9 Ιουλ 2013

Μύθοι & Αλήθειες Σχετικά με την Γλουτένη!


 
Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη του σπόρου του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης. Στην γλουτένη οφείλεται το φούσκωμα του ζυμαριού του ψωμιού με την προσθήκη μαγιάς, αλλά δυστυχώς και οι τροφικές δυσανεξίες για αρκετό κόσμο.
Πολλοί πιστεύουν πως σταματώντας να καταναλώνουν τροφές με γλουτένη θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος.
Το να ακολουθήσει κανείς μια διατροφή χωρίς γλουτένη χωρίς σαφείς ιατρικούς λόγους δεν είναι και η καλύτερη στρατηγική για το χάσιμο βάρους. Αν δηλαδή απλά ανταλλάξετε τις τροφές που περιέχουν γλουτένη με τροφές χωρίς γλουτένη, μπορεί και να καταλήξετε με επιπλέον βάρος, αφού οι εναλλακτικές τροφές όπως κινόα, κεχρί, καλαμπόκι, φαγόπυρο και άλλες έχουν συχνά περισσότερες θερμίδες. Ακόμη και άνθρωποι με την νόσο κοιλιοκάκη πολλές φορές κερδίζουν βάρος με αυτή την αλλαγή της διατροφής τους.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να χάσετε βάρος αφού είναι οι σωστές επιλογές τροφών (φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και τροφές χωρίς γλουτένη) και ποσοτήτων, το κλειδί σε μια επιτυχημένη δίαιτα και όχι μόνο η πρόσληψη γλουτένης.
Όσοι πάσχουν από την νόσο κοιλιοκάκη πρέπει να μένουν μακριά από την γλουτένη.
Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζεται. Η αλήθεια είναι πως αυτός ο γενικός κανόνας έρχεται λόγω της έλλειψης αρκετών στοιχείων από την έρευνα. Διαφορετικοί ασθενείς έχουν και διαφορετική αντίδραση στην γλουτένη και στις ποσότητες που καταναλώνουν ή το είδος της τροφής με γλουτένη. Η παρατήρηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος, δηλαδή καταγράφετε πάντα τις τροφές που τρώτε και τις συνέπειες τους - αν υπάρχουν.
Υπάρχει ο μύθος πως αν κάποιος σταματήσει να καταναλώνει τροφές με γλουτένη, θα χάσει από την διατροφή του ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που δεν θα βρει πουθενά αλλού. Η αλήθεια είναι πως οι τροφές με γλουτένη δεν περιέχουν ουσίες μοναδικές που δεν θα τις βρείτε και αλλού. Τα οφέλη των δημητριακών μπορείτε να τα αναπληρώσετε καταναλώνοντας μια σωστή ποικιλία τροφών.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πάσχουν από την νόσο κοιλιοκάκη και απέχοντας από τροφές με γλουτένη διαπιστώνουν πως αυξήθηκε η ενέργεια τους, κοιμούνται καλύτερα και γενικότερα νιώθουν πιο υγιείς. Είναι αυτές οι κρυμμένες τροφικές δυσανεξίες που μόνο αν μπει κανείς στην διαδικασία να βγάλει την γλουτένη τελείως από την διατροφή του θα δει την διαφορά. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο ως εγχείρημα αλλά αξίζει τον κόπο.
Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στην αγορά συνήθως τα βρίσκεται σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα. Βιολογικά ή μη, συνήθως έχουν άριστη ποιότητα αφού απευθύνονται σε καταναλωτές με ειδικές απαιτήσεις και προβλήματα υγείας. Δώστε όμως πάντα σημασία στα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε, για να είστε πάντα σίγουροι για το τι τρώτε.
 
Υγειοφάγος

 

Photo Credit: dungodung via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου