και τα μήλα. Σε όσπρια όπως η σόγια, σε ξηρούς καρπούς όπως τα φουντούκια και τα αμύγδαλα και στο μέλι.
 
 
Υγειοφάγος

Πηγή : Guide to Body Chemistry & Nutrition, Dr. Bernard Jensen
Photo Credit: angelocesare via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου