17 Ιουλ 2013

Έρευνα : Ανθρώπινο Μικροβίωμα & Μικροβιοσύνθεση! Μια Διαφορετική Θεραπευτική Προσέγγιση!


Φανταστείτε τι μεγάλη επανάσταση θα ήταν μια επιστημονική ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός καινούριου οργάνου. Κάπως έτσι αισθάνεται η επιστημονική κοινότητα σχετικά με το μικροβίωμα!





Τι είναι το μικροβίωμα?


Είναι μια περιγραφή των γονιδίων όλων των μικροβίων (δηλαδή της μικροβιοσύνθεσης) που κατοικούν στο σώμα μας. Ο διεθνής όρος είναι η λέξη "microbiome" που αντιστοιχεί στην ελληνική "χλωρίδα του εντέρου" - λέξη τελείως λανθασμένη αφού αναφέρεται μόνο στον φυτικό κόσμο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου δεν έχουν καμιά σχέση. Τώρα που τα γονίδια αυτών των μικροβίων έχουν καταγραφεί, οι ερευνητές καταλήγουν πως μπορεί τα βακτήρια του εντέρου - υπεύθυνα για την ζύμωση υδατανθράκων, την δημιουργία βιταμινών και την μεταβολή των τοξινών - να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά σε γενετικό επίπεδο συμπεριφέρονται όλα το ίδιο. Πιστεύουν λοιπόν ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν σε συνεργασία να εκτελέσουν μεταβολικές λειτουργίες καλύτερα και από το ήπαρ!





Μικροβιοσύνθεση και υγιής οργανισμός


Δημιουργήθηκαν μαζί με την γέννηση μας και έχουν σχηματιστεί με τα πρώτα μας γενέθλια. Το γαστρεντερολογικό μας σύστημα είναι γεμάτο με αυτά από τον μητρικό θηλασμό. Ο φόβος πια είναι πως περιορίζουμε την επαφή μας με τα μικρόβια, αφού οι καλλιέργειες πια αποστειρώνονται σχεδόν, τα ζώα ζουν με αντιβιώσεις και οι μέθοδοι όπως η παστερίωση δεν βοηθούν στην φυσιολογική ανάπτυξη των φιλικών μικροβίων στον οργανισμό. Πιστεύεται πως η αλματώδης αύξηση αλλεργιών και άσθματος είναι σχετική με όλα αυτά, γιατί μετά το πρώτο έτος της ζωής ενός μωρού η μικροβιοσύνθεση επηρεάζεται από την διατροφή, την λήψη αντιβιοτικών και το στρες. Είναι τόσο σημαντική η ύπαρξη τους στο σώμα μας και οι μεταβολικές λειτουργίες τους, που και οι πιο μικρές αλλαγές σε αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, προκαλώντας ακόμη και ασθένειες.
Η σύνδεση της μικροβιοσύνθεσης με τις ασθένειες είναι ακόμη υπό μελέτη, όμως είναι γνωστό σε όλους πόσο πολύτιμη είναι η λήψη προβιοτικών ενζύμων μετά από χρήση αντιβιοτικών, για την αποκατάσταση της εντερικής μικροβιοσύνθεσης (των φιλικών μικροβίων). Εκτός όμως από αυτή την θεραπευτική επίδραση υπάρχουν αρκετές σαφείς σχέσεις του μικροβιώματος του εντέρου και της συνολικής υγείας του οργανισμού.





Το μικροβίωμα σχετίζεται με την παχυσαρκία


Ένα μέρος αυτής της νέας έρευνας καταλήγει πως η μικροβιοσύνθεση παίζει καθοριστικό ρόλο για την εκδήλωση παχυσαρκίας. Πιστεύεται πως τα διάφορα μικρόβια που κατοικούν στο έντερο, χρησιμοποιούν τις θερμίδες με πολύ διαφορετικό τρόπο. Η μικροβιοσύνθεση με μικρόβια που χρησιμοποιούν μικρή ενέργεια οδηγούν σε μεγαλύτερη απορρόφηση θερμίδων από τον οργανισμό. Έτσι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι παχύσαρκοι. Αυτή είναι μόνο η αρχή της σύνδεσης ανάμεσα στην "χλωρίδα" του εντέρου και την παχυσαρκία. Φανταστείτε όμως αν μπορούσαμε να αλλάξουμε το μικροβίωμα του εντέρου, ώστε να περιέχει τα μικρόβια που θα μας βοηθήσουν να είμαστε λεπτοί.
Υπάρχουν επίσης πολλές συναρπαστικές θεωρίες σχετικά με το μικροβίωμα του εντέρου και την εκδήλωση καρκίνου, διαβήτη, αυτισμού, νευρολογικών διαταραχών και άλλων. Και άλλες σχετικές με την διατροφή μας και την πρόσληψη των σωστών βακτηρίων, που θα λειτουργούν θεραπευτικά. Πρόκειται για έρευνες που ξεκίνησαν μόλις και αναμένουμε τα αποτελέσματα τους, αφού υπόσχονται εξατομικευμένη ιατρική με βάση την γενετική των τρισεκατομμυρίων μικροβίων που σας αποκαλούν "σπίτι τους".
 
 
Υγειοφάγος
 
 
 
Πηγή : Human Microbiome Project (HMP) Telebriefing Resources
Photo Credit: euthman via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου