17 Ιουλ 2013

Βούτυρο! Η Τόσο Παρεξηγημένη Super Τροφή!

Ανησυχείτε για την υγεία σας, έχετε σταματήσει να καταναλώνετε βούτυρο και χρησιμοποιείτε μαργαρίνη. Ίσως τελικά η κατάργηση του βουτύρου από το διαιτολόγιο σας να μην είναι και τόσο καλή επιλογή.
 
 
Η προέλευση του βουτύρου ξεκινάει εδώ και χιλιάδες χρόνια,από την εποχή που οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν την εκτροφή ζώων. Η πρώτη γραπτή αναφορά για το βούτυρο βρέθηκε σε μια πλάκα ασβεστόλιθου ηλικίας 4.500 ετών.
Στην Ινδία το βούτυρο (γκι) έχει χρησιμοποιηθεί σαν βασική διατροφή, σαν σύμβολο της αγνότητας που αξίζει να προσφερθεί στους θεούς σε θρησκευτικές τελετές, για πάνω από 3.000 χρόνια.
Στην Βίβλο υπάρχουν αναφορές στο βούτυρο σαν παράγωγο του γάλακτος, όπως και ότι ο  Αβραάμ πρόσφερε μοσχάρι, γάλα και βούτυρο στους τρεις αγγέλους που παρουσιάστηκαν μπροστά του στην πεδιάδα του Μαμβρή.
 
 
Για χιλιετίες οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγνώριζαν το βούτυρο ως μια τροφή με οφέλη για την υγεία τους. Πως συνέβη και μετατράπηκε σε δολοφόνο της υγείας μας?  Ένας ερευνητής, ο Ancel Benjamin Keys στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, μελέτησε το πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία και υπέθεσε πως διαφορετικά είδη λιπών έχουν και διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία. Επίσης συνέδεσε την κατανάλωση βουτύρου με την στεφανιαία νόσο. Και μπορεί να μειώθηκε η κατανάλωση βουτύρου και να αυξήθηκαν οι τροφές με μειωμένα λιπαρά όμως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολούθησαν να είναι οι πιο θανάσιμες.
Και στην συνέχεια γύρω στο 1970 οι μητέρες που ανησυχούσαν για την υγεία των παιδιών τους αντικατέστησαν το βούτυρο με μαργαρίνη, αφού οι κατασκευαστές της μαργαρίνης τις έπεισαν πως είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Εκείνη την εποχή κανείς δεν ρώτησε ποιες μελέτες αποδεικνύουν πως η μαργαρίνη είναι ασφαλής. Κανείς δεν αμφισβήτησε την ποιότητα της τεχνητής αυτής τροφής, και η πλειοψηφία των ανθρώπων εξαφάνισε το βούτυρο από την διατροφή τους παρά την χρήση του για χιλιάδες χρόνια.
Παρά την συνεχιζόμενη πτώση της κατανάλωσης των ζωικών λιπών και του βουτύρου και την συνεχιζόμενη άνοδο της μαργαρίνης, συνεχίστηκε η άνοδος της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
 
 
Το ότι η μαργαρίνη είναι πιο υγιεινή συγκριτικά με το βούτυρο είναι ένας πολύ καλά διατηρημένος μύθος!
Πρόκειται για επεξεργασμένα με χημικό τρόπο έλαια, που με την μέθοδο της υδρογόνωσης στερεοποιούνται. Και η μαργαρίνη και παρόμοια υδρογονωμένα έλαια είναι πιο επιζήμια για την υγεία από οποιοδήποτε βούτυρο το οποίο είναι φυσικό προϊόν και ακατέργαστο.
 
 
Συμπεριλάβετε το αληθινό βούτυρο στην διατροφή σας καθώς και μια ποικιλία από ευεργετικά έλαια και λίπη στην διατροφή σας όπως ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, σησαμέλαιο (ψυχρής έκθλιψης και βιολογικά). Όλα μαζί λειτουργούν για να παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για μακροζωία, ισορροπία ορμονών, για την υγεία της καρδιάς, οξεία όραση, λαμπερό δέρμα και ενέργεια. Και επιπλέον το βούτυρο :
  • Περιέχει την μορφή της βιταμίνης Α που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό για την υγεία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων.
  • Περιέχει λαυρικό οξύ σημαντικό στην θεραπεία των μυκητιάσεων και της κάντιντα.
  • Περιέχει λεκιθίνη, απαραίτητη για τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.
  • Περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών  Ε και Κ.
  • Τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται στο βούτυρο έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Είναι πλούσια πηγή  σελήνιου, του μεταλλικού στοιχείου που κρατά τον άνθρωπο νέο, υγιή και δυνατό.
  • Περιέχει συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA), με αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθητικό στο χτίσιμο των μυών και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η βιταμίνη D που περιέχεται στο βούτυρο είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών.
  • Περιέχει στιγμαστερόλη γνωστή και ως “παράγοντας ενάντια στην δυσκαμψία Wulzen”, ευεργετική για περιπτώσεις εκφυλιστικής αρθρίτιδας, ασβεστοποίησης των αρθρώσεων και σκλήρυνσης των αρτηριών.
  • Είναι πηγή ιωδίου σε εξαιρετικά απορροφήσιμη μορφή.
  • Είναι πηγή άμεσης ενέργειας και δεν αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό του σώματος.
  • Τα λιπαρά του βουτύρου είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος των παιδιών.
  • Περιέχει αραχιδονικό οξύ το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του εγκεφάλου και είναι ζωτικής σημασίας συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.
  • Προστατεύει τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους από γαστρεντερικές λοιμώξεις.
  • Βοηθάει στην απορρόφηση των βασικών μετάλλων από τον οργανισμό.
  • Είναι σημαντική τροφή για τις έγκυες καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών των εμβρύων.
Προσπαθήστε να βρείτε ωμό βούτυρο (από μη παστεριωμένο γάλα), για όλες τις παραπάνω ιδιότητες και βιταμίνες, ή φτιάξτε το μόνοι σας.
Πόσο πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά? Εδώ ισχύει ότι και για το φυσικό θαλασσινό αλάτι : Αν νιώθετε πως το χρειάζεστε φάτε το, αφού το σώμα σας ξέρει καλύτερα. Αν έχετε βρει και βούτυρο ωμό άριστης ποιότητας και βιολογικό θα δείτε την διαφορά και μόνοι σας στον οργανισμό σας.
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή : Why Butter is Better www.westonaprice.org. From The Skinny on Fats,http://www.westonaprice.org/knowyourfats/skinny.html and Why Butter is Better.
Photo Credit: DigiDreamGrafix.com via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου