18 Ιουλ 2013

Αμάρανθος! Ο Αρχαίος Σπόρος με το Ελληνικό Όνομα!

Σε ένα δημοσίευμα του περιοδικού “Science” ο αμάρανθος χαρακτηρίστηκε ως “το στιτάρι του μέλλοντος” και όχι τυχαία, αφού οι σπόροι του αμαράνθου περιέχουν έναν σημαντικό αναστολέα ενζύμου ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
 
Ο αμάρανθος είναι ένας πολύ μικρός σπόρος και θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα ψευδο-δημητριακό αφού δεν προέρχεται από τα δημητριακά όπως το σιτάρι ή τη σίκαλη, αλλά ανήκει περισσότερο στην οικογένεια της κινόα και του φαγόπυρου.
Αυτού του είδους οι σπόροι δεν περιέχουν γλουτένη αλλά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικές ίνες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Ο αμάρανθος μπορεί να είναι ένας μικροσκοπικός σπόρος αλλά το όνομα του ελληνικό (ο ανθός που δεν μαραίνεται) και η δυναμή του τελικά μεγάλη. Στην Κεντρική Αμερική την εποχή  των Αζτέκων, χρησιμοποιούσαν τον αμάρανθο για να ταΐσουν τα μωρά τους. Με αυτόν τρέφονταν και οι πολεμιστές για ενέργεια και αντοχή και σύμφωνα με τους ιστορικούς αποτελούσε το 80% της διατροφής τους.
 
Σήμερα υπάρχει στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής σε μορφή σπόρων ή σε αλεύρι.
  • Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής αξίας και μάλιστα πολύ περισσότερη από αυτήν των δημητριακών. Επίσης περιέχει το αμινοξύ λυσίνη – πρωτεΐνη που στα περισσότερα σιτηρά δεν υπάρχει. Οι επιστήμονες εξετάζοντας την περιεκτικότητα του αμαράνθου σε πρωτεΐνες βρίσκουν πως είναι παρόμοιας βιολογικής αξίας με αυτή του γάλακτος. Έχει λοιπόν τον άριστο συνδυασμό των βασικών αμινοξέων που απορροφάται καλύτερα από το έντερο.
  • Ανακατεύοντας λίγο αλεύρι αμαράνθου με αλεύρι καλαμποκιού, έχετε ένα μείγμα από πλήρεις πρωτεΐνες. Επίσης το μείγμα αλεύρι ρυζιού με αλεύρι αμαράνθου σε αναλογία 1/1 μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες.
  • Οι σπόροι του αμαράνθου περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου (347mg σε μια κούπα σπόρων), μαγνήσιο (519 mg σε μια κούπα σπόρων) και σίδηρο.  
  • Εκτός από την αντικαρκινογόνο δράση του ενάντια στον καρκίνο του μαστού, έρευνες δείχνουν πως τα έλαια στους σπόρους αμαράνθου βοηθούν ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας την χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Ο αμάρανθος είναι μια καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων – όπως και τα περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης και περιέχει βιταμίνη Ε σε ποσά παρόμοια με του ελαιολάδου.
  • Έρευνες δείχνουν πως ο αμάρανθος έχει και αποτελεσματικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφού τα έλαια του προστατεύουν την μεμβράνη των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.
  • Όταν προσθέτετε αλεύρι αμαράνθου σε ποσοστό 25% από την συνολική ποσότητα που χρειάζεται η συνταγή σας, εμπλουτίζετε  και ενισχύετε την θρεπτική αξία και την γεύση  των τροφών που φτιάχνετε. Επειδή αυτό το αλεύρι δεν περιέχει γλουτένη, μόνο του  δεν είναι το κατάλληλο για συνταγές που πρέπει να φουσκώσουν, γι’ αυτό συνήθως το αναμιγνύουμε μαζί με κάποιο άλλο αλεύρι. Επιπλέον το αλεύρι από αμάρανθο είναι κατάλληλο για να δένει σάλτσες, σούπες και βραστά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε αυτό τον μικρό σπόρο. Καλό είναι να προηγηθεί το ξέβγαλμα και μούλιασμα του σε νερό για τουλάχιστον 8 ώρες προκειμένου να μαλακώσει.
Για μια γλυκιά κρέμα βράστε σε χαμηλή φωτιά 1 κούπα αμαράνθου σε 3 κούπες νερό ή γάλα ή γάλα καρύδας, ρυζιού, ή όποιο εσείς προτιμάτε, για 20-25 λεπτά ανακατεύνοντας συχνά. Στο τέλος προσθέστε κανέλα και μέλι ή στέβια, ξηρούς καρπούς, σταφίδες.
 
Γίνονται επίσης εξαιρετικές φύτρες. Μουλιάστε τους σπόρους για μισή ώρα σε καθαρό νερό και στην συνέχεια ξεπλύντε και στραγγίξτε τους. Μετά από 8 ώρες ξεπλύντε και στραγγίξτε τους πάλι. Αυτή διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να δείτε τους σπόρους να βγάζουν βλαστούς. Τότε είναι έτοιμοι να μπούν σε σαλάτες και σάντουιτς.

Μπορείτε να φτιάξετε μικρά ποπ – κορν βάζοντας στεγνούς σπόρους αμαράνθου σε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σκεπασμένο το καπάκι. Σε μέτρια φωτιά μετά από λίγο θα αρχίσετε να ακούτε τις μικρές εκρήξεις των σπόρων. Όταν σταματήσουν αυτοί οι ήχοι το ποπ – κορν είναι έτοιμο.
 
Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : USDA, Nutritional Database, Standard Ref. 20,  Amaranth: an ancient crop for modern technology. In ACS Symposium Series

Photo Credit: orphanjones via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου