3 Ιουλ 2013

Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής για τις Εξάψεις της Εμμηνόπαυσης!


Όταν μιλάμε για εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση μιλάμε για ένα αίσθημα ζέστης που ξεκινάει συνήθως και είναι πιο έντονο στο κεφάλι και στην περιοχή του λαιμού. Πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα στις περισσότερες γυναίκες χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλες όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση θα το νιώσουν.
Η βασική αιτία είναι μια διαταραχή στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, αλλά το πως ακριβώς σχετίζονται αυτά τα δυο δεν είναι πλήρως κατανοητό.
Υπάρχουν όμως συμπληρώματα διατροφής, βότανα και αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ανακούφιση με φυσικό τρόπο:
Μάκα
Πρόκειται για παραδοσιακό φυτό των ιθαγενών του Περού. Η ρίζα χρησιμοποιείται σαν τονωτικό ολόκληρου του ενδοκρινολογικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην εξισορρόπηση των ορμονών, τους εξαντλημένους αδένες και βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει τις μεγάλες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. Η πλειοψηφία των γυναικών με εξάψεις κάνοντας χρήση της μάκα είχαν μεγάλο περιορισμό των συμπτωμάτων. Ξεκινήστε με 2 κάψουλες την ημέρα και σταδιακά αυξήστε σε 4 την ημέρα. Εναλλακτικά κυκλοφορεί μάκα σε σκόνη που μπορείτε να προσθέσετε σε smoothies - 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και αυξάνετε σταδιακά μέχρι μια κουταλιά της σούπας. Κάθε μήνα κάντε μια παύση για λίγες μέρες όπως και με κάθε συμπλήρωμα διατροφής ή βιταμίνη που παίρνετε.
Σιμισιφούγκα
Η σιμισιφούγκα είναι βότανο που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς της Αμερικής για να θεραπεύσουν ορμονικές ανισορροπίες που σχετίζονταν με την εμμηνόπαυση. Σήμερα οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν το βότανο ή το εκχύλισμα του για την θεραπεία μιας μεγάλη ποικιλίας συμπτωμάτων σχετικών με την εμμηνόπαυση όπως : εξάψεις, εναλλαγές στην διάθεση, διαταραχές του ύπνου και κολπική ξηρότητα. Δυο - τρία φλιτζάνια αφέψημα καθημερινά ή ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα 2-3 φορές την ημέρα είναι η ιδανική δοσολογία. Αν επιλέξετε σε μορφή κάψουλας τότε ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ βοηθά ενισχύοντας την λειτουργία των επινεφριδίων συμβάλλοντας στην μείωση των εξάψεων με την πάροδο του χρόνου.Προτιμήστε τις κάψουλες ή τις αμπούλες, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, υφίστανται μικρότερη επεξεργασία και περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα από τα δραστικά συστατικά του. Θα βρείτε ακόμη σε καταστήματα με βότανα ολόκληρη τη ρίζα του φυτού, που είναι λίγο πιο ακριβή. Μπορείτε λοιπόν να μασάτε καθημερινά ένα μικρό κομμάτι της ρίζας του φυτού (6-7 εκατοστά), η οποία είναι όμως λίγο πικρή.
Κόκκινο τριφύλλι
Οι εξάψεις μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας των οιστρογόνων και το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία τους. Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει φυσικές οιστρογόνες ουσίες γνωστές ως ισοφλαβόνες που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων στο σώμα. Η συνηθισμένη δόση είναι 2-3 φλιτζάνια του αφεψήματος καθημερινά.
Αιθέριο έλαιο φασκόμηλου
Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου μέσω της εισπνοής επηρεάζει και ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις. Περιέχει ένα συστατικό όμοιο με οιστρογόνο που ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών. Μπορείτε είτε να κάνετε εισπνοές με λίγες σταγόνες σε ένα ζεστό διαχύτη (κερί) ή σε λίγο νερό που βράζει ή στο μπάνιο σας την ώρα που χαλαρώνετε. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε 5 σταγόνες ελαίου σε 2 κουταλιές λάδι γλυκού αμυγδάλου ή σταφυλιού και με αυτό να κάνετε ελαφρύ μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς και στη μέση δύο φορές την ημέρα.
Βιταμίνη C
Οι εξάψεις μπορεί να είναι σημάδι πως δεν λειτουργούν σωστά τα επινεφρίδια - δυο αδένες δίπλα στα νεφρά που βοηθούν το σώμα να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους ένταση.Παίρνοντας βαθιές ανάσες, σταματώντας την καφεΐνη και λαμβάνοντας αρκετή βιταμίνη C βοηθάτε σημαντικά στην ομαλή λειτουργία τους. Τα επινεφρίδια χρησιμοποιούν την βιταμίνη C περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο στο σώμα και γι' αυτό είναι απαραίτητη για την παρασκευή των ορμονών των επινεφριδίων. Μια τυπική δόση είναι 500-2,000 mg και ίσως και παραπάνω, καθημερινά. Όσον αφορά στις εξάψεις η βιταμίνη C χρειάζεται χρόνο για την ανοικοδόμηση της σωστής λειτουργίας των επινεφριδίων οπότε θα χρειαστεί καιρός και για την μείωση των εξάψεων.
Ισοφλαβόνες
Μελέτες έχουν δείξει πως οι ισοφλαβόνες μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες στην μείωση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση όπως οι εξάψεις. Εκτός από το κόκκινο τριφύλλι που περιέχει ισοφλαβόνες (φυσικά οιστρογόνα), θα μπορέσετε επίσης να τις βρείτε σε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα βιολογικού ροφήματος σόγιας ή σε τροφές που περιέχουν σόγια όπως κιμάς, κεμπάπ και τόφου. Βεβαιωθείτε πως αγοράζετε βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα σόγιας, για να αποφύγετε τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 
Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : Office Of Dietary Supplements. National Institutes of Health.

Photo Credit: MarisIdeals via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου